Varjo Aero Review

Varjo Aero
Varjo Aero
Varjo Aero

Met de lancering van de Varjo Aero, boort Varjo de PC VR prosumer markt aan. Hoewel nog steeds duur, is de Aero betaalbaarder dan hun vlaggenschip toestellen. Dit komt vooral door de beperking tot VR, in plaats van de toevoeging van XR-mogelijkheden. De headset is licht van gewicht, comfortabel en heeft een geweldige beeldgetrouwheid. Varjo voegde ook andere belangrijke functies van hun vlaggenschip apparaten toe, zoals foveated rendering, 200hz eye tracking en geen noodzaak voor een Varjo Base abonnement. De Aero heeft de potentie om de beste PC VR headset voor professioneel gebruik te worden, dankzij zijn specificaties, premium design en comfort.

In deze uitgebreide Varjo Aero review gaan we dieper in op de volgende punten:

 • Voor- en Nadelen
 • Specificaties
 • Wat zit er in de doos
 • Ontwerp en comfort
 • Gebruiksgemak
 • Vermogen en prestaties
 • Weergave
 • Tracking
 • Geluid
 • Controllers
 • Prijs
 • Conclusie

Voor- en nadelen van de Varjo Aero

VoordelenNadelen
Hoge resolutie van 2880 x 2720 pixels per oogDuurder dan Pimax Vision 8K X
200Hz oogvolgsysteemSmaller gezichtsveld (115°) vergeleken met HTC Vive Pro 2 (120°)
Geen Varjo Base-abonnement nodigHeeft een krachtige PC nodig
SteamVR-compatibiliteit
Kan worden gebruikt met een laptop

Specificaties

De Varjo Aero heeft de volgende specificaties:

 • Beeldscherm: Dubbel Mini LED LCD
 • Refresh rate: 72-90 Hz
 • Resolutie: 2880 x 2720 pixels per oog
 • Gezichtsveld: 115 graden
 • Gewicht: 717 gram (487 gram + hoofdband 230 gram)
 • Materiaal: Kunststof
 • Tracking: SteamVR tracking: 2 basisstations voor staand gebruik, 4 basisstations voor bewegend gebruik
 • Controllers: SteamVR-controllers

Wat zit er in de doos

De Varjo Aero wordt geleverd in een slanke zwarte doos met het Varjo logo erop. Alle artikelen zijn op een ordelijke manier verpakt, met logica in gedachten.

De volgende voorwerpen zitten in de doos:

 • Varjo Aero headset
 • VR-adapter (met USB 3.1 Type A en DisplayPort 1.4-aansluiting)
 • USB-C kabel
 • Voedingsadapter met 6 verschillende voedingsstekkers (EU, UK, US, AUS, KOR, CHN)
 • In-ear hoofdtelefoon met microfoon
 • Reinigingsdoekje
 • Snelstartgids

Ontwerp en comfort

Het ontwerp van de Aero van Varjo lijkt op dat van andere toestellen van de Finse XR fabrikant. Het is een goed in elkaar gezet apparaat met een glanzende kunststof frontplaat. De rest van de headset is gemaakt van matzwart plastic.

Varjo heeft uitstekend werk verricht met het bouwen van een apparaat van hoge kwaliteit. De hoofdband voelt stevig aan en de positie van de hoofdband kan gemakkelijk worden aangepast met de verstelbare knoppen aan de achterkant en bovenkant van het apparaat. De hoofdband kan ook omhoog of omlaag worden gekanteld door de draaischakelaars aan de zijkant van de hoofdband te verstellen.

Over de plaatsing van de componenten is door Varjo goed nagedacht. Het apparaat heeft een zeer uitgebalanceerde gewichtsverdeling en is ook lichter dan de HTC Vive Pro 2 (850 gram), wat merkbaar is wanneer je de headset voor een langere tijd draagt.

Varjo Aero
VR Expert HTC Vive Pro 2 zijaankant

De USB-C-poort en de kabel die in verbinding staat met de VR-adapter (die op de pc is aangesloten) bevinden zich linksboven op de headset. De kabel is vervolgens netjes weggestopt in twee afzonderlijke clips, een aan de zijkant en een aan de achterkant van de hoofdband. Op deze manier stoort de kabel niet tijdens het gebruik van de Aero.

De gelaatsbedekking van de Aero is gemaakt van een zacht PU (PolyUrethaan) materiaal. Dit zorgt ervoor dat zweet niet wordt geabsorbeerd in het masker, dit is niet alleen hygiënischer maar maakt het ook makkelijker schoon te maken. De gelaatsbedekking van de Aero is verbonden met de headset door middel van een klittenbandstrip die de gehele gelaatsbedekking bedekt. Hierdoor is deze gemakkelijk te bevestigen en te vervangen.

VR Expert - Face Cover

De aanpassing van de oogafstand (IPD) gebeurt automatisch wanneer de headset wordt opgezet. Dit kan ook handmatig worden ingesteld door op de menuknop aan de rechterkant van de headset te drukken. Eye tracking en IPD worden dan aangepast door in een stip op het scherm te staren.

Gebruiksgemak

Het instellen van de Varjo Aero is niet zo eenvoudig als het apparaat gewoon aanzetten. Eerst moet de Varjo Base software worden gedownload en geïnstalleerd op een PC waarop de Varjo Aero kan draaien (zie ‘Vermogen en prestaties’). In de Varjo Base software moet je je Varjo account aanmaken of inloggen. Deze licentie is inbegrepen bij het aanschaffen van de Varjo Aero. Daarna kan de headset worden aangesloten.

Een USB-C kabel wordt aan het ene uiteinde aangesloten op de Aero en aan het andere uiteinde op de VR-adapter. De VR-adapter wordt aangesloten op de pc via DisplayPort 1.4 en USB 3.1 type A. De adapter heeft ook gelijkstroom nodig via de meegeleverde adapter in de doos. Soms, bij het aansluiten van de USB-C kabel op de VR adapter, wordt de Aero niet weergegeven in de Varjo Base software. Als dit gebeurt, moet de USB-C-kabel uit de VR-adapter worden gehaald en opnieuw worden aangesloten.

Voor tracking zijn SteamVR basisstations nodig. Voor stationair gebruik (3DoF) zijn 2 basisstations nodig. Voor bewegend gebruik (6DoF) zijn 4 basisstations nodig. Het instellen van tracking gebeurt via de SteamVR applicatie.

VR Expert - 3 DoF vs 6 DoF

De SteamVR controllers maken ook verbinding via de SteamVR applicatie. Een eenvoudig te volgen uitleg verschijnt wanneer het proces wordt gestart. Het koppelen en verbinden van controllers is dus niet zo moeilijk.

Het opzetten en gebruiken van de Varjo Aero is geen kwestie van plug and play. De handleidingen en uitleg in de software maken het echter eenvoudig te volgen en gemakkelijk te bedienen. De installatie kan in ongeveer een half uur worden voltooid.

Vermogen en prestaties

De Varjo Aero is een pc VR-headset die veel energie vraagt. Zijn minimale en aanbevolen pc-specificaties zijn erg indrukwekkend in vergelijking met andere pc VR-headsets. Een pc om de Varjo Aero te gebruiken heeft minimaal Windows 10 nodig, een Intel i5- of Ryzen 5-processor. 8GB RAM, hoewel we 16GB aanraden. De GPU die nodig is, is minimaal een RTX 3050/2060 of een RTX 3070/2080 voor aanbevolen specificaties.

Deze specificaties zijn behoorlijk fors, zelfs voor PC VR. Om een vloeiende weergave te garanderen voor het scherm met 90Hz en hoge resolutie, zijn deze specificaties echter sterk aanbevolen voor de meeste toepassingen.

VR Expert - Varjo Aero Back

Weergave

De Varjo Aero is uitgerust met een Dual Mini LED LCD scherm met een resolutie van 2880 x 2720 pixels per oog. Dit is hoger dan de resolutie van de HTC Vive Pro 2 (2448 x 2448 pixels per oog), maar lager dan de resolutie van de Pimax Vision 8K X (3840 x 2160 pixels per oog). De beeldschermen van de Aero hebben een helderheid van 115 nits, een kleurdekking van 99% sRGB en automatische IPD-aanpassing.

Het gezichtsveld van de Aero van 115 graden is smal in vergelijking met de HTC Vive Pro 2 (120 graden) en Pimax Vision 8K X (150 graden). Een groter gezichtsveld betekent altijd een realistischere en meeslependere VR-ervaring.

VR Expert - Varjo Aero Display

De Varjo Aero heeft een beeldverversingsfrequentie van 90Hz. Dit is het industriegemiddelde. De Pimax Vision 8K X heeft dezelfde verversingssnelheid. Deze verversingsfrequentie is echter lager dan de verversingsfrequentie van de HTC Vive Pro 2, die een verversingsfrequentie van 120Hz heeft. Over het algemeen wordt aangenomen dat een verversingssnelheid van 72Hz voldoende is om een prettige virtual reality ervaring te bieden. Met 90Hz voldoet de Varjo Aero aan deze stelling.

Tracking

De Varjo Aero gebruikt SteamVR controllers en basisstations voor tracking. Zoals eerder vermeld zijn voor stationair gebruik (3DoF) 2 basisstations nodig, terwijl voor bewegend gebruik (6DoF) 4 basisstations nodig zijn. Met 6DoF kan de gebruiker vrij rondlopen in zijn speelgebied.

Omdat de Aero SteamVR-randapparatuur gebruikt voor zijn tracking, zullen de trackingmogelijkheden van de Pimax Vision 8K X en HTC Vive Pro 2 vergelijkbaar zijn met de tracking van de Aero.

De grootste onderscheidende factor ten opzichte van de concurrentie is de uitstekende 200 Hz eyetracking, die is ingebouwd in de Varjo Aero.  De eyetracking kan belangrijke informatie verzamelen over de activiteiten van de gebruiker. Dit is zeer nuttig voor training, ervaringsanalyse of marketingdoeleinden. Bovendien maakt de eyetracking foveated rendering mogelijk.

VR Expert - Base station

Geluid

De audiomogelijkheden van de Varjo Aero zijn vrij beperkt. De Aero heeft geen ingebouwde luidsprekers. Hij heeft echter wel een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting. In de doos wordt een hoofdtelefoon met een ingebouwde microfoon meegeleverd. Deze kan worden gebruikt met de Aero om audio te krijgen tijdens het gebruik van het apparaat.

Een andere mogelijkheid voor audio is om een draadloze hoofdtelefoon aan te sluiten op de PC via bluetooth. Vervolgens moet binnen Windows de audio-uitgang worden gewijzigd naar deze hoofdtelefoon. Op deze manier kan draadloze audio ook naast de Aero gebruikt worden.

Controllers

De Varjo Aero ondersteunt SteamVR 1.0 en 2.0 controllers. Deze kunnen worden ingesteld in het SteamVR-menu, dat ook toegankelijk is via Varjo Base. Voor onze test hebben we de HTC Vive 2.0 controllers gebruikt.

VR Expert - Varjo Aero Controller

De HTC controllers zijn gemakkelijk te koppelen met SteamVR. Ze zijn echter niet de meest ergonomische. De controllers passen gewoon niet erg natuurlijk in een hand.

Aan de voorkant hebben ze een trackpad en twee menuknoppen. Aan de achterkant zit een trigger. Er zijn ook twee knoppen aan de zijkant van de controller. Deze zijn zeer moeilijk te bereiken en te gebruiken. Deze knoppen worden echter zelden gebruikt binnen toepassingen.

Prijs

De prijs van de Varjo Aero ligt momenteel op 1990 euro. Dat is duurder dan zowel de HTC Vive Pro 2 (890 euro) als de Pimax Vision 8K X (1150 euro).

Er moet ook rekening worden gehouden met de extra kosten van de basisstations en controllers, aangezien dit de totale kosten drastisch verhoogt. Een voordeel ten opzichte van andere Varjo headsets is dat de Varjo Base software bij de prijs is inbegrepen. Dit is een licentie zonder vervaldatum, terwijl voor de XR-3 en VR-3 een jaarabonnement nodig is om deze te kunnen gebruiken.

VR Expert - Varjo Aero Hero

Conclusie

In deze Varjo Aero review kunnen we concluderen dat de Aero weer een toptoestel is van de Finse VR fabrikant. Deze keer meer gericht op de prosumer markt. De over het algemeen geweldige optiek met geweldige kleuren, een breed gezichtsveld en een uitstekende resolutie zorgen voor een meeslepende en realistische ervaring. De compatibiliteit met SteamVR maakt het gebruik van de Aero zeer toegankelijk, aangezien accessoires zoals basisstations en controllers ruim beschikbaar zijn.

Vergeleken met de HTC Vive Pro 2 en Pimax Vision 8K X, geeft de Aero ons een meer premium indruk. De headset is goed gebouwd en comfortabel bij langdurig gebruik.

De nadelen van de Aero zijn te verwaarlozen. Het feit dat een high-end PC nodig is om de Aero te gebruiken is logisch. De eerste keer instellen kan ingewikkeld zijn. Maar als je er de tijd voor neemt, zou het geen problemen moeten opleveren.

Natuurlijk maakt het uiterlijk van de Aero het een uitstekend toestel voor professioneel gebruik.

Luister nu ook naar onze podcast met Urho Konttori, oprichter en CTO van Varjo.

Varjo Aero
VR Expert HTC Vive Pro 2 headset
Pimax 8K X Oblique view

Specifications

Varjo Aero

HTC Vive Pro 2

Pimax 8K X

Prijs

1990 €

890 €

1150 €

Beeldscherm

Dual Mini LED

Dual LCD

Dual CLPL

Resolutie

2880×2720 pixels per oog

2448×2448 pixels per oog

3840×2160 pixels per oog

Refresh rate

90 Hz

120 Hz

90 Hz

Gezichtsveld

115 graden horizontaal

120 graden horizontaal

150 graden horizontaal

Gewicht

717 gram

850 gram

850 gram

Tracking

SteamVR tracking (marker gebaseerd) + eye tracking

SteamVR tracking (marker gebaseerd)

SteamVR tracking (marker gebaseerd)

Aanbevolen reviews

Discussie

Geef een antwoord

Menu sluiten
Je bent nu op de zakelijke Nederlandse site
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.