ClickCease

Pico Neo 3 Link review

 • jul 31, 2022
 • 11 minuten
VR Expert Pico Neo 3
VR Expert Pico Neo 3 zijkant
VR Expert Pico Neo 3 onderzijde

In april 2022 kondigde Pico de release aan van de eerste B2C VR-headset van het bedrijf: de Pico Neo 3 Link. Dit kwam slechts een jaar nadat Pico Interactive was overgenomen door TikTok’s moederbedrijf ByteDance. Dit geeft de Oculus/Meta Quest 2 wat echte concurrentie, want het apparaat van Pico komt met vergelijkbare specs en een meer open ecosysteem. In deze Pico Neo 3 Link review willen wij nagaan in hoeverre de Neo 3 Link gezien kan worden als een echte optie voor de consumentenmarkt.

In deze uitgebreide Pico Neo 3 Link review gaan wij dieper in op de volgende punten:

 • Voordelen en nadelen
 • Specificaties
 • Wat zit er in de doos
 • Ontwerp en comfort
 • Gebruiksgemak
 • Vermogen en prestaties
 • Beeldscherm
 • Volgen
 • App Store-inhoud
 • Geluid
 • Controllers
 • Streaming
 • Prijs
 • Conclusie

Voordelen en nadelen van de Pico Neo 3 Link

VoordelenNadelen
2 in 1 VR-headset: standalone + PC VR met DP-kabel inbegrepen Minder inhoud op Pico Store in vergelijking met Oculus Store
Geen Facebook of Oculus account nodig Pico link werkt niet altijd even soepel
Toegang tot SteamVR Geen native hand tracking
Vernieuwingssnelheid 120 Hz
Qualcomm Snapdragon XR2

Specificaties van de Pico Neo 3 Link

De Pico Neo 3 Link heeft de volgende specificaties:

 • Scherm: LCD
 • Vernieuwingsfrequentie: 90/120 Hz
 • Resolutie: 1832 x 1920 pixels per oog
 • Gezichtsveld: 98 graden horizontaal
 • CPU: Qualcomm Snapdragon XR2
 • RAM: 6 GB
 • Geheugen: 256 GB
 • Gewicht: 620 gram
 • Materiaal: Plastic
 • Tracking: Inside-out tracking (4 externe camera’s)
 • Controllers: 6DoF bewegingscontrollers

Gebruiksduur batterij: 3 uur

Wat zit er in de doos

De Pico Neo 3 Link wordt geleverd in een lange witte doos. Alle inhoud is netjes en logisch verpakt.

De volgende artikelen vindt u in de doos:

 • Pico Neo 3 Link headset
 • 2x Controllers
 • 2x Lanyards voor controllers
 • 4x AA batterijen
 • DisplayPort kabel
 • MiniDP adapter
 • AC-adapter
 • USB-C 2.0 kabel
 • Neuskussentje
 • Brilafstandshouder
 • Producthandleidingen

Ontwerp en comfort

Qua uiterlijk is de Pico Neo 3 Link niet te onderscheiden van de zakelijke variant Neo 3 Pro. Alleen het gezichtskussentje, dat vroeger van PU leer was, is vervangen door een stoffen gezichtskussentje. Dit is wat zachter, zodat het beter aansluit op het gezicht en er minder licht binnenkomt. 

Met een knop op de achterkant van de hoofdband kan de Neo 3 Link aan elke hoofdvorm aangepast worden. De interpupilaire afstand kan ook in drie verschillende niveaus tussen 58 en 69 mm ingesteld worden door de lensruimte te verplaatsen, net als op de Quest 2. 

Een zeer goede eigenschap van de Neo 3 Link is de batterij die in de achterkant van de hoofdband is ingebouwd. Dit zorgt voor een zeer evenwichtige gewichtsverdeling, wat het draagcomfort aanzienlijk verhoogt. Op de Meta Quest 2 is de batterij direct in de hoofdtelefoon ingebouwd, wat betekent dat al het gewicht aan de voorkant zit. De Neo 3 Link is echter zwaarder dan de Oculus Quest 2, met een totaalgewicht van 620 gram, terwijl de Quest 2 een gewicht heeft van slechts 503 gram.

Quest 2
Pico-Neo-3-VR-Headset-Angle

Gebruiksgemak

Een van de redenen voor de aanhoudende groei van Pico is grotendeels te danken aan zijn gebruiksvriendelijkheid. Terwijl voor de zakelijke variant Pico Neo 3 Pro niet eens een account aangemaakt hoefde te worden voor gebruik, vereist de Neo 3 Link nu op zijn minst dat u een Pico account aanmaakt en daarmee inlogt voordat de headset klaar is voor gebruik. 

Dit is echter nog steeds een duidelijk voordeel ten opzichte van de eis van Facebook/Meta, want het bedrijf rond Mark Zuckerberg maakt er geen geheim van dat het de gegevens van de gebruikers platformbreed opslaat en gebruikt om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden. Dit baart veel VR gebruikers zorgen, en heeft zelfs geleid tot een officieel verkoopverbod van Meta’s headsets in bijvoorbeeld Duitsland.

VR Expert Guardian

De opstelling voor de Pico Neo 3 Link is precies hetzelfde als voor de Quest 2. Met behulp van het zwart-wit passthrough beeld kunt u eerst de vloerhoogte instellen en dan met de controller het speelgebied op de vloer tekenen. In tegenstelling tot de Quest 2 kunt u op de Neo 3 Link ook een cirkelvormig speelgebied definiëren met een vrij te kiezen radius.

Vermogen en prestaties

Wat prestaties betreft staat de Pico Neo 3 Link op gelijke voet met de Quest 2. Zowel op de Pico als op de Meta headsets is de nieuwste chip van Qualcomm, de Snapdragon XR2, geïnstalleerd. Spellen als “After the Fall” draaien dan ook soepel en in hoge resolutie op beide toestellen.

De Pico Neo 3 Link wordt geleverd met 6 GB RAM. Deze zijn ook in de Quest 2 geïnstalleerd en zorgen voor stottervrij gamen in beide headsets. Zelfs met veeleisender spellen die op SteamVR te vinden zijn en de DP-kabel gebruiken, kon de Neo 3 Link ze aan zonder afbreuk te doen aan de ervaring.

Weergave

De Pico Neo 3 Link heeft een 4K LCD scherm met 1832 x 1920 pixels per oog. Bovendien is de vernieuwingsfrequentie standaard 90 Hz. Die kan in de instellingen verhoogd worden tot 120 Hz. Het moet wel gezegd worden dat deze instelling de levensduur van de batterij met een flink stuk vermindert. Maar zelfs 90 Hz is al voldoende om weergegeven inhoud vloeiend en realistisch op het menselijk oog te laten overkomen. De Oculus Quest 2 biedt precies dezelfde beeldschermspecificaties, inclusief de 120 Hz instelling.

VR Expert - Neo 3 Link Display

Als het echter om het horizontale gezichtsveld gaat, heeft Pico met de Neo 3 Link een heel klein streepje voor. De headset biedt 98 graden, terwijl de Quest 2 97 graden biedt. Op dit punt is er nog ruimte voor verbetering bij beide headsets, want andere VR-apparaten kunnen hier al veel meer bieden, zoals de HTC Vive Focus 3 met 115 graden horizontaal gezichtsveld.

 

Pico Neo 3 Link

Meta Quest 2 

Resolutie

1832×1920 pixels per oog

1832×1920 pixels per oog

Refresh rate

90/120 Hz

90/120 Hz

Field of view

98° horizontaal

97° horizontaal

Tracking op de Pico Neo 3 Link

De Pico Neo 3 Link gebruikt 4 geïntegreerde camera’s voor zijn 6 DoF tracking. Deze methode is ingevoerd in de VR wereld en wordt door veel VR headsets gebruikt. Aangezien u voor dit soort tracking geen externe basisstations nodig hebt, gaat het onderdompelen in de virtuele wereld veel gemakkelijker en sneller. 

De Neo 3 Link heeft ook alleen maar positieve dingen te melden als het gaat om de tracking van de controllers. De tracking van de controllers werkt heel soepel en betrouwbaar, er is geen enkel probleem, zelfs niet als de controllers uit het gezichtsveld worden verplaatst of elkaar even overlappen.

De tracking van de Neo 3 Link heeft echter één nadeel ten opzichte van die van Oculus: U kunt hand tracking aanzetten op de Quest 2. Eenmaal aangezet, kunt u de controllers aan de kant leggen en de Quest 2 met uw blote handen besturen. Dit is over het algemeen ook mogelijk met de Neo 3 Link, maar daarvoor is een extra Ultraleap module nodig, die apart moet worden aangeschaft. Bovendien werkt dit niet met de standaard UI van het toestel, alleen met op maat gemaakte Unity-toepassingen die hand-tracking ondersteunen.

ultraleap-skeleton-hand_pico-neo-3

App Store-inhoud

Hoewel de Pico Neo 3 Link zich nog in de betafase bevindt, zijn enkele VR spelklassiekers zoals Smash Drums, Superhot of Eleven Table Tennis al in de Pico Store te vinden. Maar de selectie is natuurlijk bij lange na niet zo uitgebreid als in de Oculus Store, waar nog populairdere spellen als Beat Saber of Resident Evil 4 gedownload kunnen worden. 

Dankzij de meegeleverde DisplayPort kabel (of draadloos via de Pico Link) kunt u echter ook alle inhoud uit de SteamVR Store openen en spelen met de Neo 3 Link. Daarover meer in de volgende sectie.

Streaming op de Neo 3 Link

De Pico Neo 3 Link is ook ontworpen om via een computer in een PC-VR headset veranderd te worden, dankzij de meegeleverde DisplayPort kabel. Het streamen van SteamVR inhoud naar de Pico via de kabel werkt prima en met lage latency. Soms kan het wat extra tijd kosten om de DP kabel werkend te krijgen met uw Neo 3 Link en PC, maar de Pico Streaming Assistant maakt dit gemakkelijk op te lossen en problemen op te lossen.

VR Expert - Neo 3 Link DP cable

SteamVR inhoud kan ook draadloos naar de Pico Neo 3 Link gestreamd worden via de Pico Link software. Helaas werkt dit maar matig, zelfs met een zeer goede Internetverbinding; een merkbare latency blijft hier altijd aanwezig.

Meta biedt soortgelijke mogelijkheden voor de Quest 2. Een bijbehorende DisplayPort kabel wordt echter niet meegeleverd, maar moet apart aangeschaft worden. Draadloos streamen is ook mogelijk via “Air Link”. Dit werkt veel beter dan Pico Link, maar ook hier is altijd een kleine latency merkbaar.

Geluid

De Pico Neo 3 Link heeft twee kleine luidsprekers die in de hoofdband geïntegreerd zijn, precies ter hoogte van de oren. Het geluid voelt beter en wat krachtiger aan dan dat van de Oculus Quest 2, maar als u van geluid van hoge kwaliteit houdt, zult u hoe dan ook een koptelefoon op de VR-headset moeten aansluiten. Dat kan via de 3,5 mm aansluiting of via Bluetooth.

Controllers

De controllers van de Pico Neo 3 Link lijken erg op de controllers van de Meta Quest 2. Alleen de greep van de Neo 3 Link is beduidend langer, wat vooral voor mensen met grotere handen een betere draagervaring zal opleveren.

Zowel Pico als Oculus gebruiken twee AA batterijen in de controller voor een uitgebreide levensduur van de batterijen. 

VR Expert - Pico Neo 3 link hero image

Prijs

De Pico Neo 3 Link is verkrijgbaar bij VR Expert voor de prijs van €449 inclusief BTW. De Meta of Oculus Quest 2, daarentegen, is verkrijgbaar in twee versies. Als 128 GB versie kost de Quest 2 399 dollar, terwijl de 256 GB variant 499 dollar kost.

De Quest 2 kan niet in Duitsland gekocht worden vanwege de verkoopstop, maar kan wel uit het buitenland geïmporteerd worden tegen een meerprijs, en kan ook normaal in Duitsland gebruikt worden.

Conclusie

Ten slotte laat onze Pico Neo 3 Link review zien hoe het apparaat gunstig afsteekt tegen de huidige toonaangevende VR-headset, de Oculus Quest 2. Wat de technische specificaties betreft, zit de Pico op gelijke hoogte, behalve wat de hand-tracking betreft. 

Vooral door het 4K beeldscherm en SteamVR. Bovendien biedt de Neo 3 Link gebruikers die de beperking van Meta’s Facebook of binnenkort Oculus willen vermijden, een behoorlijk alternatief.

Maar natuurlijk kunt u merken dat de Pico headset nog in bèta is. Want ook al heeft de native Pico Store al enkele spellen beschikbaar, het komt bij lange na niet in de buurt van het enorme aanbod van de Oculus Store. Bovendien zijn sommige functies, zoals de Pico-Link software, nog niet volledig ontwikkeld en kunnen buggy zijn.

Uiteindelijk hebben we nog steeds een technisch uitstekende VR-headset, die al met een heleboel functies komt voor een betaalbare prijs. Voor wie waarde hecht aan zijn privacy, maar wel kwaliteit wil, is de Pico Neo 3 Link een goede optie. Voor wie de meeste inhoud met goede kwaliteit wil en met de mogelijke privacyproblemen kan leven, is de Quest 2 voorlopig de betere optie.

Klik hier om de Pico Neo 3 Link bij VR Expert te kopen.

VR Expert Pico Neo 3
Quest 2
VR Expert HTC Vive Focus 3 headset
 

Pico Neo 3 Link

Oculus Quest 2

HTC Vive Focus 3

Prijs

449 €

$399/499 

1249 €

Scherm

LCD

LCD

LCD

Resolutie

1832×1920 per oog

1832×1920 per oog

2448×2448 per oog

Refresh rate

90 Hz

120 Hz

90 Hz

Field of view

98 graden horizontaal

97 graden horizontaal

115 graden horizontaal

Processor

Qualcomm Snapdragon XR2

Qualcomm Snapdragon XR2

Qualcomm Snapdragon XR2

Tracking

Inside-out tracking met 4 geïntegreerde camera’s

Inside-out tracking met 4 geïntegreerde camera’s + hand tracking

Inside-out tracking met 4 geïntegreerde camera’s + hand tracking

Gewicht

620 grammen

503 grammen

785 grammen

Aanbevolen artikelen

Discussion

Geef een antwoord

×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.