Project Morpheus verschijnt eerste helft 2016

Deze week maakte Valve en HTC bekend een eigen vr bril met de naam Vive op de markt te brengen maar ook Sony deed een duit in het virtuele zakje.  Zoals verwacht toonde het bedrijf de nieuwste versie van Morpheus en werd meer bekend over de specs van de vr bril. Sony wist echter nog geen specifieke releasedatum te noemen behalve ‘de eerste helft van 2016’.

Verbeterde specs van de ps4 vr

Morpheus beschikt over een nieuw uitschuifbaar display en vernieuwde hardware. Het LCD scherm van het prototype is vervangen met een OLED scherm met een resolutie van 1920×1080 pixel. De kijkhoek is vergroot naar 100 graden dankzij het 5.7 inch grootte scherm dat maar liefst een refresh rate heeft van 120 hz. Het aantal frames per seconde is bovendien opgeschroefd naar 90, ter vergelijking; de Oculus Rift moet het momenteel doen met 75fps.

Daarnaast heeft Sony het aantal trackingsensoren uitgebreid waardoor bewegingen nog beter gevolgd worden. De releasedate is nog een eind weg waardoor het waarschijnlijk is dat de specificaties van de consumentenversie nog een stuk beter zijn. Dit is wellicht noodzakelijk omdat het scherm momenteel beschikt over een Full HD resolutie. Ervaring wijst uit dat deze beelden niet altijd even scherp getoond wordt wanneer je zo dicht op het beeldscherm ziet.

Meer comfort

Qua comfort heeft Sony ook een aantal verbeterpunten doorgevoerd. Zo is Morpheus een stuk lichter dan zijn voorganger en het apparaat rust niet op je neus. Hierdoor voelt de vr bril een stuk comfortabeler aan heb je minder snel last van irritaties. Het uitschuifbare scherm is tevens een handig toevoeging. Met een druk op de knop schuift het display naar voren waardoor je snel een blik kan werpen op de buitenwereld om je controller of dranken te zoeken.

Games & Prijs

Sony heeft nog weinig bekend gemaakt over de vr games die voor de PlayStation 4 uitkomen. Dit is aan de ene kant logisch aangezien het product nog in de ontwikkelingsfase zit.  Tijdens de GDC toonde Sony een demo van het spel Heist dat door aanwezigen goed werd ontvangen. Bovendien hebben verschillende derde partijen al aangekondigd om vr games voor de PS4 te gaan ontwikkelen.

De prijs van Morpheus liet Sony nog in het midden. Ik schat dat de vr bril zelf zo rond de 300 euro gaat kosten, in lijn met de concurrenten. Je heb natuurlijk wel een PS4 nodig, de PS-Eye camera en voor een aantal games de Move controllers. Aan het eind van de rit zit je dus al gauw op zo’n duizend euro. Voor dat geld kun je beter een Oculus Rift kopen.

Move on Morpheus!

Ik ben aangenaam verrast door de verbeteringen die Sony heeft doorgevoerd, met name op het gebied van comfort. Het uitschuifbare display en het feit dat de vr bril niet op je neus rust zorgt naar mijn idee voor een veel prettigere ervaringen. Bij bijvoorbeeld de Rift heb je snel last van irritatie, zwetende oogballen en beslagen lenzen.  De specs zijn prima alhoewel ik hoop dat de resolutie van het scherm nog opgeschroefd wordt naar minimaal 2K. Ik ben benieuwd naar de verdere voortgang en heb alle vertrouwen dat er in 2016 een uitstekend product op de markt komt.

De uitgebrachte versie van project Morpheus heet Playstation VR

Menu sluiten
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.