ClickCease

Roomscale VR bril, hoe werkt dat?

Enkele jaren geleden had bijna niemand gehoord van virtual reality brillen, nu liggen de elektronica winkels er vol mee. Waarom zou je honderden euro’s neertellen terwijl je voor een tientje al een plastic houder voor je smartphone kunt kopen? Toch zit er veel verschil tussen de dure en goedkope brillen, met name de roomscale VR bril biedt die ‘echte’ virtuele wereld die ons zo lang beloofd is. Je kunt niet iedere VR bril kopen voor een ruimtelijke ervaring, hoe dit precies werkt leggen we uit op deze pagina.

Wat is een roomscale VR bril?

Een roomscale VR bril laat je vrij door de ruimte heen lopen, jouw beweging wordt één-op-één gekopieerd naar de virtuele omgeving. Dus wanneer je naar rechts stapt, dan stap je ook naar rechts in virtual reality. Als je voor een virtuele muur staat kun je om de hoek kijken door jouw lichaam te draaien.

Is het veilig, rondlopen met een virtual reality bril?

In het begin van deze ontwikkeling was het niet altijd verantwoord om rond te lopen met zo’n high-tech duikbril op je hoofd. De kamer moest leeg zijn of er was begeleiding nodig om je in de gaten te houden. Nu heeft vrijwel iedere roomscale VR bril een waarschuwingssysteem dat de gebruiker op tijd laat weten dat de muur of een salontafel te dichtbij is. Sommige toestellen hebben hiervoor een speciale ‘passthrough’ camera die de gebruiker even de omgeving laat zien.

Is dit niet een standaard feature?

Nee, en dat hoeft ook niet. Met die eenvoudige smartphone houders kun je alleen rondkijken. Bukken, buigen of lopen wordt niet herkend. Dat geldt voor Cardboard VR, kunststof houders en de populaire Samsung Galaxy Gear VR. Maar ook de all-in-one apparaten zoals de Oculus Go en de Pico VR bril zijn bedoeld voor ‘statische’ ervaringen. Bij 360 video is dat niet nodig, daar kun je niet in bewegen. Ook voor een aantal eenvoudige spellen of virtuele tours biedt het lang niet altijd een meerwaarde om vrij te kunnen bewegen. In de toekomst zal het wel een standaard feature worden, nu kun je nog kiezen en dan kan de prijs wel eens doorslaggevend zijn.

Goed om te weten: De Lenovo Mirage werkt met WorldSense. Je kunt wel bewegen maar niet helemaal vrij rondlopen. Daarmee is het een soort hybride systeem.

Niet alleen voor spellen

Hoewel de meest voor de hand liggende toepassing van een roomscale VR brillen het spelen van (actie) games is, kun je er veel meer mee bereiken. Zo kun je virtuele tours laten zien waarbij iemand door een woning kan lopen. Bijvoorbeeld een vakantiehuis in Australië waar de klant niet even langs kan gaan. Binnen de industrie wordt roomscale VR al vaak toegepast bij ontwerp en prototyping, via internet kunnen zelfs meerdere personen tegelijkertijd samenwerken mits ze over de juiste VR hardware beschikken.

NBBU Jubileumcongres 25 jaar, Connect in Flex | photo: Robert Tjalondo | www.rockinpictures.com | 2019

VR hardware in het kort

Hier zijn enkele termen die handig zijn om te weten:

  • VR: Virtual reality, de echte wereld wordt vervangen door een digitale omgeving.
  • AR: Augmented reality, er wordt een extra digitale laag over de omgeving gelegd.
  • 3DoF: 3DoF, Drie graden bewegingsvrijheid, je kunt rondkijken maar niet bewegen in de virtuele omgeving.
  • 6DoF: 6DoF, Zes graden bewegingsvrijheid, je kunt rondkijken én rondlopen in de virtuele omgeving. Dit noemt men ook een ‘roomscale’ ervaring.
  • Tracking: Tracking, De beweging van een VR bril moet nauwkeurig geregistreerd worden met sensoren die in het toestel kunnen zitten, daarbuiten of beide. Een voorganger op dit gebied was Cloudheads Blinksysteem
  • Inside-out tracking: Inside-out tracking, Hiermee is het mogelijk om zonder externe tracking kastjes de ruimte te ‘scannen’.
  • Boundary: Boundary, Dit is de begrenzing van de ruimte die je ter beschikking hebt. Niet iedere kamer heeft dezelfde afmetingen, met boundaries kun je veilig in de virtuele wereld rondlopen.
  • VR controller: VR controller, Dit zijn jouw ‘handen’ in VR, daarmee kun je de omgeving manipuleren. Niet alle roomscale VR brillen leveren standaard volledig ruimtelijke VR controllers mee.
NBBU Jubileumcongres 25 jaar, Connect in Flex | photo: Robert Tjalondo | www.rockinpictures.com | 2019

Welke VR bril kopen voor 6DoF?

Bij een VR bril kopen zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Houd er rekening mee dat niet iedere verkoper in de winkel het verschil weet tussen 3DoF en 6DoF toestellen, neem contact op met een specialist voor goed advies. Hier zijn alvast enkele overwegingen bij een VR bril kopen: 

Standalone of PC?

Wil je de VR bril aansluiten op een PC of laptop, of heb je liever een alles-in-één systeem? Beide systemen bieden unieke voor- en nadelen.

Platform kiezen

Je kunt bij roomscale VR momenteel kiezen voor SteamVR, Windows Mixed Reality, Oculus Home, Daydream (met WorldSense) of VivePort. Ook hier zijn er weer unieke voor- en nadelen per platform.

Prijs

De Oculus Quest start vanaf €449,- waarmee het tot de goedkoopste opties in deze categorie behoort. Een standalone 3DoF VR bril zoals de Oculus Go kost ruim €200,- minder. Ook zijn 6DoF apps doorgaans duurder dan 3DoF.

Hoewel de prijzen voor roomscale VR hardware en software hoger liggen zijn de mogelijkheden ook meer uitgebreid. Ga daarom vooral af op de wensen die je hebt als gebruiker, en baseer daar de keuze op.

lees meer over de beste vr brillen van 2020.

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.