ClickCease

Critical Mass

Klant: Critical Mass
Hardware: Oculus Go
Toepassing: Evenement
Service: Installatie & Event

Vraag

Critical Mass is een bedrijf dat zich inzet om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Ze ontwikkelen tentoonstellingen, installaties, films en games die ogen openen en mensen laat reflecteren op hun eigen houding en gedrag. Voor het project “Met andere ogen”, dat gaat over racisme en discriminatie, ontwikkelde Critical Mass een 360° video. Deze video werd gedurende een half jaar ingezet om in Amsterdam buurtbewoners, docenten en beleidsmakers van de gemeente met elkaar in gesprek te laten gaan over diversiteit, uitsluiting en inclusie.

Oplossing

Tijdens het half jaar werd de 360° video in VR bekeken met behulp van een Oculus Go. Tijdens elke tentoonstelling werd VR Sync gebruikt om de video tegelijk te laten starten op alle apparaten. VR Sync was voor dit project wel aangepast. De 360° video moest tegelijk starten, maar vanaf daarna hoefde de apparaten niet meer synchroon de video af te spelen. Dit was omdat de kijker in de 360° video voor bepaalde keuzes kwam te staan. Aan de hand van deze keuzes kreeg iedereen het gevolg te zien van deze keuze. Hierdoor had iedereen dus een ander einde.

Aan het eind van het half jaar werd er een groot evenement georganiseerd waarbij er twee ruimtes waren waar de 360° video werd getoond. Hierbij waren vier medewerkers van ons team aanwezig om de nodige support te leveren voor 40 Oculus Go’s.

Resultaat

“Ik kon me echt inleven en ik zou nu anders reageren in een situatie”

Deelnemers van het project reageerden erg positief. De 360° video’s maakten indruk en kwamen echt binnen. Een deelnemer reageerde: “Je staat letterlijk in de schoenen van iemand anders. Dit is anders dan bij een tv-scherm.” Andere reacties waren: “Het heeft mijn ogen geopend.” En: “Het voelde alsof het tegen mij gezegd werd. Ik werd verdrietig en boos. Ik kon me echt inleven en ik zou nu anders reageren in een situatie.” Precies het resultaat dat Critical Mass met deze installatie wilde bereiken. VR Sync was hierbij een goede toevoeging om de 360° video’s eenvoudig in VR te kunnen tonen.

Menu sluiten
×
×

Winkelmand

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.