ClickCease

PSVR2 vs Valve Index: Welke VR Bril is beter voor Gaming?

VR Expert - Valve Index vs PSVR2

In dit artikel vergelijken wij de PSVR2 vs de Valve Index, om u te helpen beslissen welke virtual reality headset beter voor u is.

Tegen de tijd dat de PlayStation VR2 uitkomt, zal het leeftijdsverschil tussen de Valve Index 2,5 jaar bedragen. Desondanks zal de keuze om de beste virtual reality gaming headset te vinden moeilijker worden. Moet u gaan voor Console VR of PC VR.

Wij zullen het volgende bespreken:

 • Voordelen en Nadelen
 • Specificaties
 • Ontwerp en comfort
 • Beeldscherm
 • Volgen
 • Controllers
 • Inhoud
 • Eerste installatie
 • Prijs
 • Conclusie

Voor- en nadelen

Voordelen

PlayStation VR2

 • Superieure immersie met haptische feedback van de headset en innovatieve controllers
 • Oogvolging en dynamische foveated rendering
 • OLED-schermen met haarscherpe resolutie en High-Dynamic Range (HDR)
 • Exclusieve titels in de Playstation Store

Valve Index

 • Uiterst soepele 144Hz verversingssnelheid
 • Beste all-round hoofdtelefoon voor PCVR
 • Uitgebreide VR-gamebibliotheek
 • Sociale en andere entertainment VR-inhoud

Nadelen

PlayStation VR2

 • Verouderde fresnel lens
 • Geen optie voor draadloze verbinding
 • De verversingsfrequentie zou hoger kunnen zijn
 • Werkt alleen met een Playstation 5

Valve Index

 • Heeft externe volgstations nodig
 • De resolutie zou hoger kunnen zijn
 • Duur in vergelijking met de concurrentie

Voelt u zich verloren in de afkortingen en termen? Zie onze uitgebreide uitleg voor de uitdrukkingen binnen virtual reality..

Specificaties

Valve Index PlayStation VR2 Winaar
Resolutie 1440×1600 per oog 2000×2040 pper oog PSVR
Refresh rate 120Hz 144Hz Index
Display engine LCD OLED PSVR
High-Dynamic Range Nee Ja PSVR
Optics Dubbele fresnel Fresnel Index
Field-of-View 110° diagonaal 130° diagonaal Index
Gefocusseerde rendering Nee Ja PSVR2
Eye tracking Nee ja PSVR2
Tracking 6 DoF, outside-in basisstations 6 DoF, inside-out van 4 geïntegreerde camera’s Index
Setup Medium Makkelijk PSVR2
Gewicht 809 gram Minder dan 600 gram PSVR2
Headset Haptics Nee Ja PSVR2
Inhoudsbibliotheek SteamVR en meer PlayStation store Index
Video passthrough 960×960 kleuren passthrough Grijsschaal Index
Processing Gaming PC PlayStation 5
Release date 1 Mei 2019 Verwacht in Q4-2022 of Q1-2023
Prijs $999 Verwacht op $399 PSVR2

 

Design en comfort

Esthetiek is altijd afhankelijk van de kijker. Waar de PSVR2 een contrasterende zwart-witte look zal hebben, gaat de Valve Index voor een gedempt matzwart met een wit lichtlijnontwerp.

Het nieuwe ontwerp van de PlayStation Halo band staat er echter om bekend het gewicht van de hoofdtelefoon effectief te verdelen over de gebieden waar er vulling is. Over gewicht gesproken, er is nog geen officiële metriek vrijgegeven voor de PSVR2, maar verwacht wordt dat die net onder de 600 gram zal liggen, terwijl de Index klokt op 809 gram. Ten tweede is de bouwkwaliteit van de Valve Index premium, met hoogwaardige materialen, weinig speling of losse stukjes.

Ten slotte verbetert de automatische meting en aanpassing van de IPD, dankzij de geïntegreerde eyetracking van de PSVR2, het comfort en de bruikbaarheid als er meer dan één persoon op de headset gaat gamen.

VR Expert - Valve Index vs PSVR2 Optics (1)

Met dank aan Reddit-gebruiker GamerToTheEnd

Weergave

Het bepalen van de visuele ervaring tussen PlayStation VR2 en Valve Index is een duwen en trekken van verschillende factoren. PSVR2 heeft een hogere resolutie per oog en zal beschikken over foveated – geoptimaliseerde – rendering van zijn eyetracking. Terwijl Index een meer nieuw lensontwerp heeft, een breder gezichtsveld, en een hogere vernieuwingsfrequentie voor een soepelere virtual reality spelervaring. De vraag is waar u de meeste prioriteit aan geeft.

De fresnel-lens van Valve Index

Valve Index gebruikt een fresnellens met twee elementen. Dit betekent dat twee afzonderlijke lenzen aan elkaar zijn gelijmd om één lens te maken. Twee lenzen in één betekent dat de koptelefoon het licht van de beeldschermmotor beter controleert, wat minder visuele vervorming betekent. 

Twee lenzen betekent echter ook hogere kosten en gewicht. Terwijl zo’n composiet lensontwerp ook meer schittering met zich meebrengt. Op dezelfde manier gebruikt Valve Index ook een schermverspreider om het beeld te vervagen en zo schermdeureffecten te verminderen. Of de zichtbare ruimte tussen de pixels, waardoor het lijkt alsof er donkere randen omheen zitten.

Daarentegen zal de PlayStation VR2, voor zover wij weten, een standaard fresnel optiekontwerp gebruiken. Maar zal tegelijkertijd een hogere resolutiedichtheid hebben dan Valve Index.

De resolutie, FoV, en verversingssnelheid

PSVR2 zal een hogere resolutie per oog hebben met 2000×2040 vergeleken met Valve Index 1440×1600 per oog. Valve Index heeft echter een groter gezichtsveld van 130°, terwijl PSVR2 110° heeft. Evenzo zal Index veel vloeiender aanvoelen met een verversingssnelheid van 144Hz, terwijl PSVR2 120Hz heeft.

VR Expert - Valve Index vs PSVR2 (1)

Met dank aan VR-Compare

Weergave motor

Waar Index een LCD gebruikt, zal de PSVR2 OLED gebruiken. Dit verschil in de weergavemotor betekent bepaalde voor- en nadelen voor beide headsets. 

Een LCD engine voor virtual reality betekent dat de headset zelf dikker is, want er is een aparte lichtbron nodig om het beeldscherm te laten werken.

Een OLED beeldschermengine daarentegen combineert de lichtbron en het beeldscherm tot één geheel, waardoor alles in feite slanker wordt.

Hierdoor kunnen OLED-schermen diepere zwarttinten bereiken, omdat elke pixel als zijn eigen lichtbron fungeert, wat betekent dat wanneer een pixel uitgeschakeld is, hij helemaal zwart is. Het betekent echter ook dat de levensduur van een OLED-scherm lager is dan die van een LCD. LCD heeft hogere helderheidsniveaus, omdat het over zijn eigen achtergrondverlichting beschikt.

In wezen zal de PSVR2 met zijn OLED-engine een betere visuele ervaring bieden dan een LCD, vooral met de toegevoegde functie van High-Dynamic Range.

Foveated rendering

Uit de geïntegreerde eyetracking van Tobii voor PSVR2 komt dynamische foveated rendering. Deze innovatieve functie optimaliseert de inhoud die in de headset wordt bekeken, zodat wat wordt gezien scherper wordt en wat perifeer wordt bekeken waziger. Daardoor kunnen spelontwikkelaars hun rekenkracht en aandacht richten op datgene waarnaar de drager kijkt, en zo ontzagwekkende virtual reality-spelervaringen leveren.

Tracking

PSVR2 neemt de taart, want het is een binnenstebuiten gekeerde headset met geïntegreerde eyetracking voor extra functies. In wezen betekent dit dat PSVR2 werkt zonder externe trackingstations. Omgekeerd heeft Valve Index externe stations nodig om te functioneren – het heeft zijn tracking outside-in – terwijl het geen eyetracking heeft.

VR Expert - Valve Index vs PSVR2 - 2

Verschillende kenmerken worden mogelijk gemaakt door eyetracking op de PlayStation VR2, waarvan sommige video-passthrough in grijstinten zijn om de buitenwereld van binnenuit de headset te zien en op de intentie te anticiperen. Hierdoor kunt u de interactie verbeteren en daardoor betere interactieve VR-ervaringen leveren.

Al moet gezegd worden dat het ongemak van de externe volgstations van Valve Index waarschijnlijk een hogere volgkwaliteit betekent. De Index is zelfs in staat om controllers achter uw rug te volgen!

Controllers van de PSVR2 vs Valve Index

Interessant is dat er niet veel verschil is tussen de Valve Index controllers en de sense controllers van de PSVR2. Toch zullen de sense controllers waarschijnlijk een hogere meeslepende ervaring opleveren. De reden is dat de controllertechnologieën uit de PlayStation 5, zoals verbeterde en dynamische haptics en resistieve triggers, ook te zien zullen zijn in de sense controllers van de PSVR2.

Ten slotte beschikt Valve Index over duim- en vingertracking, terwijl de PSVR2 slechts gedeeltelijke tracking biedt van zijn capacitieve sensoren. Dit betekent dat de interactie minutieuzer en gedetailleerder zal zijn met de Index in vergelijking met de zintuigcontrollers van de PSVR2.

VR Expert - Valve Index vs PSVR2 - 3

Inhoud

Als het op pure aantallen virtual reality-spellen aankomt, is PCVR niet te verslaan. Als het op PC VR platforms aankomt: SteamVR is moeilijk om tegen te concurreren. SteamVR is zelfs zo populair dat wij het gebruiken om de gezondheid van PC VR in de industrie te beoordelen.

De reden is eenvoudig dat Steam binnen PC-gaming met een enorme marge de marktleider is en zowel AAA-titels als experimenterende indie-games aantrekt. Bovendien heeft PC VR het extra voordeel dat het entertainment, online, en sociale VR-inhoud biedt – iets wat console virtual reality in vergelijking mist.

PlayStation VR heeft echter de steun van de leider binnen de consolegaming Sony Entertainment Studios, wat betekent dat er exclusieve first- en second-party titels worden uitgebracht die nergens anders te vinden zijn. Spellen als Resident Evil 7: Biohazard en Until Dawn: Rush of Blood.

Eerste installatie

Voor het gemak van de installatie zal de PlayStation VR2 sneller en gebruiksvriendelijker zijn, en zo de ingewikkelde installatie van de PSVR in 2016 goedmaken. Het enige wat u nodig hebt is de headset en de USB-C kabel aan te sluiten op uw PlayStation 5, en u bent goud waard. De IPD wordt zelfs automatisch aangepast aan de vorm en afstand van uw ogen.

Daartegenover komt Valve Index met aparte volgstations en vervolgens veel meer kabels om op te zetten.

Prijs

Er wordt gespeculeerd dat de PlayStation VR2 in dezelfde klasse geprijsd zal zijn als de Quest 2 en de Pico Neo 3 Link, rond de 399 dollar. Interessant genoeg is hij daarmee aanzienlijk goedkoper dan de Valve Index, die $999 kost met controllers en tracking basisstations. Eenmaal de kosten in aanmerking genomen, wordt de vergelijking scheefgetrokken, want de Index zal u waarschijnlijk meer dan het dubbele kosten tegenover de PSVR2. Het komt er dus op aan of de weinige verschillen het hogere prijskaartje rechtvaardigen.

Andere opmerkelijke verschillen

Het is de moeite waard te wijzen op de extra functies waarmee de PlayStation VR2 komt. Ten eerste is de toevoeging van headset-haptics nog nooit vertoond, en het is nog onbekend welke meeslepende effecten deze functie zal hebben. Maar als het betekent dat u regendruppels op uw hoofd kunt voelen als het regent in de spelwereld, schrijf mij dan maar in!

Bovendien brengt eyetracking extra voordelen met zich mee waar de meesten geen rekening mee houden, zoals de extra veiligheid van irisscanning voor het inloggen en games die eyetracking gebruiken in hun spelervaring.

Ten slotte, hoewel zowel PSVR2 als Valve Index beschikken over volledige video passthrough van geïntegreerde camera’s, brengt de Index betere kwaliteit met kleuren en hogere resolutie. Ter vergelijking, de video passthrough van PSVR2 is in grijstinten.

Conclusie

De keuze tussen de Valve Index en de PSVR2 komt neer op een paar factoren. De breedte van gaming en andere virtual reality inhoud is beter op de Valve Index, afkomstig van de ontwikkeling van PC VR. Daarentegen zult u met de PSVR2 waarschijnlijk exclusieve VR-titels krijgen die nergens anders te zien zijn. Evenzo, als u prioriteit geeft aan een vloeiende spelervaring en meestal first-person shooters speelt, is de Index de betere keus voor u met de 144Hz verversingssnelheid. Bovendien heeft de Valve Index een groter immersief Field-of-View.

De algemene visuele ervaring zal echter veel beter zijn op de PSVR2, met de hogere resolutie, HDR, en dynamische foveated rendering. Ten slotte moeten de extra functies van PSVR2, zoals de haptiek van de headset en de superieure controllers, ook op uw lijstje staan van factoren om een beslissing over te nemen.

Vraag uzelf af of het hogere prijskaartje van Valve Index de toegang tot de grotere inhoudsbibliotheek van PC VR en een hogere vernieuwingsfrequentie rechtvaardigt, vergeleken met de andere unieke voordelen van PSVR2.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.