Preview: Samsung Gear VR

Virtual Reality is finally going Dutch! Eind deze maand komt de Samsung Gear VR naar Nederland. Lees hier wat je kunt verwachten over de nieuwste telg binnen de virtuele familie.  Ik wacht momenteel op een reviewexemplaar van Samsung dit duurt nog enkele weken.  Dat betekent niet dat ik alvast vooruit kan blikken de eerste virtual reality bril voor consumenten. Lees hier een korte preview, voor uitgebreide informatie kun je op de terecht op mijn speciale Gear VR pagina binnen mijn kennisbank.

Oculus Gear VR?

De Gear VR is ontstaat uit een samenwerking tussen Oculus en Samsung. De bril maakt gebruik van de Galaxy Note 4 en technieken die (door)ontwikkeld zijn door Oculus.  De Gear VR is te pre-orderen via de site van Samsung en kost bijna 200 euro. Het belangrijkste verschil met de Oculus Rift is dat de Gear VR volledig draadloos is wat zorgt voor een vrijere virtuele ervaring. Nadeel hiervan is dat het apparaat enkel werkt met een Note 4 en niet aan te sluiten is op een PC.

Look & Feel

De bril is uitermate licht met een gewicht van nog geen vierhonderd gram.  Samsung heeft echter wel hoogwaardige en flexibele materialen gebruikt om een lange levensduur te garanderen. De vormgeving is strak en futuristisch met gebruik van zowel lichte als donkere kleuren. De hoofdband is aan de bovenzijde en achterzijde verstevigd en aan de binnenzijde voorzien van schuim zoals je die ook zie bij de Rift. Dit zorgt ervoor dat de bril lange tijd relatief comfortabel gedragen kan worden.

Specs & Controls

Je bekijk de beelden op een Samsung Note 4, één van de betere Phablets van 2014.  Het scherm is zo’n 5,7 inch groot en bevat een amoled-paneel met een resolutie van 1440×2560 pixels. De sterke processor van 2,7 GHz processor zorgt ervoor dat alle beelden vloeiend worden weergegeven. De opslagcapaciteit is 32GB en uit te breiden tot 64GB.

De Gear VR zelf bevat diverse sensoren die bewegingen registreren zodat je in 360 graden om je heen kunt kijken. Het enige wat ontbreekt is een sensor die bepaalt of je vooruit of achteruit leunt. De lenzen zijn goed weggewerkt zodat ze niet krassen of beschadigen. . Helaas is de bril niet geschikt voor brillendragers maar aan de de bovenzijde zit een draaiknop om het beeld scherp te stellen. Je bestuurt de Gear VR middels een touchpad aan de rechterzijde en klikt en schuift om door de interface te navigeren. Hierbij dienen je ogen als muisaanwijzer.

Games & App

Het aanbod is momenteel zeer beperkt. In de Playstore zijn momenteel zo’n 30 apps beschikbaar die werken met de Gear VR. Voor sommige heb je echter wel een externe Android controller á 50 euro nodig. In de toekomst komt er snel meer content beschikbaar via Samsung z’n eigen app MILK VR en via derde partijen. De vetste apps die je zeker moet checken beschreef ik eerder al.

Voorlopige conclusie

Ik vind het lastig een oordeel te vellen zonder het apparaat zelf in handen te hebben gehad. Mijn definitieve oordeel stel ik dan ook nog uit. Afgaande op de beschikbare informatie is de Gear VR een op het moment een leuke kennismaking met virtual reality en biedt voldoende potentie voor de toekomst.  Een volledig bevredigende vr ervaring is het nog niet, daarvoor ontbreekt nog de juiste content.

De prijs is nog wat aan de hoge kant. Vooral omdat er je er nog een Samsung Note 4 bij moet kopen.  Het is echter wel een behoorlijk stap voorwaarts ten opzichte van bijvoorbeeld Google Cardboard, dat ongeveer volgens hetzelfde principe werkt.  De Gear VR voegt echter wel betere sensoren en behuizing alsmede een praktische besturing toe.  Heb je geen zin om op de Rift te wachten en ben je niet van plan (high-end) games te spelen. Dan is de Gear VR het apparaat voor jou!

De Samsung Gear VR is nu te pre-orderen via de site van Samsung.

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.