Pico G2 4K VR Bril review

Op de CES 2019 lanceerde Pico Interactive de allereerste all-in-one vr headsets met een 4K display, de Pico G2 4K.  Bij het ontwerpen van de opvolger van de Pico G2 heeft Pico extra rekening gehouden met het zakelijk gebruik ervan.

Daarom vinden we het tijd worden voor een uitgebreide review. Is dit de beste all-in-one VR headset voor zakelijke toepassingen? In deze review, beoordelen we de Pico G2 4K op 5 gebieden: beeldkwaliteit, gebruiksgemak, content, besturingssysteem en batterij, gewicht, prijs.

Beeldkwaliteit

Om een oordeel te kunnen geven over de beeldkwaliteit van de Pico G2 4k vergelijken we hem met andere all-in-one vr headsets (3dof). Wat er gelijk eruit springt is dat de Pico G2 4K de eerste all-in-one headset in zijn categorie is met een 4K scherm. Vooral knap omdat ze niet hebben ingeleverd aan kwaliteit op andere specificaties van het scherm. Zo is de field of view en de refreshrate gelijk of beter dan de andere all-in-one vr headsets.

De hogere resolutie leidt dus tot significant betere beeldkwaliteit terwijl de vr soepel blijft lopen en de kijkhoek groot blijft. De superieure beeldkwaliteit zie je vooral goed als je hoge resolutie 360 graden video’s afspeelt.

Het LCD scherm zorgt er verder voor dat de kleuren er goed uitzien en vergelijkbaar zijn met de kwaliteit van de Oculus Go. Concluderend, de beeldkwaliteit is duidelijk een groot pluspunt van de Pico G2 4K!

BeeldschermPico G2 4KPico G2Oculus GoLenovo Mirage
Resolutie3840 x 21602880 x 16002560 x 14402560 x 1440
PPI (pixels per inch)818615538534
Type schermLCDLCDLCDLCD
Refresh Rate75HZ90HZ75HZ75HZ
FOV101100100100

Gebruiksgemak

Bij het uitpakken van de Pico G2 4K valt direct op dat je gelijk aan de slag kan zonder dat je een account hoeft aan te maken (een account is wel nodig als je applicaties uit de Pico Store wil downloaden / aanschaffen). Geen account hoeven aan te maken is vooral bij grote aantallen vr headsets klaarmaken erg fijn, omdat vele accounts aanmaken een tijdrovende klus kan zijn .

Daarnaast kan je kiezen om de Pico G2 4K headset te gebruiken zonder controller, je bestuurt dan de headset door middel van kijken. Vooral voor evenementen is dit erg prettig. In tegenstelling tot de Oculus Go, is het ook niet nodig om elke keer als je de Pico G2 4K headset opzet deze te moeten kalibreren.

Hierdoor kan je Pico G2 4K klaarleggen en hoef je verder geen instructies aan de gebruiker mee te geven. Wil je toch kalibreren? Dan kan dit eventueel via een knop op de zijkant van de headset. Een slimme uitvinding!

Dat Pico goed nagedacht heeft over het gebruiksgemak komt ook terug in het gezichtsmasker dat gemaakt is van zacht kunststof (pu). Hierdoor zit de headset lekker en is hij makkelijk schoon te maken.

Een schoonmaak doekje eroverheen en de vr headset is weer schoon! Een groot pluspunt als meerdere mensen achter elkaar de headset opdoen.

  • Geen account nodig om aan de slag te kunnen
  • Mogelijk om te besturen door middel van kijken ipv de controller
  • Niet nodig om elke keer te kalibreren
  • Makkelijk schoon te maken
GebruiksgemakPico G2 4KPico G2Oculus GoLenovo Mirage
Account verplichtNeeNeeJaJa
Besturen zonder controllerJaJaNeeNee
Kalibratie scherm verplichtNeeNeeJaNee
Kalibratie knop op headsetJaJaNeeNee
Kalibratie knop op controllerJaJaJaJa
Kunststof cover (PU)JaJaNeeNee

Content

Beschikbare content lijkt het minst sterke punt van de Pico G2 4K. Op de Pico G2 4K staat de Pico Store. Door de duidelijke zakelijke focus van de Pico G2 4K is deze store slechts matig gevuld. Genoeg zakelijke applicaties zijn er te vinden, maar weinig leuke entertainment ervaringen.

Bedenk daarom goed wat je op de Pico G2 4K wil afspelen voordat je aan de slag gaat. Omdat Pico G2 4K een open Android systeem heeft is het omzetten van bestaande applicaties relatief makkelijk. Verder hebben de meest zakelijke applicaties ondersteuning voor Pico G2 4K headset.

  • Weinig entertainment content beschikbaar in de Pico Store
ContentPico G2 4KPico G2Oculus GoLenovo Mirage
StorePico Store + ViveportPico Store + ViveportOculus StoreGoogle Play store
VR-sync.comYesYesYesYes
Lookandplay.ioYesYesYesYes

Besturingssysteem

Het menu en de navigatie van de Pico G2 4K zijn weinig bijzonders en lijkt erg op dat van de Oculus Go. De Pico G2 4K draait op Android 8.1 waardoor de headset makkelijk toegankelijk is voor developers. Bovenop het Android besturingssysteem draait een custom layer van Pico.

Verder zijn er software development kits beschikbaar voor Unity en Unreal Engine, documentatie daarover is hier te vinden. De documentatie is nog niet altijd volledig compleet maar een licht ervaren VR developer kan er zonder problemen mee uit de voeten.

Kiosk Mode

Daarnaast ondersteunt de Pico G2 4K kiosk mode. Dit houdt in dat de Pico headset zo ingesteld kan worden dat bij het opstarten direct de gewenste applicatie wordt geopend.  Dit is voor zakelijk gebruik erg handig omdat het ervoor zorgt dat gebruikers niet de weg kunnen kwijtraken. Dit vermindert de support die er nodig is in de uitrol. Het Android besturingssysteem staat ook toe om gemakkelijk remote device management te implementeren.

  • Android besturingssysteem waardoor developers makkelijk toegang hebben.
  • Kiosk mode
  • Documentatie kan nog verbeterd worden
Pico G2 4KPico G2Oculus GoLenovo Mirage
OSOpen android 8.1 + Custom UIOpen android 6.0Oculus GO OSDaydream
CPUSnapdragon 835Snapdragon 835Snapdragon 821Snapdragon 835
DOF3 dof3 dof3 dof3 dof
Unity SDKYesYesYesYes
Unreal SDKYesYesYesYes

Batterij, gewicht & Prijs

De batterij van de Pico G2 4K gaat ongeveer 2,5 uur mee. Dit is vergelijkbaar met andere all-in-one vr headsets. Het opladen duurt ongeveer 60-70 minuten. Interessant is dat de Pico G2 4K de batterij in de headstrap heeft verwerkt. Hierdoor is de headset aan de voorkant van je hoofd een stuk lichter.

Omdat de batterij op de achterkant van je hoofd zit is het gewicht ook een stuk beter verdeeld, wat een prettige ervaring geeft. Nadeel van deze keuze is wel dat het niet mogelijk is om de Pico G2 4K zonder headband te gebruiken.

Pico G2 4K Kopen

De standaard prijs van de Pico G2 4K ligt hoger dan de Pico G2 en de Oculus Go. Voor zakelijk gebruik wordt dit echter snel terugverdiend omdat hij veel makkelijker te gebruiken is en de scherpste beeldkwaliteit biedt. Ook hoeft er geen VR cover (€35 EUR)  te worden aangeschaft omdat het gezichtsmasker al afneembaar is.

  • Batterijduur ongeveer 2,5 uur
  • Headset voelt stuk lichter aan doordat batterij in headstrap zit verwerkt
Pico G2 4KOculus GoLenovo Mirage
Batterij3500 mAh (2-2.5 uur)2600 mAh (2 uur)4000 mAh (2,5 uur)
Gewicht278 gram468 gram645 gram
Prijs€299€220€580

Conclusie

In alle aspecten van de Pico G2 4K komt terug dat hij is gemaakt voor zakelijk gebruik. Het gebruiksgemak in combinatie met de hoge resolutie maakt de Pico G2 4K de meest geschikte all-in-one vr headset in de markt voor zakelijk gebruik. Trainingen, evenementen, experience centers, onboarding, allemaal zal het een stuk gemakkelijker gaan met de Pico G2 4K. De headset is zijn geld helemaal waard!

Pico G2 4KOculus GoLenovo Mirage
Beeldscherm
Resolutie3840 x 21602560 x 14402560 x 1440
PPI (pixels per inch)818538534
Type schermLCDLCDLCD
Refresh Rate75HZ75HZ75HZ
FOV101100100
Gebruiksgemak
Account verplichtNeeJaJa
Besturen zonder controllerJaNeeNee
Kalibratie scherm verplichtNeeJaNee
Kalibratie knop op headsetJaNeeNee
Kalibratie knop op controllerJaJaJa
Kunstof VR  coverJaNeeNee
Content
StorePico Store + ViveportOculus StoreGoogle Play store
VR-sync.comYesYesYes
Lookandplay.ioYesYesYes
Besturingssysteem
OSOpen android 8.1 + Custom UIOculus GO OSDaydream
CPUSnapdragon 835Snapdragon 821Snapdragon 835
DOF3 dof3 dof3 dof
Unity SDKYesYesYes
Unreal SDKYesYesYes
Others
Batterij3500 mAh (2-2.5 uur)2600 mAh (2 uur)4000 mAh (2,5 uur)
Gewicht278 gram468 gram645 gram
Prijs€299€220€580

 

Heeft u verdere vragen over de Pico G2 4K?

Neem dan contact op met een van onze experts die u graag verder helpen. 

Aanbevolen reviews

Discussie

Geef een antwoord

Menu sluiten
Je bent nu op de zakelijke Nederlandse site
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.