Pico 4 vs Quest 2: Wat is de beste all-in-one VR Headset?

VR Expert - Pico 4 vs Quest 2

Met de lancering van de Pico 4 vragen veel mensen zich af of de Oculus Quest 2 nog steeds de beste all-in-one VR-headset op de markt is. In dit artikel worden de voor- en nadelen en de belangrijkste verschillen tussen de Pico 4 en de Oculus Quest 2 VR-headsets vergeleken om uit te zoeken welke de beste is voor u. 

In dit artikel vergelijken en analyseren wij de volgende punten over de Pico 4 vs Oculus Quest 2:

 • Voor- en nadelen
 • Vergelijking van specificaties
 • Ontwerp en comfort
 • Scherm
 • Tracking
 • Controllers
 • Streaming
 • Inhoud
 • Eerste installatie
 • Prijs
 • Conclusie

Voordelen van de Pico 4 vs Oculus Quest 2

Pico 4Oculus/Meta Quest 2
Comfortabel voor langere periodenGrotere inhoudsbibliotheek
Ultra 4K displayBetere hand tracking
Lichter gewichtOculus Link Cable
Goedkoper dan Quest 2
Geleverd met Pico Fitness
Snelst groeiende app store

Nadelen van de Pico 4 vs Oculus Quest 2

Pico 4Oculus/Meta Quest 2
Minder preciese hand trackingVereist een elitestrap om echt comfortabel te zijn
Kleinere inhoudsbibliotheekVereist een Meta-account
Geen bekabelde streaming optiesDuurder
Zwaarder
2 jaar ouder dan Pico 4
kleiner gezichtsveld

Specificaties van de Pico 4 en Oculus Quest 2

Hieronder vindt u een overzicht van de specificaties van beide toestellen.

Pico 4Oculus/Meta Quest 2
Weergave4K+4K
Resolutie2160 x 2160 pixels per oog1.832 x 1.920 pixels per oog
Refresh rate72/90 Hz60/72/90 Hz
Pixels per inch1200 Pixels Per Inch770 Pixels Per Inch 
Zichtbaar gezichtsveld105°97° horizontaal

93° verticaal

Lens typePancakeFresnel
ProcessorQualcomm Snapdragon XR2Qualcomm Snapdragon XR2
Gewicht295 gram516 gram
Opslag (ROM)128 GB / 256 GB64 GB /256 GB
RAM8 GB6 GB
TrackingInside-Out 6DoF met 5 geïntegreerde camera’sInside-Out 6DoF met 4 geïntegreerde camera’s
Levensduur van de batterij3 uur2 uur
Prijs€429 (128 GB)

€499 (256 GB)

€449.99 (128 GB)

€549.99 (256 GB)

Ontwerp en comfort van de Quest 2 en Pico 4

De Oculus Quest 2 heeft een van de meest erkende ontwerpen in de VR-wereld. In 2020 was het een doorbraak met zijn witte slanke en compacte ontwerp in vergelijking met de originele Oculus Quest 1. Echter, 2 jaar na de lancering van de Quest 2 heeft VR een aantal ongelooflijke doorbraken gemaakt op het gebied van display en optiek. Deze evolutie is duidelijk zichtbaar in de Pico 4 met zijn nieuwe slanke en superlichte ontwerp. De voorkant van de headset is nu slechts ⅓ van de grootte van de Quest 2 dankzij het gebruik van Pancake optics. Het moet gezegd worden dat beide headsets goed zijn afgewerkt en een strak design hebben, waardoor ze esthetisch aantrekkelijk zijn..

VR Expert - Quest 2 vs Pico 4

Wat betreft de ontwerpen: Meta gebruikt een stoffen driedelige klittenband om het apparaat op uw hoofd te houden, één band bovenop, één links en één rechts. Deze zijn gemakkelijk verstelbaar met behulp van het klittenbandsysteem. Het enige probleem is dat al het gewicht van het apparaat aan de voorkant van het hoofd blijft, wat na verloop van tijd ongemak kan veroorzaken door de ongelijke gewichtsverdeling. Er moet ook worden vermeld dat de Oculus/Meta Quest 2 sinds de release problemen heeft gehad met zijn comfort, huidirritatie en gewichtsverdeling, waardoor eigenaars de Elitestrap hebben gebruikt of er een PSVR-band (DIY) op hebben gedaan.

Het ontwerp van de Pico 4 lijkt op dat van de Quest 2 omdat het een driedelig systeem gebruikt om het apparaat op zijn plaats te houden, maar daar houden de overeenkomsten op. De Pico 4 volgt de vorige generaties op met een draaiwiel aan de achterkant om de pasvorm van het apparaat aan te passen en een klittenband aan de bovenkant voor een betere pasvorm. Hierdoor kan veel sneller en gemakkelijker een betere pasvorm worden gevonden, omdat dit kan worden gedaan met de headset op het hoofd. Bovendien is de batterij van de Pico aan de achterkant van de hoofdband gemonteerd, waardoor het gewicht evenwichtiger wordt verdeeld en het comfort aanzienlijk toeneemt. 

VR Expert - Quest 2 vs Pico 4 Above

In combinatie met het kleinere en lichtere scherm en de batterij achterop voelt de Pico 4 comfortabeler aan om langere tijd te dragen zonder veel irritatie te veroorzaken. Voor korte periodes is de Quest 2 niet oncomfortabel, maar als u van plan bent het apparaat langere tijd te gebruiken, kan het comfort afnemen en de irritatie toenemen.

Begrijp dit artikel beter met ons volledige overzicht van alle termen en acroniemen die worden gebruikt in virtuele en augmented reality.

Weergave 

De Oculus Quest 2 en Pico 4 zijn beide uitgerust met een 4K-scherm, zodat u verzekerd bent van beelden van hoge kwaliteit, en zijn beide uitgerust met relatief vergelijkbare vernieuwingsfrequenties van 90 Hz, wat betekent dat de inhoud niet veel onscherpte zal vertonen of bewegingsziekte zal veroorzaken. 

Er zijn echter 2 belangrijke verschillen in het beeldscherm van de Oculus Quest 2 en de Pico 4. Het eerste belangrijke verschil in beeldschermen is het gezichtsveld van het apparaat, waarbij de Pico 4 een aanzienlijk voordeel heeft van 105° ten opzichte van de 90° van de Quest 2. Het gezichtsveld is van doorslaggevend belang. Het gezichtsveld is van cruciaal belang voor het realisme van de VR-ervaring, omdat u daardoor meer van de virtuele wereld tegelijk kunt zien. 

VR Expert - Pico 4 Gaming

Het tweede verschil zit meer in de details wanneer u naar de 4K-schermen van beide apparaten kijkt. De Pico 4 biedt gebruikers wat men een 4K plus-ervaring zou kunnen noemen, aangezien gebruikers 2160 x 2160 pixels per oog krijgen (4320 x 2160 totaal), vergeleken met de 1832 x 1920 per oog van de Quest 2.  Eenvoudig gezegd kan de Pico 4 een betere resolutie bieden. Door de hogere resolutie heeft de Pico 4 ook de pixels per inch verhoogd tot 1200 in vergelijking met de Quests 770, wat resulteert in meer pixelinformatie en een scherper beeld.

Het grotere gezichtsveld van de Pico 4 met zijn hoge resolutie en verversingssnelheid maakt hem meeslepender en scherper dan de Oculus Quest 2.

Pico 4Oculus/Meta Quest 2
Resolutie4K+4K
Verversingssnelheid72/90 Hz90 Hz
Zichtbaar FoV105°89°
Pixels Per Inch1200 PPI770 PPI

Tracking van de Pico 4 vs Quest 2

Beide VR-headsets maken gebruik van inside-out 6DoF-tracking met geïntegreerde camera’s. Het belangrijkste verschil tussen de toestellen is dat de Pico 4 is uitgerust met 5 camera’s in vergelijking met de 4 op de Quest 2. De headsets hebben beide 4 fisheye-camera’s op de bovenste en onderste hoeken van de toestellen. De laatste camera op de Pico 4 is een 16MP RGB-camera die kleuren passthrough in hoge kwaliteit mogelijk maakt. De Quest 2 heeft ook passthrough mogelijkheden, maar alleen in zwart-wit. Beide zijn goed, het hangt meer van uw voorkeur af of u het niet erg vindt dat de passthrough in mono is dan in kleur.

De positiebepaling van de Oculus Quest 2 is soepel en snel en kan zelfs de grootste Guardians tot 8x8m volgen. Ter vergelijking: de positiebepaling van de Pico 4 is ook uitstekend en kan gebieden tot 10x10m volgen. Ik zou zeggen dat de Quest 2 de Pico 4 net overtreft op het gebied van controller tracking, maar dit was na urenlang uitgebreid testen. Het moet gezegd dat een van de USP’s van de Quest ten opzichte van de vorige generaties PIco headsets de tracking was; die nu niet meer zo duidelijk is. 

VR Expert Oculus Quest 2 Action

Bij het vergelijken van de controller tracking viel ons één kleine nuance op tussen de twee apparaten, namelijk de tracking-nauwkeurigheid naarmate de controllers dichter bij de headset kwamen. Omdat beide optische tracking gebruiken, kan het moeilijk zijn om de controller te traceren zodra deze buiten de FOV van de camera valt. Door het slankere ontwerp van de Pico 4 en de naar voren gerichte camera is er een mindere “dead zone” aan de voorkant waardoor tracking minder snel verloren gaat. Hoewel dit niet een groot probleem is, is het toch het vermelden waard.

Verder is de Quest 2 uitgerust met een van de beste hand-tracking mogelijkheden die momenteel beschikbaar zijn op een standalone apparaat. De hand tracking werkt ook met de native UI van het apparaat. Ter vergelijking: de Pico 4 wordt geleverd met hand- en gezichtstracking. De hand tracking werkte goed en vertoonde weinig vertraging of latentie problemen, terwijl de gezichtsherkenning, die kan worden uitgeschakeld, uw bewegingen en gebaren vrij goed leek na te bootsen in sociale VR.

Hand tracking

Tot slot kunnen beide headsets worden gebruikt in situaties met weinig licht zonder ernstige problemen, maar het wordt niet aanbevolen voor de best mogelijke prestaties.

Controllers van de Quest 2 vergeleken met de Pico 4

De Oculus Quest 2 wordt geleverd met de derde generatie touch controllers. Over het algemeen voelen ze stevig aan in uw handen en zijn ze goed gebouwd. De controllers werken op AA-batterijen, waardoor ze een uitstekende levensduur hebben. Hun gewicht is 150 gram per stuk (inclusief de batterij) en de haptiek en feedback zijn nog steeds indrukwekkend gezien het feit dat ze in 2020 zijn uitgekomen.

Een van de nadelen van de Oculus touch controllers is dat ze niet erg intuïtief zijn, vooral als je nieuw bent in VR. Veel nieuwe gebruikers vinden het moeilijk om hun vingers op de juiste plaats te houden en de juiste toetsen in te drukken. Dit is echter snel overwonnen na een paar uur spelen.

VR Expert - Pico 4 vs Oculus touch controller

De Pico 4 wordt geleverd met controllers die er heel anders uitzien dan zijn voorganger, de Neo 3 Link, maar ook de Quest 2. De controllers van de Pico 4 hebben nu een tracking-ring die begint aan de bovenkant van de controller en diagonaal oversteekt naar de onderkant van het apparaat. Dit helpt de tracking-nauwkeurigheid van de controllers te verbeteren. Ik kan zeggen dat de controllers van de Pico 4 veel beter aanvoelen qua bouwkwaliteit en comfort in de handen, dan de Neo 3 Link. De nieuwere generatie controllers van Pico heeft ook meer indrukwekkende haptiek en geïntegreerde feedback. De Pico-controllers werken ook op AA-batterijen, net als de Quest 2, waardoor de batterijen lang meegaan.

Over het geheel genomen zijn beide controllers comfortabel en werken ze vergelijkbaar, het komt gewoon neer op persoonlijke voorkeur en wat het meest comfortabel aanvoelt.

Streaming

Beide headsets bieden draadloze streamingmogelijkheden. De Quest kan worden gebruikt met zijn Air Link Software, wat een zeer goede oplossing is om SteamVR draadloos op de headset te gebruiken. Het is mogelijk om dit te doen zonder de Air Link optie met behulp van onofficiële draadloze oplossingen zoals Virtual Desktop en Riftcat om er een paar te noemen. Deze oplossingen kunnen goed werken, maar het is erg afhankelijk van uw netwerksterkte. De Pico 4 kan draadloos streamen via een draadloze dongle met WiFi 6, de dongle moet dan worden geconfigureerd via de Pico Streaming Assistant. Dit werkt goed, maar de dongle moet apart worden aangeschaft. Hiermee kan echter wel SteamVR worden gebruikt op het apparaat. 

Een groot verschil tussen de twee apparaten is dat de Pico 4 niet wordt geleverd met een bedrade streaming optie zoals de Oculus Quest 2 en de Pico Neo 3 Link. Dit kan worden gezien als een minpunt van het apparaat. Kijkend naar de Oculus Quest 2 biedt deze de Oculus Link die een van de meest effectieve oplossingen blijft om het apparaat te gebruiken als een PC VR-headset op SteamVR. Wil je Pico gebruiken en heb je bekabelde streaming nodig, dan blijft de Pico Neo 3 Link hiervoor een goed alternatief.

VR Expert - Neo 3 Link DP cable

Uiteindelijk zijn beide headsets echter in staat om 4K resolutie 90 Hz content naar een scherm te streamen via WiFi 6, wat meer dan genoeg is voor een stabiele verbinding.

Inhoud

Het beste platform voor VR-content is SteamVR. Met meer dan 4000+ VR-titels, waartoe beide apparaten toegang hebben via bekabelde of draadloze streaming. Dus in dat opzicht hebben beide een geweldige propositie als het gaat om het aantal beschikbare titels. 

Voor wie niet geïnteresseerd is in SteamVR, moet dan een keuze maken tussen de Pico Store en de Oculus/Meta Store. De Oculus store heeft een grote hoeveelheid titels en exclusives zoals bijvoorbeeld Beat Saber, waardoor deze voor de meeste gebruikers meer dan voldoende is. Ter vergelijking: de Pico Store, die vroeger een reden was om geen Pico te kopen in plaats van Meta, staat nu op gelijke voet met de Oculus Store. De Pico Store heeft nu meer dan 250 games en Pico heeft toegezegd elke week nieuwe titels en exclusives uit te brengen, wat betekent dat nieuwe content direct beschikbaar is. 

VR Expert - Pico Fitness

Pico heeft ook zijn ingebouwde Pico Fitness-oplossing gelanceerd, met calorieën tellers en prestatientrackers. Dit is iets wat de Meta Quest 2 nog niet heeft.

Eén ding dat Pico heeft gedaan om te concurreren met Meta is op het gebied van Social VR. Met de lancering van Pico World is er nu een alternatief voor Horizon Worlds. Een review van deze twee platformen volgt in de komende weken.

Eerste instelling

Beide headsets zijn eenvoudig in te stellen, met duidelijke instructies en te volgen stappen. Beide apparaten kunnen worden ingesteld met behulp van de respectievelijke begeleidende apps. Ik zou Oculus het voordeel geven wat betreft het installatieproces, simpelweg vanwege de extra jaren ervaring met het perfectioneren van het installatieproces. 

Voor beide apparaten is het nodig om in te loggen met een account. Voor de Quest is een Meta-account nodig en voor de Pico 4 een Pico-account. Hoewel het aanmaken van een account of inloggen heel normaal is, heeft Meta een notoir slechte reputatie wat betreft het gebruik van gegevens en wat zij verzamelen. Voor meer informatie over de door Meta verzamelde gegevens kunt u dit artikel lezen

Prijs

De Oculus Quest 2 is verkrijgbaar in twee versies met 128 of 256 GB interne opslagruimte. De eerste variant met 128 kost 449,99 euro, de tweede variant 549,99 euro. 

Ter vergelijking de Pico 4 komt ook in twee varianten de 128 GB versie en 256 GB versie. De eerste versie met 128 kost 429 euro en de tweede versie met 256 kost 499 euro. 

Dit maakt de Pico 4 een nieuwer product met een betere prijs in vergelijking met de Quest 2, dus als de prijs voor u belangrijk is wint de Pico het van de Quest 2.

VR Expert - Quest 2 vs Pico 4 Side

Conclusie

Het hele doel van deze vergelijking was het beantwoorden van de vraag: heeft Pico een product afgeleverd dat goed genoeg is om te worden gekroond tot de beste all-in-one VR-headset?

De conclusie is dat ondanks het verschil in release van twee jaar tussen de Quest 2 en de Pico 4, de twee virtual reality headsets absoluut de meest overtuigende opties zijn voor VR gaming.  Als bekabeld streamen voor u een must is, blijft de Quest 2 het beste apparaat. De Pico 4 is echter de algehele betere VR-headset met zijn slankere en lichtgewicht ontwerp, verbeterde 4K-scherm en nieuwere generatie hardware. Wat de Pico 4 headset goed heeft gedaan, is veel van de redenen waarom u in het verleden een Quest 2 zou kopen, overgenomen en geëvenaard. Met als laatste reden dat deze nieuwe generatie Pico 4 hardware voor een lagere prijs wordt aangeboden dan de Quest 2. 

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.