ClickCease

Ricoh Theta 360 graden camera


De Theta is samen met de Kodak SP360 de eerste 360 graden camera voor de consument en is sinds afgelopen maand te koop voor zo’n 400 euro. Ik heb de camera tijdens een werkvakantie naar België uitgebreid getest en ben tot de conclusie gekomen dat het een leuke maar beperkte kennismaking is met 360 graden opnames.

Specificaties

De Ricoh wordt geleverd met in een compacte doos waar naast de camera een USB kabel, quick start guide en een tasje om de Theta in te vervoeren. De camera beschikt over twee ronde lenzen aan beide zijden. De specificaties van de camera worden opmerkelijk genoeg niet gedeeld door de fabrikant. De ISO waarden gaan van 100 tot 1600 en kunnen automatisch of handmatig ingesteld worden.

De Theta beschikt over een intern geheugen van 4gb wat goed is voor zo’n 1200 afbeeldingen die in jpeg formaat worden opgeslagen. De ingebouwde wifi stelt je in staat om de camera op afstand te bedienen met de speciaal ontwikkelde app. De bovenzijde van de camera bevat 6 kleine gaatjes waarmee de audio tevens in 360 graden camera huren wordt opgenomen.

Design & Bouwkwaliteit

De Theta is een kleine, lichte en zeer compacte camera met een afmeting van 42 x 129 x 22.8 millimeter en een gewicht van slechts 100 gram.  De camera is erg handzaam en blijft prima staan op zowel een vlakke ondergrond als statief. Het gebruikte materiaal en goede afwerkingen geven het geheel een kwalitatieve look & feel.

De Theta is in verschillende kleuren te krijgen en de langwerpige vorm in combinatie met de bolle lenzen geven het geheel een futuristische uitstraling. Nadeel van de bolle uitstekende lenzen is dat wanneer de je de camera laat vallen dit de punten zijn waarop die neerkomt en de kans groot is dat de lens het niet overleeft. De algehele bouwkwaliteit van de Theta voelt prima aan maar deze lijkt niet erg bestendig tegen stof & water zoals camera’s als de Giroptic& Bubl.

De dunne zijkant bevat twee knoppen om de camera aan te zetten en zodoende de video of fotostand te selecteren en om de Wi-Fi aan en uit te zetten. Op voorzijde zit een grote ronde knop om eenvoudig een foto te maken of de video-opname te starten.

Opnamekwaliteit

Foto’s

De foto’s van de Theta zijn op zich prima voor een eerste generatie 360 graden camera.  Op een smartphone zien de opnames er prima maar wanneer bekeken op een groot scherm valt de kwaliteit behoorlijk tegen.

Grootste probleem zit in de verschillende lichtbalans in de opnames. Aangezien de camera’s aan twee zijde zit heb je altijd te maken met een verschillende lichtinval. Hierdoor is een duidelijke verschil te zien in de helderheid van de opnames, het meest zichtbaar op de rand waar de opnames in elkaar overgaan.

Bij foto’s is dit enigszins nog na te bewerken met een bijvoorbeeld Photoshop. Het 360 graden effect is erg leuk om te zien op de smartphone maar er treed wel een behoorlijke bolling op, het zogenaamde visoogeffect. De foto’s zijn tevens te bekijken via de bijgeleverde software maar zijn niet eenvoudig te delen via internet of bijvoorbeeld Whatsapp.

Video

De videokwaliteit is zoals ik verwachtte zeer matig. Het aantal frames per seconde ligt zo rond de 20 waardoor de video’s verre van soepel zijn. De beeldkwaliteit is matig, de pixels zijn bijna te tellen en na enkele meters vallen details compleet weg. Deze 360 camera is dan ook niet geschikt voor mooie opnames in wijde omgevingen.

Bij de video’s heb je tevens te maken met een verschil in belichting maar dit is minder zichtbaar dan bij de foto’s.  Je kunt per keer slechts 3 minuten video schieten wat naar mijn idee te kort is. De korte duur is bovendien opmerkelijk aangezien het interne geheugen ruimte biedt voor veel langere opnames.

 

Virtual reality

Ik heb de beelden bekeken met twee budget vr brillen; de ColorCross en de Homido. Het effect van de video’s is indrukwekkend en geeft een goed zicht op de toekomstige mogelijkheden van 360 graden video. De beeldkwaliteit is zeer matig slecht maar het feit dat je volledig om je heen kunt kijken zorgt voor een uniek belevenis. Ik heb wat beelden geschoten in Gent en getoond tijdens diverse demonstraties en vrijwel iedereen was onder de indruk. Deze kun je bekijken in bovenstaande video.

 

Gebruik

De Theta is zeer eenvoudig te bedienen dankzij het beperkte aantal knoppen. Druk je  enkel de ‘aan’ knop dan start de camera op in de foto-stand. Druk je zowel de ‘aan’ als wifi knop in dan wordt de video-opname modus gestart.

De knop aan de voorzijde dient vervolgens kort ingedrukt om de opname te starten. De Theta maakt door middel van kenmerkende piepgeluiden duidelijk welke stand is geselecteerd en wanneer de opname start en stopt.

De batterij van de Theta gaat voldoende lang mee op flink wat opnames te maken. De camera was pas na circa 50 foto’s en 10 filmpjes leeg.  Het interne geheugen heeft bovendien ruimte om ongeveer  30 minuten aan video’s te schieten en ongeveer 200 foto’s te maken.

De app

De Ricoh komt met een speciale app die zeer gebruiksvriendelijk is. Zodra je de camera en de applicatie start wordt verbinding gemaakt middels wifi. Voer de code onder op de camera in en je kunt met de app opnames starten, de gemaakte foto’s bekijken en bestanden overzetten. De Theta is dus op afstand bestuurbaar waardoor het makkelijk is opnames te maken zonder zelf in het shot te staan.

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.