Discover Space

Soms start je in een spel, en is het eerste wat je denk… WOW!!! Dat gebeurt me niet zo heel erg vaak. Maar tijdens mijn zoektocht naar leuke Oculus Rift demo’s en games kwam ik DiscoverSpace tegen. Het bijzondere is: je kunt een demo downloaden, maar ook de volledige “game”. Die is dan wel direct bijna 1GB groot, dus je mag er even de tijd voor nemen. Eénmaal gedownload blijkt dat er zelfs een complete manual bijzit: niet een eenvoudig .txt docje, nee, een netjes opgemaakt pdf document wat er zeer verzorgd en compleet uitziet.

Eerste indruk

Dus na installatie de boel eens opgestart. Je begint met een overzichtsscherm waarin onder meer “Launch” en “Settings” te zien is. Eerst eens naar settings, zoals ik gewend ben. Er volgt een keurig overzicht van alle functies (die me op dat moment nog helemaal niks zeggen) en de koppeling daarvan aan, jawel, een xbox controller. Nu heb ik die niet, maar wel een compleet HOTAS systeem. Afijn, dat bekijk ik later wel, eerst maar eens ontdekken wat al die functies zijn.

Dus…. op Launch drukken en de Rift aangezet. De gebruikelijke waarschuwing volgt en na een druk op de spatiebalk sta ik in een behoorlijk grote hangaar, waarbij mijn eerste indruk is “dit ziet er wel heel verzorgd uit!”
In het midden van de hangaar staat een klein ruimtevaartuigje, met de kap open. Ziet er strak uit! Ik schuifel wat heen en weer in die hangaar en kom er niet echt goed. Dit is even wennen: ook nu weer blijkt dat je in alle richtingen kunt bewegen, en als je dan je hoofd in een andere richting beweegt.. tja, da’s beslist even apart. Maar goed.

Boven het ruimtescheepje staat in grote, grijze letters “ENTER SHIP”. Die letters worden groen als je er naar kijkt: in het midden van je beeld zit een klein doorzichtig stipje wat als een soort aanwijzer dient. Met een klik zit ik plotseling in mijn nieuwe vervoermiddel. Van alles wat ik om me heen zie kan ik nog niet zoveel chocola maken: hoe krijg ik die kap dicht? Motor aan? Hmm. Ik denk weer veel te ingewikkeld: gewoon een beetje (beetje!) gas geven en met een zoemend geluid schuift de kap dicht, worden de systemen gestart en zit ik plotseling in een spacecraft wat gewoon helemaal functioneel is.

Dat “beetje” gas is proefondervindelijk, want uiteraard geef ik de eerste keer gelijk een dot en stuitert het ding in de hangaar tegen het dak. Beetje gas terug, en we zakken weer langzaam, maar schuiven ook vooruit, in de richting van het grote gat van waaruit rode en groene lichten als een soort 3D landingsbaan voor me uit in het niets verdwijnen. Langzaam schuif ik het het moederschip en ik kan alleen maar denken “ho-ly ho-ly sh*t…..” DIT is wel HEEL bijzonder!!

Controls

Het mooie van een spacecraft is (denk ik, heb er IRL nog nooit ingezeten maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden) dat het in alle dimensies, over alle assen kan bewegen. Tenminste: dat weet ik nog van vroegere spacegames die ik deed. Alleen lukt me dat nu niet: X en Y gaat prima, maar de Z-as is niet op mijn controls te vinden. Eruit dus, en terug naar het menu. Na wat prutsen en finetunen en opnieuw proberen ben ik tevreden. Al met al is het helemaal niet zo moeilijk, als je de settings maar even goed hebt. Ik stap weer in de hangaar en besluit om de optie onder het schip te kiezen, waarmee je een ander, tweede ruimteschip kunt selecteren. Voor me staat plotseling een flink groter schip dan mijn kleine éénpersoons craft: sterker nog, er zit nog iemand als passagier in ook! Met een druk op de “P” toets kun je kiezen wie je naast je wilt hebben: een drietal leuke dames of een tweetal stoere heren willen wel naast je zitten op je ontdekkingen door het heelal.

Ook hier geldt weer: een beetje gas, en de naar boven openslaande deuren van je spacecraft sluiten zich en de systemen floepen aan. Met het eerder genoemde kleine grijze bolletje in je beeld kun je in de cockpit verschillende functies aan en uitzetten. Dit werkt behoorlijk intuïtief: je kijkt naar de knop “Navigation” waarnaast een rood lampje op OFF staat. Terwijl je naar de knop kijkt licht die op, en als je op “enter” drukt (of op de button op je controller die je daaraan gebind hebt) dan schakelt de functie in. Zo kun je onder meer kiezen voor Waypoints, of Nearest: waypoints zijn zaken als de diverse planeten, ISS en kometen, en Nearest spreekt voor zich: keurig gesorteerd van boven naar beneden zie je wat er van dichtbij tot veraf van je allemaal is. Hier kun je doorheen bladeren, en vervolgens een doel selecteren. Heb je dan de functie “Information” ook aangezet, dan krijg je over, stel je gaat naar Saturnus, over die planeet de nodige info. Zowel gesproken als in beeld….

Graphics

De “game” ziet er meer dan verzorgd uit. Je kunt kiezen bij navigatie in twee niveau’s, waarbij het meest uitgebreide ervoor zorgt dat je alle bestemmingen echt heel simpel kunt vinden. Een doorzichtige rode pijl in je cockpitruit zorgt ervoor dat je bestemming gewoon wordt aangewezen. Draai je daar dan naartoe, dan zie je een grote rode circel met daaronder de afstand. Je schuift de throttle vooruit, en langzaam begin je snelheid te maken. En meer snelheid. En nogmeer, totdat je op warpspeed 6 zit, en je dus met 6x de lichtsnelheid naar je doel toesuist. Waarbij wel van belang is tijdig het gas eraf te halen: voor je het weet schiet je je bestemming met een rotgang voorbij…

En daar hang je dan… je kijkt helemaal om je heen, en boven je, en links, en rechts… je hele beeld wordt gevuld door de ringen van Saturnus die langzaam draaien.. en onder je die enorme planeet die de rest van je beeld vult… Je geeft wat gas en heel langzaam beweeg je in het rond en je zit ECHT in de ruimte.. De ervaring is bijna surrealistisch, Discover Space is echt heel overtuigend! Sterker nog: als je een tijdje stilhangt, koelt de boel flink af in de ruimte, en zie je je adem als condenswolkje voor je opstijgen waarbij je cockpitkap ook nog eens beslaat….

Conclusie

Discover Space is meer dan verzorgd: het ziet er fantastisch uit en geeft je echt het gevoel in een ruimteschip te zitten. Het realisme is zover doorgevoerd, dat als je naar links of rechts kijkt, en dan met je hoofd die kant uitbuigt, je arm volledig meebeweegt zoals dat IRL ook het geval zou zijn. Dit is bijna eng, zo echt is het. Een game waarin niet wordt geschoten, geen ontploffingen zijn, geen wapens te vinden: dit vind ik toch niet leuk? Klopt. Dit vind ik fan-tas-tisch en raad echt iedereen met een DK2 aan om hier eens voor te gaan zitten. Op een schaal van 1-10: Minstens een 9!!

De volledige game is te vinden op the Rift Arcade

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.