ClickCease

Van HoloLens naar AR cardboards

Home » Van HoloLens naar AR cardboards

 

Enkele jaren geleden leek Silicon Valley zich volledig te storten op Augmented Reality, er werden volop concepten getoond van Minecraft met de Hololens Mixed Reality bril, of kleine olifantjes die je met een magisch apparaat van Magic Leap zou kunnen vasthouden. Enkele jaren later lopen we nog steeds niet met massaal met deze headsets, brillen of wellicht AR contactlenzen rond. Het formaat, de prijs en het gebrek aan leuke apps remt de acceptatie van Augmented Reality, wellicht kunnen AR cardboards hier verandering in brengen.

Wat kun je met Augmented Reality?

AR technologie legt een virtuele laag over de werkelijkheid, in tegenstelling tot VR wordt jouw blik op de werkelijkheid niet weggenomen. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Grappige filters op jouw gezicht projecteren met Snapchat.
  • Virtuele monsters vangen met Pokémon GO.
  • Dinosauriërs tot leven laten komen op de keukentafel.
  • Operaties in het ziekenhuis efficiënter en veiliger maken.
  • Navigeren in de auto of te voet met instructies op het beeldscherm van je smartphone.
  • Producten in een magazijn opsporen met een AR bril.

Allemaal heel mooi natuurlijk, maar er lijkt een behoorlijke kloof te liggen tussen spelen met jouw smartphone en werken met een professionele AR bril. Zolang er zich niets in het midden bevindt heeft Augmented Reality weinig kans van slagen.

Cardboard voor VR en AR

Google introduceerde in 2014 de Cardboard smartphone houder, hiermee kun je elke smartphone omtoveren in een VR headset. De eenvoud van het ontwerp in combinatie met de lage aanschafprijs hebben de Cardboard tot de meest verkochte VR bril gemaakt. Daar kunnen bedrijven als Oculus en HTC alleen maar van dromen, terwijl zij miljoenen en zelfs miljarden hebben geïnvesteerd in de beste VR headsets die momenteel verkrijgbaar zijn. Google heeft geen Cardboard voor AR gemaakt, daar bevindt zich dus een markt voor slimme ontwerpers. Aryzon wil je de Google Cardboard worden voor Augmented Reality 

Kijk mama, zonder handen!

Het voordeel van een Cardboard AR bril is het dragen van jouw eigen smartphone op je hoofd. Je hoeft niet meer een smartphone of tablet in je handen te houden, en dat maakt het veel eenvoudiger om Augmented Reality apps te gebruiken.

AR App Development

Een eigen Augmented Reality App? Bekijk:    AR APP ONTWIKKELING

Hololens en Meta

De Hololens van Microsoft en de Meta headset van Meta Inc. zijn geavanceerde Mixed Reality headsets met dezelfde insteek als de Oculus Rift en de HTC Vive voor Virtual Reality. Krachtig en veelzijdig, maar tegelijkertijd gecompliceerd en duur. Daarmee bereik je nooit het grote publiek. Daarnaast is er bij nieuwe computertechnologie altijd de kwestie van de kip en het ei; zonder gebruikers geen software, zonder goede apps geen klanten.

Lenovo Star Wars Jedi Challenges

Star Wars is een film uit 1977 van George Lucas, wellicht heb je er al ooit eens van gehoord… Sinds de start van deze filmserie heeft marketing en merchandising een grotere rol gespeeld bij Star Wars dan de films zelf, en het ultieme kerstcadeau voor 2017 (precies veertig jaar later dus) is de Lenovo Star Wars Jedi Challenges AR headset. In feite is het een AR Cardboard maar dan gemaakt van hoogwaardige materialen. Jouw eigen smartphone wordt in de houder geplaatst, er worden speciale apps meegeleverd die alleen met dit set werken.

Mira Prism Augmented Reality headset

Deze bril lijkt best veel op de oplossing van Lenovo, toch stond dit project al in de planning voordat de Star Wars AR headset werd aangekondigd. Ook hier steek je een smartphone in een kunstof bril met een speciaal prisma (vandaar de naam) die je door een transparant “venster” laat kijken en zo 3D beelden kan projecteren. De prijs ligt een stuk lager inclusief eenvoudige controller, maar bij dit soort producten is het afwachten of er daadwerkelijk apps voor worden ontwikkeld.

Aryzon AR Cardboard

Dit is de meeste authentieke AR versie van de Google Cardboard VR bril, ontwikkeld in Nederland. Goedkoop karton met ook weer een projectielens zoals de andere Augmented Reality producten. Het wordt niet altijd duidelijk door de marketing, maar de drie genoemde voorbeelden werken allemaal met een speciale “tracker” om de juiste positie te bepalen. Met ARKit van Apple en AR Core van Google kan dit opgelost worden, maar nu werkt ook de luxe Lenovo AR headset nog met een externe tracker. Smartglasses als de RealWear zijn momenteel de grootste in de AR-wereld.

Waarom AR cardboards zo belangrijk zijn

Fabrikanten moeten niet zo naïef zijn om te veronderstellen dat we straks met het hele gezin samen sport gaan kijken, met ieder een zware en dure Hololens op ons gezicht. Net zoals de Google Cardboard de acceptatie van VR een enorme boost heeft gegeven, kan de Cardboard voor AR hetzelfde effect betekenen. Een draagbare Augmented Reality bril voor hooguit enkele tientjes brengt de toekomst naar het heden.

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.