ClickCease

Ricoh Theta

360 video in perfecte eenvoud

Door alle ontwikkelingen op het gebied van virtual reality met virtual-reality-brillen, controllers en kabel spaghetti zou je haast vergeten dat 360 graden foto en video ook heel eenvoudig kan zijn. De meeste ontwikkelaars richten zich op de VR mogelijkheden van bijvoorbeeld de Rift waarbij je in een virtuele, interactieve wereld wordt gezogen. Maar soms heb je niet meer nodig dan een eenvoudig, 360 graden plaatje. Ricoh heeft voor die doelgroep een ideale oplossing. Of ontbreekt er nog iets?

360 graden video

De Ricoh Theta lijkt meer op een afstandsbediening dan op een 360 graden videocameraa. Het strakke design, de felle kleurtjes; dit is een product voor consumenten, niet voor mensen die geobsedeerd zijn door techniek. De eerste generatie kon alleen foto’s maken, dat was ook het grootste nadeel aan deze camera, zeker door het forse prijskaartje van 400 dollar. De tweede generatie (model M15) beschikt wel over de mogelijkheid voor het opnemen van 360 graden beelden filmpjes van maximaal drie minuten en neemt daarbij ook geluid op. Dit alles is eenvoudig te bedienen met een eigen applicatie die de noodzaak voor een externe 360 graden video app overbodig maakt.

Niet voor de “power-user”

De technische specificaties geven niet precies aan wat de resolutie van de camera is. Dan gaat er een alarmbelletje rinkelen, en de gebruikers geven ook aan dat de beeldkwaliteit te wensen over laat, zeker bij weinig licht. De camera is niet waterdicht, en de software is beperkt. Daarentegen werkt de camera wel enorm gebruiksvriendelijk, er kan weinig mis gaan. Het gebruik van twee camera’s met een zeer grote hoek kan leiden tot een “fish-eye” effect, maar de “stitching” van de beelden is goed en er zijn niet teveel camerabeelden om aan elkaar te plakken, dat beperkt technische problemen in de software.  De Ricoh Theta is één van de eerste camera’s die het mogelijk maakt je 360 graden video naar YouTube te uploaden sinds de ondersteuning hiervan in maart van 2015 is toegevoegd.

Leuk speelgoed

De prijs van het nieuwe model ligt een stuk lager dan de eerste versie en er is nu de mogelijkheid voor het opnemen van videoclips. De compacte behuizing en eenvoudige bediening maken de Ricoh Theta tot een aangenaam consumentenproduct. En fabrikant Ricoh is een grote speler, ze weten hoe ze goede consumentenelektronica moeten maken, die ervaring is aan dit gelikte product af te zien. Verwacht geen revolutie, het is gewoon een leuke camera die voor een redelijke prijs de 360 graden ervaring biedt, en soms is dat gewoon genoeg.

 

Aantal lenzen 2
Lensspecificaties  
Filmhoek  
Videoresolutie  
Frames per seconde  
Fotoresolutie  
Zoom  
Batterij Li-ion
Display  
Geheugen 4GB
Gewicht 95g
Aansluitingen USB
Wifi Ja
GPS  
App Ja

 

 

 

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.