ClickCease

Samsung Gear VR S6 Edition

Samsung was de eerste grote fabrikant die een vr bril op de markt bracht die beschikt over interne hardware maar primair gebruikt maakt van de capaciteit en kracht van een smartphone. De eerste Gear VR werd goed ontvangen maar kreeg ook kritiek vanwege het feit dat het nog echt een prototype was. Korte batterijduur, oververhitting en een hoge prijs waren de meeste gehoorde klachten.

Recent bracht Samsung een verbeterde versie van de Gear VR uit die werkt met de nieuwe flagship phone de Galaxy S6. Deze editie krijgt nog steeds de naam ‘Innovator Edition’ mee maar komt naar ons idee hij het dichts in de buurt bij een ‘af’ consumentenproduct. Lees hieronder waarom.

.Samsung Gear VR Innovator Edition - Virtual Reality - voor Galaxy S6 en Galaxy  S6 Edge (stopgezet door fabrikant) : Amazon.nl: Elektronica

Veranderingen ten opzichte van Gear VR Note 4

Wij hebben helaas geen ervaring met de eerste Gear VR maar zetten toch even de verbeteringen op een rij. De grootste klacht over de eerste versie was de snelle oververhitting en Samsung biedt daar nu een oplossing voor met het inbouwen van een ventilator.

Het probleem dat de batterij vrij snel leeg was wordt ondervangen door het toevoegen van een USB -oplaadpoort, hoewel deze alleen werkt met officiële Samsung laders. Daarnaast is de nieuwe versie zo’n 15% kleiner en is het touchpad iets veranderd van vorm en voorzien van een klein oriëntatiepuntje om navigatie eenvoudiger te maken.

What’s in the box?

De Gear VR word naast de unit waar de S6 in gaat geleverd met een driepunt-hoofdband, handleiding, schoonmaakdoekje en draagtas. Dit laatste was een teleurstelling aangezien de eerst editie met stevige case werd geleverd wat vervoeren een stuk eenvoudiger en veiliger maakt.

Samsung levert er wel een extra oogkussen voor je ogen mee dit met klittenband bevestigd wordt.  Handig want na verloop van tijd zal er de nodige wear and tear optreden. Al met al een redelijk compleet product hoewel het draagtasje wel een stuk minder praktisch is als een case.

Gebruik

De Gear VR beschikt over een ingenieus bevestigingssysteem waarin een micro-usb poort is ingebouwd. Wanneer je de S6 in het systeem klikt start automatisch de Gear VR app op. Doe de bril op en na het installeren van enkele drivers en software kun je aan de slag. Alles wijst zichzelf en het kliksysteem voelt solide en betrouwbaar aan.

Sensoren en touchpad

Navigeren door de menu’s doe je door naar een bepaalde plek te kijken en de blauwe cirkel (die als middelpunt dient) op de juiste plek te plaatsen. Selecteren geschied door te tikken op het touchpad en naar beneden, boven of opzij scrollen doe je door te swipen over het touchpad.  Het is een zeer simpele maar effectieve manier van navigeren die snel went en goed werkt. Je kunt nu de Samsung VR bril huren bij vr-expert!

De Gear VR bevat meerdere sensoren; een gyroscoop, accelerometer en een nabijheidssensor. De eerste twee worden gebruikt om te helpen bij het registeren van de bewegingen. Hoewel deze sensoren ook in de S6 zitten dragen de externe bij aan een verbeterde tracking en een zeer lage latency.

Gedurende onze ervaring hebben wij nauwelijks last gehad van vertraging, tearing of motion blur. De nabijheidssensor zit aan de achterzijde verscholen naast de lens verscholen en zorgt ervoor dat de vr modus automatisch start en afsluit wanneer de bril op of af gaat.

Accu en opladen

De meest gehoorde klacht, na het oververhitten, was de beperkte batterijduur. Wij hebben ongeveer een uur lang full-on gebruik kunnen maken van de Gear VR (op volle helderheid) voordat de accu leeg was.  Dit lijkt ons toch lang zat voor persoonlijk gebruik. De nieuwste versie kan echter tijdens het gebruik opladen.

Wij dachten slim te zijn door dit met een externe-usb accu in onze zak te doen maar helaas kregen we de melding dat de Gear VR alleen werkt met een officiële Samsung lader.

Zonde want zo was het een zeer praktische oplossing geweest om langer aan de slag te kunnen.  Het opladen van de Samsung S6 gaat gelukkig wel zeer snel waardoor je binnen een halfuurtje alweer aan de slag kunt.

Beeld en Lenzen

Beeld

De beeldkwaliteit is het beste wat wij tot dusver hebben gezien in een mobiele vr bril. Dit is vooral te danken aan de hoge resolutie (1440 x 2560 pixels) van het AMOLED scherm wat zorgt voor een pixel density van 577.

De helderheid van de S6 alsmede de kleuren zijn uitstekend en bovendien naar voorkeur in te stellen in het menu. Dit zorgt voor een levendig beeld en een prettige ervaring voor je ogen, ook bij langdurig gebruik.

Het zogenaamde screendoor-effect, dat ontstaat wanneer je het raster van het scherm ziet, is nog steeds aanwezig maar minder storend dan bij bijvoorbeeld de Oculus Rift. Dit effect valt bovendien vooral op bij video’s en een stuk minder bij games.

Lenzen

De lenzen van de Gear VR zijn zoals verwacht van hoge kwaliteit en bieden een blikveld van ongeveer 96 raden. Wat opviel is dat er nog steeds een soort tunnelvisie ontstaat, je ziet duidelijk twee cirkels om je blikveld heen. Dit doet deels afbreuk aan de ervaring maar erg storend wordt het nooit.

Het beslaan van de lenzen wat bij de voorganger en andere vr brillen ontstaat wordt (deels) tegengegaan door ingebouwde ventilator. Deze is onopvallend en muisstil maar doet zijn werk goed, wij kregen slechts na een lange speelsessie in een warme ruimte last van beslagen lenzen. Deze zijn bovendien snel schoon te maken met het bijgeleverde doekje.

Comfort

De Gear VR is ondanks dat deze 15% kleiner is dan zijn voorganger nog vrij fors maar valt qua gewicht reuze mee. Vooral wanneer je rekening houdt met de ingebouwde hardware.  De Zeis VR One die wij vorige keer onder handen namen is bijvoorbeeld een stuk zwaarder en lomper.  De hoofdbanden van de bril sluiten goed aan op de vorm van je hoofd en zijn prima af te stellen. Vooral de zachte binnenzijden die op je hoofd en achterhoofd rusten zorgen voor een prettige gevoel. 

Wij hebben de band die over je hoofd zit echter amper gebruikt omdat de primaire hoofdband, mits goed afgesteld, zorgt voor voldoende comfort. Daarnaast blijft de Gear VR zitten en sluit hij goed af van de buitenwereld, wat absoluut bijdraagt aan de mate van immersie. De bril druk nog wel tegen je hoofd aan maar dankzij de oogkussens wordt dit probleem deels opgevangen. De Gear VR voor langere tijd gebruiken zorgt echter wel voor wat discomfort, vooral vanwege het drukken van de bril.

Design en kwaliteit

Het design van de Gear VR is grotendeels ongewijzigd ten opzichte van de vorige versie. Het is nog steeds één van de mooist uitziende vr brillen en onderscheid zich door het gebruik van witte kleuren met zwarte accenten. De hoofdbanden zijn voorzien van witten bovenzijde waardoor het geheel een futuristische uitstraling heeft.

De grootste wijziging is het vervangen van de klep aan de voorzijde. Bij de eerste editie van de Gear VR zat er een blauwe, semi-doorzichtige klep aan de voorzijde. Deze gaf het geheel nogal een goedkope uitstraling en voegde weinig toe. De nieuwe versie heeft een plaat die enkel geplaatst wordt wanneer er geen telefoon in de Gear VR zit. Tijdens het gebruik zie je dus de achterzijde van de S6, niet bijzonder mooi maar wel praktisch en een goede manier om oververhitting tegen te gaan.

De bouwkwaliteit van de Gear VR is prima, je hebt het gevoel een product in handen te hebben dat met zorg in samengesteld en waarvan je lang plezier gaat hebben. Het bevestigingsmechanisme voor de telefoon voelt bovendien uitstekend aan en voor de rest bevat de Gear VR geen uitstekende of bewegende delen.

Software

Samsung’s Gear VR is de enige mobiele vr bril waar specifiek software voor wordt ontwikkeld en die bescshikt over een eigen store/plaform. Het zogenaamde Oculus Home bestaat uit een home-base waar Gear VR/ Oculus store te vinden is en waar je bibliotheek wordt weergegeven. Deze is tevens toegankelijk als stand-alone applicatie waar je zonder vr bril toegang tot hebt.

Games

Het aanbod van games, applicaties en ervaringen is momenteel nog vrij beperkt. De grafische kwaliteit van de games is bovendien niet erg indrukwekkend, het zijn voornamelijk cartoon-achtige games met weinig visueel spektakel. Niet onlogisch aangezien de Gear VR volledig leunt op de rekenkracht van de S6. Games die voor langere tijd interessante zijn ontbreken nog maar er zitten wel een aantal leuke tussen die we binnenkort volledig gaan reviewen.

Video’s/ervaringen

De video’s die te vinden zijn maken wel indruk zoals de Safari en race-video’s die via de diverse 360 graden video applicaties zijn te vinden. Het moet tevens mogelijk zijn om eigen 360 graden video’s te plaatsen waardoor de Gear VR uitermate geschikt is voor bedrijven die zich met virtual reality cinema bezig houden.

Apps

De grootste teleurstelling qua software is dat de MILK VR applicatie waar Samsung zo enthousiast over praat, niet beschikbaar is in Nederland. Hiervoor moet je via een proxy de app downloaden en via omweg de applicatie starten. Zonde want hierin zijn een aantal indrukwekkende video’s te vinden. Voor de rest zijn er wel een aantal mediaplayers aanwezig waarmee je zowel standaard als 360 graden video’s kunt kijken.

Prijs

De prijs van 200 euro maakt de Gear VR de duurste mobiele vr bril die momenteel te koop is.  Het is echter wel het enige apparaat met ingebouwde hardware en speciaal ontwikkelde applicaties en games. De touchpad en de ingebouwde sensoren rechtvaardigen de prijs wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de VR One, die zonder enige hardware zo’n 150 euro kost. Groot nadeel is dat deze versie enkel werkt met de Samsung S6. Naar ons idee is de Gear VR vooral aantrekkelijk is wanneer je dit toestel al hebt of van plan bent te kopen.

Beide versies van de Gear VR zijn te koop via de site van Samsung.

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.