ClickCease

RealWear Navigator 500 Review

VR Expert RealWear Navigator 500 kopen
VR Expert - RealWear Navigator 500 zijkant
VR Expert RealWear Navigator 500 hard hat kopen

Het Amerikaanse RealWear heeft in december 2021 zijn nieuwste AR-headset onthuld: De RealWear Navigator 500. Het nieuwe robuuste slimme glas is ingesteld om de vorige RealWear HMT-1 te vervangen als het nieuwe beste AR-apparaat voor zwaar industrieel gebruik. De Navigator 500 is ideaal voor gebruik tijdens inspecties, onderhoud of reparaties. Voor de RealWear Navigator 500 review hebben we het nieuwe draagbare AR-apparaat van RealWear onder de loep genomen.

In dit uitgebreide overzicht gaan we dieper in op de volgende punten:

 • Voor- en nadelen
 • Specificaties
 • Wat zit er in de doos
 • Ontwerp en comfort
 • Gebruiksgemak
 • Vermogen en prestaties
 • Beeldscherm
 • Camera
 • Streaming
 • Geheugen
 • Besturingssysteem
 • Geluid
 • Prijs
 • Conclusie

Voor- en nadelen van de RealWear Navigator 500

VoordelenNadelen
Ongeëvenaarde spraakbesturingKan geen 4k-video opnemen
Ruisonderdrukking tot 100 dbBeperkte bedieningsmogelijkheden buiten stembediening
Roobust design
48 MP camera
1080p, 60fps video opnames
IP66 rating
Droptestest tot 2m
Ondersteunt 11 talen

Specificaties

De Navigator 500 heeft de volgende specificaties:

 • Display: LCD
 • Display resolutie: 854×480 pixels
 • Field of view: 20 graden
 • Camera: 48 MP, 1080p 60fps video
 • Microfoon: 4 microfoons met ruisonderdrukking tot 100 dB
 • CPU: Qualcomm Snapdragon 662
 • Opslaggeheugen: 64GB
 • RAM: 4GB
 • Gewicht: 272 grams
 • Besturing: Spraakcommando’s, staarinteractie
 • Battery life: Tot 8 uur

Wat zit er in de doos?

De RealWear Navigator 500 wordt geleverd in een effen bruine kartonnen doos. Aan de verpakking kun je al zien hoe licht het apparaat is. De volgende zaken zijn bij de levering inbegrepen:

 • RealWear Navigator 500
 • RealWear workband
 • USB-C naar USB-C cable
 • Gebruikshandeling

Design en comfort

De RealWear Navigator 500 is volledig ontworpen voor gebruik in de zware industrie. Dat is meteen te zien als je naar het apparaat kijkt. Het apparaat oogt zeer robuust en modern tegelijk. Het is IP66 gecertificeerd en is bestand tegen stof en waterstralen. Bovendien is het apparaat valbestendig tot 2 meter, waardoor het zelfs geschikt is voor de meest verraderlijke omstandigheden. 

De Navigator 500 wordt geleverd met een werkband, die eenvoudig aan de headset kan worden bevestigd en het apparaat op het hoofd van de gebruiker houdt.

RealWear side

Aan één kant van het apparaat bevindt zich de aan/uit-knop, die tevens dienst doet als vingerafdruksensor. De batterij kan worden losgekoppeld van het toestel via een clip-in systeem, zodat deze in een mum van tijd kan worden vervangen. Dit is erg handig, aangezien het proces van het vervangen van de batterij wat lastiger was op het vorige model, de HMT-1 van RealWear.

Een 48 MP camera, evenals het display van het apparaat, bevinden zich aan de andere kant van de Navigator 500. Het display bevindt zich op een boomarm en kan individueel worden aangepast. De boomarm heeft in vergelijking met die van de HMT-1 een extra scharnier gekregen, zodat hij nog flexibeler is en beter aan de verschillende behoeften van de gebruikers kan worden aangepast. Dankzij de ingebouwde gyroscoop is het met de Navigator 500 ook gemakkelijk om het display van het ene oog naar het andere te draaien. 

Het draagcomfort van de RealWear Navigator 500 is een ander groot voordeel van het nieuwe apparaat van RealWear. De headset weegt slechts 272 gram en het gewicht wordt zeer gelijkmatig over het hoofd verdeeld door het gebruik van de werkband. De RealWear HMT-1 maakt ook gebruik van een werkband, maar weegt met 380 gram toch aanzienlijk meer dan de nieuwe Navigator 500.

Het nieuwe lagere gewicht van de Navigator 500 plaatst het in een soortgelijke categorie als het aanbod van Vuzix die worden aangeduid als de lichtste gewicht AR headsets voor de industrie. Een echt voordeel van de Navigator 500 ten opzichte van de Vuzix M400 en M4000 aanbiedingen is de enkel gebouwde structuur van de Navigator 500, terwijl de Vuzix apparaten zijn gemaakt van 4 items waardoor het meer fragiel is.

RealWear Navigator 500

Dit hoge draagcomfort zorgt ervoor dat de RealWear Navigator ook tijdens langere werkdiensten zonder problemen kan worden gedragen. Dit is vooral een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie van Vuzix, want hoewel de M400 slechts 180 gram weegt, rust het gewicht van het montuur vooral op de neus, en leidt dus sneller tot een oncomfortabel draaggevoel.

Een belangrijke innovatie in het ontwerp van de RealWear Navigator 500 is dat het apparaat modulair is ontworpen. Dit betekent dat zowel de camera als het display in de toekomst verwisselbaar zullen zijn. RealWear heeft al aangekondigd dat het in de toekomst productuitbreidingen zal aanbieden. Het mooie van het modulaire ontwerp is dat bedrijven de Navigator 500 beter zullen kunnen aanpassen en afstemmen op elke individuele gebruikssituatie.

Gebruiksgemak

De eerste montage van de RealWear Navigator 500 is zeer eenvoudig. Alleen de RealWear Workband moet aan het apparaat worden vastgeklikt en vervolgens moet de batterij worden geplaatst. Nu kan de Navigator 500 al worden gedragen en van stroom worden voorzien. Dit is veel eenvoudiger dan dat van bijvoorbeeld het concurrerende apparaat Vuzix M400, waar verschillende onderdelen aan een frame moeten worden bevestigd. 

De RealWear Navigator 500 werkt voornamelijk via spraakbesturing. Dit is veruit het beste dat momenteel op de AR-markt verkrijgbaar is en werkt zeer intuïtief. Je hoeft alleen maar de termen te noemen, die op het display worden getoond.  Tot op heden ondersteunt RealWear in totaal 15 verschillende talen, en het bedrijf is altijd bezig om er meer toe te voegen. Met behulp van ruisonderdrukkende microfoons kan omgevingsgeluid tot 100db worden weggefilterd. Dit betekent dat eerstelijnswerkers zelfs in luide omgevingen nog steeds goed verstaanbaar zijn voor het apparaat en de experts op afstand, een bijzonder belangrijke functie in de zware industrie.

Voor extra bedieningsmogelijkheden zijn er 3 knoppen aan de zijkant van het apparaat, net achter de camera, een actieknop en twee vooruit/terug-knoppen. Deze knoppen zijn een noviteit op het apparaat van RealWear, omdat ze nog niet op de HMT-1 waren geïnstalleerd. Deze zijn echter zelden nodig omdat het apparaat is ontworpen om volledig handsfree te zijn

VR Expert - RealWear Navigator 500

De ongeëvenaarde spraakbesturing van de Navigator 500 maakt het perfect voor eerstelijnswerkers die altijd hun handen vrij moeten hebben. Voor hen is dit een groot voordeel ten opzichte van de Vuzix M400, waarbij spraakbesturing niet zo goed werkt en er altijd één hand moet worden gebruikt voor interactie met knoppen.

Om de gebruikerservaring verder te verbeteren, heeft RealWear een companion-app ontwikkeld die beschikbaar is voor iOS en Android. De RealWear Companion App kan worden gebruikt om instellingen op het apparaat te configureren, teksten in te voegen of toegang te krijgen tot gidsen en informatie over de Navigator 500. De companion-app was al ontworpen om te werken met het vorige model, de RealWear HMT-1. Ter referentie, Vuzix biedt ook een companion app voor hun apparaten, die soortgelijke functies heeft.

How to use companion app

Kracht en prestaties

De RealWear Navigator 500 heeft een 2600 mAh batterij, die tot 8 uur meegaat wanneer deze volledig is opgeladen. Dit is een voordeel ten opzichte van slechts 5 tot 6 uur batterijduur op de RealWear HMT-1. Hierdoor kan de Navigator 500 gebruikt worden voor de duur van een volledige werkshift zonder leeg te lopen.

Een extra functie die al in de HMT-1 was geïntegreerd, is dat de batterij hot-swappable is. Dit betekent dat de batterij tijdens het gebruik kan worden vervangen zonder het apparaat uit te hoeven schakelen. Deze functie is ook beschikbaar op de Vuzix M400. Wat de Navigator 500 op dit gebied echter onderscheidt, is dat hij meer dan 5 minuten kan werken terwijl u de batterij verwisselt.

RealWear Navigator 500

De nieuwe RealWear Navigator 500 heeft ook een verbeterde processor en meer RAM-geheugen. Was het in de HMT-1 nog de Qualcomm Snapdragon 626 in combinatie met 3 GB RAM, de nieuwe Navigator draait nu op de Snapdragon 662 in samenwerking met 4 GB RAM. De Vuzix M400 komt echter als beste uit de test in deze categorie, aangezien deze beschikt over de nog betere Snapdragon XR1, samen met een solide 6 GB RAM. Dit maakt het toestel van Vuzix krachtiger dan dat van RealWear en in staat om nog meer veeleisende toepassingen uit te voeren.

Display van de RealWear Navigator 500

Velen waren waarschijnlijk een beetje teleurgesteld over het display van de RealWear Navigator 500 toen het nieuwe apparaat werd geïntroduceerd. Er is niets wezenlijks veranderd ten opzichte van de vorige HMT-1. RealWear vertrouwt voor de Navigator 500 opnieuw op een LCD display. Dit heeft een resolutie van 854 x 480 pixels en een gezichtsveld van 20 graden. RealWear heeft echter al aangekondigd dat er vanwege het modulaire ontwerp in de nabije toekomst product add-ons zullen komen, waarmee mogelijk de kwaliteit of grootte van het display kan worden vergroot.

Vibrant RealWear Display

Het display van de Navigator 500 is voor één oog geplaatst, iets onder de gezichtslijn. Dit zorgt ervoor dat de werknemer niet wordt gehinderd door het display tijdens zijn eigenlijke taak. Dankzij de arm kan het apparaat worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Afhankelijk van welk oog dominant is, kan het display ook gemakkelijk voor het andere oog worden geplaatst. 

Ter vergelijking: de Vuzix M400 heeft een OLED-display, maar beschikt slechts over een resolutie van 640 x 360 pixels en een gezichtsveld van 16,8 graden. Voor wie in tegenstelling tot de Navigator 500 en M400 de voorkeur geeft aan een transparant display, is het beste alternatief momenteel de Vuzix M4000. Dit is de voortzetting van de M400 en heeft dezelfde technische specificaties, met als enige grote verschil dat het display transparant is door het gebruik van waveguide technologie.

Lees onze uitgebreide review over de Vuzix M4000.

SmartglassVrheadset

Camera

In vergelijking met de vorige RealWear HMT-1, heeft de camera van de Navigator 500 de grootste upgrade ondergaan. Terwijl de HMT-1 16 MP had, schiet de Navigator 500 nu foto’s met een uitstekende 48 MP, wat gelijk staat aan de resolutie van professionele camera’s. De camera heeft ook een zaklamp klaar voor omstandigheden met weinig licht.

Video-opnamen worden met de camera van de Navigator 500 nog steeds in 1080p gemaakt, net als met de HMT-1. Er is echter een aanzienlijke verbetering in de framerate, die is opgevoerd van 30 naar 60 fps. Deze hoge framerate zorgt voor vloeiende opnames, zelfs bij snellere bewegingen.

Stunning 48MP camera

De camera van de RealWear Navigator maakt ook deel uit van het nieuwe modulaire ontwerp, dus wellicht zien we in de toekomst ook enkele productverbeteringen aan de camera.

Ter vergelijking: de camera van de Vuzix M400 kan foto’s maken met een resolutie van 12,8 MP. Het toestel valt echter op door zijn 4K videokwaliteit. Samen met 30 frames per seconde stelt dit de M400 in staat om video’s met een hoge resolutie op te nemen. De camera van de M400 beschikt ook over een zaklamp. Een groot nadeel is echter dat de camera is verbonden met het beeldscherm. Dit betekent dat de camera niet onafhankelijk van het beeldscherm kan worden bewogen. Dit is een voordeel dat de camera van de Navigator 500 en HMT-1 hebben ten opzichte van de M400.

Streamen

Dankzij de Full HD videoresolutie in combinatie met 60 fps is de RealWear Navigator 500 ideaal voor samenwerking met experts op afstand. De belangrijkste use cases hiervoor zijn ondersteuning op afstand, onderhoud of inspecties. Hoewel de Vuzix M400 met zijn 4K-resolutie in vergelijking de betere kwaliteit heeft, kan deze meestal helemaal niet worden verzonden door een gebrek aan netwerkkwaliteit, zodat de 1080p van de Navigator 500 volledig volstaat voor de meeste toepassingen voor expertise op afstand.

Bovendien maakt de hogere framerate van de Navigator 500 het voor de expert op afstand nog aangenamer om naar te kijken, omdat de video vloeiender wordt afgespeeld.

RealWear Navigator 500

De RealWear Navigator 500 beschikt niet over een ingebouwde functie voor het streamen van video-inhoud. Standaard communicatie-apps zoals Microsoft Teams, Cisco Webex of Remote Eye kunnen echter met de Navigator 500 worden gebruikt voor expert-toepassingen op afstand. Als u wilt weten of een specifieke toepassing werkt op de Navigator 500, neem dan contact op met VR Expert.

Opslaggeheugen

Het geheugen van de RealWear Navigator 500 is aanzienlijk vergroot ten opzichte van de HMT-1. Terwijl de HMT-1 slechts 32 GB intern geheugen had, wordt de nieuwe Navigator 500 nu geleverd met 64 GB. De Vuzix M400 heeft ook 64 GB intern geheugen. Het grote verschil met het toestel van RealWear is echter dat Vuzix niet over een SD-kaartsleuf beschikt, wat betekent dat het geheugen van de M400 niet kan worden uitgebreid. Zowel de HMT-1 als de Navigator 500 bieden deze mogelijkheid wel en laten je het geheugen uitbreiden met maximaal 512 GB.

Het RAM-geheugen van de RealWear Navigator is verhoogd van 3 GB in de HMT-1 naar nu 4 GB. Op de Vuzix M400 is het zelfs 6 GB RAM. Dit verschil is in de praktijk echter niet erg opgevallen, omdat alle gangbare programma’s zonder problemen op de apparaten draaien. Technisch gezien is de Vuzix M400 hier echter in het voordeel.

Operating system

Het besturingssysteem van de RealWear Navigator 500 is Android 11. Om apps op het toestel te installeren moet je de RealWear Application Manager Foresight gebruiken, die toegankelijk is via de browser op je pc.

Ter vergelijking: de RealWear HMT-1 draait op Android 10, terwijl de Vuzix M400 op Android 9.0 draait. De nieuwere Android-versie belooft met nog meer energie-efficiëntie te werken om de batterij te sparen.

Geluid

De RealWear Navigator 500 heeft een ingebouwde luidspreker, die zich aan de camerazijde van het apparaat bevindt. De luidspreker zit precies op oorhoogte, zodat het geluid goed kan worden waargenomen. 

Voor een beter stereogeluid kan ook een koptelefoon met een 3,5 mm aansluiting op de Navigator 500 worden aangesloten. Het is ook mogelijk om een Bluetooth hoofdtelefoon op het apparaat aan te sluiten. Dezelfde mogelijkheden bieden ook de HMT-1 en de Vuzix M400.

Prijs van de RealWear Navigator 500

De RealWear Navigator 500 kost €1999 bij VR Expert en is dus slechts €122 duurder dan de HMT-1, die €1877 kost. Het concurrerende model M400 van Vuzix kost echter slechts €1699 en is dus €300 goedkoper dan de Navigator 500.

VR Expert - RealWear Navigator 500 overview

Conclusie

De RealWear Navigator 500 is een uitstekend apparaat voor het gebruik van expertise op afstand. Vooral de uitstekende spraakherkenning, de effectieve ruisonderdrukking en het robuuste ontwerp maken de Navigator 500 tot een van de beste AR-headsets op de markt. Vooral in ruige en lawaaierige omgevingen is hij daarmee de duidelijke winnaar ten opzichte van zijn grootste concurrent van Vuzix.

Echter, vooral als het gaat om de kwaliteit van het scherm, wensten velen een verbetering ten opzichte van het vorige HMT-1 model. Hopelijk zal RealWear snel handelen en snel een product add-on uitbrengen, die ook het display zal verbeteren. 

Over het geheel genomen heeft de RealWear Navigator 500 een aantal nuttige nieuwe functies gekregen. Vooral door een meerprijs van slechts 183 euro ten opzichte van de RealWear HMT-1, is het daarom de moeite waard om voor de Navigator 500 te kiezen als je twijfelt tussen deze twee producten.

Voor veel gebruikssituaties kan de RealWear Navigator de juiste oplossing zijn voor uw bedrijf. Laat ons u hierbij adviseren. Neem contact op met onze experts op info@vr-expert.nl.

VR Expert RealWear Navigator 500 kopen
Realwear-WorkBand-Kopen
VR Expert Vuzix m400

Specificaties

RealWear Navigator 500

RealWear HMT-1

Vuzix M400

Prijs

2060 €

1877 €

1705 €

Display

LCD

LCD

OLED

Resolutie

854×480 pixels

854×480 pixels

640×360 pixels

Field of view

20 graden

20 graden

16.8 graden

Camera

48 MP,
1080p, 60 fps video

16 MP,

1080p, 30 fps video

12.8 MP,
4K 30 fps video

Microfoon

Ja,

ruisonderdrukking

Ja,

ruisonderdrukking

Ja,

Ruisonderdrukking

CPU

Qualcomm
Snapdragon 662

Qualcomm
Snapdragon 626

Qualcomm
Snapdragon XR1

Opslaggeheugen

64 GB

32 GB

64 GB

SD kaart slot

Ja

Ja

Nee

RAM

4 GB

3 GB

6 GB

Gewicht

272 gram

380 gram

180 gram

Besturing

Stembesturing

Stembesturing

Touchpad, knoppen, stembesturing

Batterijduur

Tot 8 uur

5-6 uur

2-3 uur (intern),

Tot 12 uur (extern)

IP rating

IP 66

IP 66

IP 67

Water- en stofbestending

Ja

Ja

Ja

Valbestendig

2m

2m

2m

Aanbevolen reviews

VR Expert - Pico 4 Enterprise headset met controllers
Product reviews

Pico 4 Enterprise Review

VR Expert - Pico 4 Front
Product reviews

Pico 4 Review

Hololens 2 Kopen
Product reviews

Microsoft HoloLens 2 Review

Discussie

Geef een antwoord

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.