Valve Index 2: Verschijningsdatum, Features en Kosten: Alles wat u moet weten

Valve Index 2 - VR Expert

Valve maakt zich op om de Valve Index 2 met de codenaam Deckard uit te brengen, de volgende generatie van de alom geweldige Valve Index PC VR headset. Hoewel de informatie schaars is, is hier alles wat u moet weten over de Valve Index 2.

Wat wij in dit artikel zullen behandelen:

  • Valve Index 2 Verschijningsdatum
  • Valve Index vs. Index 2
  • Kosten Vale Index 2
  • Toekomst van Valve Index 2

Valve Index 2 Verschijningsdatum

Niemand weet officieel de releasedatum die Valve in gedachten heeft voor de Valve Index 2 (Project Deckard), en wij hebben ook geen betrouwbare geruchten waar wij op af kunnen gaan. Het beste wat wij kunnen gissen is gebaseerd op drie factoren: (1) de cyclische tijd tussen aankondigingen van koptelefoons, (2) knelpunten in de toeleveringsketen veroorzaakt door Covid, en (3) de focus van Steam op de Steamdeck.

De cyclustijd tussen virtual reality headsets

Headsets worden meestal twee jaar na elkaar aangekondigd. Als dat echter het geval was, dan zouden we nu al een Index 2 aankondiging uit hebben, want Valve Index is in 2019 gelanceerd. Tegelijkertijd staat Valve er om bekend de trends in de industrie niet te volgen, vooral als het gaat om hardwarelanceringen.

Supply chain vraagstukken van Covid

Veel andere technologiefabrikanten zijn getroffen door de knelpunten in de toeleveringsketen die door Covid en andere factoren zijn veroorzaakt. Zo zou de premium mixed reality headset van Apple, N301, te lijden hebben gehad onder deze complicaties in de toeleveringsketen.

De handheld console van Steam

De Steamdeck is een prachtig en industrie-omvormend apparaat. Met de focus van Steam op de Steamdeck is het onwaarschijnlijk dat zij de aandacht van hun handheld console zullen kannibaliseren op een Index 2 in 2022.

Steamdeck - VR Expert - Valve Index 2

Dit betekent dat we volgend jaar een aankondiging van Index 2 zouden kunnen krijgen, waarschijnlijk tijdens de E3 2023 of Techtober 2023.

Valve Index 2 Kosten en Prijs

De prijsstelling is op dit moment speculatief. Maar het is waarschijnlijk dat Valve de prijspremie voor Index 2 handhaaft, wat ook tot uiting moet komen in zijn hardware en mogelijkheden.

Verwacht dus ergens rond de $999.

Welke functies zullen er op de Valve Index 2 zitten?

Terwijl PC VR nog steeds een niche is, zal een nieuwe Index 2 headset moeten concurreren met de aankomende Cambria headset van Meta en de VR2 van PlayStation. Het is dan ook waarschijnlijk dat wij nieuwe technologieën zullen zien die deze twee hoofdtelefoons aanbieden om met hen te concurreren.

Hardware

Een van de splijtzwammen van de Index was het ontbreken van een standalone functie. Sommige PC VR gamers vonden dat niet erg, terwijl anderen graag de keuze hadden gehad om draadloos te gaan. Als gevolg daarvan, en van een patent dat Valve in 2021 heeft ingediend, is het waarschijnlijk dat we voor Index 2 een soortgelijke oplossing zullen zien die de Oculus Quest heeft voor zowel een tethered als een draadloze optie.

Evenzo wordt gezegd dat Index 2 in de stand-alone modus aangedreven zal worden door de komende chipset en platform van Qualcomm en AMD APU voor de grafische verwerking.

Spellen

Het is onwaarschijnlijk dat we exclusieve first-party VR spellen speciaal voor Index 2 zullen zien, want Steam heeft niet de reputatie om dat te doen. De redenering is ook gegrond in het feit dat sommige spellen – zoals Half-Life: Alyx een SteamVR platform exclusive zijn. Als dat gezegd is, moeten er meer first-party virtual reality spellen ontwikkeld worden om de VR-headsets van Valve te cementeren.

VR Expert - Half Life Alyx - Valve Index 2

Controllers en tracking

Met de aanstaande release van de PlayStation VR2 en de introductie van eye tracking en dynamische foveated rendering in VR-gaming, kunnen we verwachten dat Index 2 hetzelfde zal leveren. De reden is dat gamers zich binnenkort zullen realiseren welke grote grafische impact foveated rendering zal hebben op VR-spellen. Terwijl dit ook de prestaties van Index 2 in standalone/draadloze modus ten goede zal komen.

Evenzo zullen wij waarschijnlijk een mix zien van capacitieve knoppen, duim- en vingerdetectie, dynamische weerstandstriggers, en trackpads met haptische feedback. Bovendien zouden wij graag de vernieuwingen van hun helaas stopgezette Steam Controller zien in de spiegeling van muis- en toetsenbordbediening op een controller voor de nieuwe Index 2 controllers.

Bovendien, met de waarschijnlijke introductie van zowel een standalone als een bedrade Index 2, zullen we waarschijnlijk geïntegreerde tracking camera’s zien voor de headset. De headset heeft dus zowel een inside-out als outside-in tracking mogelijkheid.

Hetzelfde geldt ook voor het volgen van de handen. Aangezien Meta hun software-update heeft uitgerold die hand-tracking introduceert in Quest headsets, zou het netjes zijn als de Index 2 ook over hand-tracking zou beschikken om meer gezien te worden in VR-spellen.

Hogere resolutie en micro-OLED scherm

De Valve Index 2 moet zijn resolutiespel opvoeren, samen met zijn toonaangevende 144Hz en 130° FoV. In dit geval heeft tech-leaker Brad Lynch getweet dat de Index 2 dubbele micro-OLED zal hebben met een 4K resolutie.

Pancake lens voor een kleinere vormfactor

Deze is onwaarschijnlijker. Maar om de afmetingen slank te houden, het gewicht laag, en de ergonomie te verbeteren, zou een ontwerp met pannenkoekoptiek in het verschiet kunnen liggen. Dat valt te betwijfelen, want de oorspronkelijke Index had een nieuwe schermverspreider en een dubbel element fresnel lensontwerp.

Al met al, om te kunnen concurreren met een premium prijs van rond de $999, moeten de functies en de hardware vernieuwend en beter zijn dan de alternatieven.

De toekomst van de Valve Index 2

Uit SteamVR statistieken blijkt dat Valve Index, zelfs na drie jaar, stevig op de tweede plaats staat voor market cap en verkoop aan de Oculus/Meta Quest 2. Het is dus waarschijnlijk dat Steam hun VR hardware zal blijven pushen, inspelend op hun merkbekendheid, en die verder zal koppelen aan hun populaire SteamVR platform.

We kunnen nu alleen nog maar wachten op meer informatie over de Valve Index 2, en zien hoe nieuwe VR trends, zoals dynamische foveated rendering, de headset vorm zullen geven. En of het een beter aanzien zal krijgen tegen de immer populaire Quest 2.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.