Praktijkvoorbeeld: Varjo mixed reality headsets verbeteren workflow en ontwerp-iteratie

vr expert - varjo xr

Het Japanse auto-ontwerpbedrijf Phiaro pionierde met de high-fidelity mixed reality Varjo XR-3 headsets en is begonnen met hun ontwerpproces. Phiaro heeft de workflow geoptimaliseerd en maakt een kapitaalintensieve praktijk kosteneffectiever.

Wat heeft Phiaro gedaan?

Auto-ontwerp, en het conceptuele proces daarvan, is duur en vergt veel werkuren en veel middelen. Het omvat het vinden van de beste ergonomisch geoptimaliseerde geometrie, door de gebruiker geteste visuele aantrekkingskracht, optimale gewichtsverdeling en het beste materiaalgebruik – om maar een paar elementen te noemen. Phiaro heeft daarom zijn ontwerpworkflow gestroomlijnd en efficiënter gemaakt met de geavanceerde Varjo XR-3 headset. Waardoor een volledig meeslepend mixed reality-werkproces ontstaat.

Zij deden dit om de kosten te drukken van het ontwerpproces waarbij de schets werd omgezet in 3D-renders tot fysieke, bestuurbare prototypes. Wat er aan de andere kant uitkwam, was zelfs beter dan wat ze hadden verwacht.

Voorheen werd Virtual Reality gebruikt om statische ontwerpen van auto’s op ware grootte te renderen om de algemene gebruikerservaring te testen. Kia en Volvo zijn namelijk twee autobedrijven die de Varjo XR-3 headset gebruiken om deze inspanningen te realiseren.

VR Expert - Varjo XR3 VR Headset

Een ander voorbeeld

Volvo deed dit bijvoorbeeld door nieuwe ontwerpen te testen voordat ze de productievloer bereikten en kostbare kleimodellen te vermijden. Ook werden eventuele fouten in het oppervlak opgemerkt voordat met de fabricage van prototypen werd begonnen. Ten slotte voerden zij dit uit in fotorealistische immersieve omgevingen bij hun gebruikersonderzoek.

Zoals Christian Braun, VP Visual Art Design bij Volvo zegt, “dit is de toekomst van creativiteit”, vervolgt Braun, “je krijgt een fantastisch gevoel voor de verhoudingen van de auto en kunt alle details en materialen. Inclusief de carrosseriekleur en de folie al vroeg in het ontwerpproces realistisch bekijken … Varjo’s mixed reality is echt een grote stap in de richting van het realiseren van deze droom …”

“Voor auto-interieurdesign is Varjo echt de enige headset die je kunt gebruiken.”
– Christian Braun, VP Visual Art Design bij Volvo

Phiaro nam dit vervolgens over en stuwde het naar een hoger niveau.

Zij waren niet tevreden met statische gerenderde ontwerpen maar meer dynamische ontwerpen. Ze wilden hun concepten in volle beweging zien.

Hierdoor kon Phiaro in real-time zien hoe hun auto-ontwerpen in verschillende biomes opereerden terwijl ze langs de geverfde oppervlakken en getinte ramen scheerden. Ze vonden een manier om de gewichtsverdeling en de ergonomie te kalibreren op basis van reële rij scenario’s. Terwijl ze de interacties van mensen in de conceptuele cockpits testen als testers vechten met gesplitste aandacht op de weg.

Met andere woorden, Phiaro realiseerde via Varjo MR headsets levensgrote, fotorealistische renders van hun conceptuele ontwerpen. Deze ontwerpen konden rondrijden in verschillende weersomstandigheden en hun ontwerpers uit de eerste hand laten ervaren wat er moest worden veranderd, herhaald of gekalibreerd.

Hoe hebben ze dat gedaan?

Het productieteam van Phiaro ging aan de slag en bouwde een metalen basisstructuur die enkel bestond uit basiskenmerken voor geleide voortbeweging. De constructie bestond uit een elementair onderstel, kabelbesturing, elektrische aandrijving, zitje en vier wielen. De nadruk lag op het basisgevoel. Omdat de volledig meeslepende virtuele wereld de geest van de gebruiker zou misleiden zodat hij zou geloven dat de details echt waren. Phiaro maakte het geheel af met een positievolgsysteem, ontworpen in samenwerking met het in Tokio gevestigde bedrijf LP-Research. Waardoor de digitale concepten konden bewegen en het rijden realistisch kon worden gesimuleerd.

De virtuele 3D renders, via Varjo XR-3 HMD, zijn dan zichtbaar via een real-time video feed samen met het 3D conceptuele ontwerp gemaakt met ofwel de Unity Engine of Unreal Software. Zo ziet de bestuurder van het basismodel eruit alsof hij op de echte weg rijdt, en ziet hij het 3D-ontwerpmodel van het auto-interieur in de Varjo HDM.

“We hebben voor Varjo gekozen omdat in de mixed reality-wereld XR-1 en XR-3 ons de ervaring het dichtst bij de werkelijkheid brachten.”
– Phiaro’s innovatiestrategist Pratim Dutta

Wat maken de Varjo mixed reality headsets mogelijk?

In essentie worden conceptuele ontwerpen met mixed reality veel sneller en goedkoper op de weg gebracht dan ooit tevoren. Een conceptontwerp van een auto doorliep in het verleden het innovatieproces van schets naar 3D-model naar fysieke prototypeproductie. Als er dan belangrijke wijzigingen nodig zijn, herhaal je dit proces: een zeer kapitaal- en arbeidsintensieve onderneming. Met mixed reality headsets, en de XR-1 en XR-3 van Varjo, kan de laatste stap van “fysieke prototypeproductie” worden uitgevoerd in een volledig meeslepende en gemengde weergave van de werkelijkheid.

Alles wat nodig is zijn de basiselementen van fysieke componenten. Zoals het fysieke model van Phario, om onze geest te laten geloven dat het nieuwe conceptontwerp wordt aangestuurd.

Dit versnelt de herhaling aanzienlijk en verlaagt de productiekosten van prototypes door gesimuleerde testscenario’s. Terwijl het uiteindelijk het uiteindelijke nieuwe product ten goede komt. Zelfs mogelijkheden zoals haptische feedback in de kabelbesturing en adaptief gesimuleerd gerommel dat gecorreleerd is met verschillende oppervlakte omgevingen via de wielen naar de stoel zijn mogelijk.

Wat Phario voor elkaar kreeg was de nieuwste en ultieme kruising tussen gesimuleerde software, geïntegreerde en naadloze weergaven van de buitenwereld vermengd met 3D-modellen, en technische engineering van fysieke feedback.

Phario effende de weg voor wat er mogelijk is met mixed reality en maakte een kostbaar herhaalbaar ontwerpproces meer gestroomlijnd, efficiënt en kosteneffectief.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.