ClickCease

Verhuur van HTC Vive

Kort na de introductie van de Oculus Rift kwam de tweede “echte” Virtual Reality headset op de markt; de HTC Vive. De media was direct zeer enthousiast over de mogelijkheden die de Vive bood ten opzichte van de Rift, met name de “room scale” ervaring bleek zeer indrukwekkend te zijn. Waar je bij de Rift moest blijven zitten, was de Vive gemaakt voor vrij rondlopen.

Toch bleef een groot verkoopsucces uit, mede door de hoge systeemeisen, ingewikkelde configuratie en de hoge aanschafprijs. De verhuur van HTC Vive werd daarom snel populair, waarom kopen als je ook kunt huren? Hoe staat het pakweg twee jaar later met de Vive, wordt het tijd om te kopen of blijft de verhuur van HTC Vive momenteel de beste optie?

Wat is Virtual Reality?

In Virtual Reality betreed je een wereld die fysiek niet bestaat. Je draagt een VR headset op je hoofd, je kunt vervolgens rondkijken in een computer gegenereerde wereld en dankzij nauwkeurige driedimensionale tracking kun je zelfs rondlopen in deze omgeving. Door speciale VR controllers te gebruiken is het mogelijk objecten te manipuleren in de virtuele wereld. Vanwege de ruimte en technologie die je voor een compleet VR set nodig hebt is de verhuur van HTC Vive erg populair gebleken. Zo kun je direct aan de slag zonder hoge investeringen te maken.

De HTC Vive nader bekeken

HTC stond vooral bekend als een fabrikant van Android smartphones, voor de dominantie van Samsung was HTC lange tijd de koploper en premium alternatief voor de Apple iPhone. Maar HTC wist dat de smartphone markt niet altijd zou voortduren, ze zochten naar een nieuwe technologie om op voort te bouwen. Het resultaat was de HTC Vive, maar ondanks de merknaam heeft deze VR headset twee “ouders”…

HTC en Valve

Het Taiwanese bedrijf was al enige tijd bezig met de ontwikkeling van een Virtual Reality headset, maar ze kwamen niet tot een definitief product. Toen kwamen ze in gesprek met Valve, het bedrijf achter Steam, de grootste online markt voor PC spellen. Daarnaast staat Valve bekend als ontwikkelaar van spellen als DOTA 2, Half-Life en Portal. Ook Valve was druk bezig met de ontwikkeling van een VR headset. De hardware expertise van HTC in combinatie met de kennis van gaming gigant Valve bleek de perfecte basis voor een Virtual Reality headset die de concurrentie aan zou kunnen met de Oculus Rift van Facebook.

Hoewel de Rift net iets eerder op de markt zou verschijnen in 2016, was het de Vive die de harten van VR fans wist te stelen. Dit kwam vooral door de innovatieve “Lighthouse” VR trackers waarmee je vrij rond kunt lopen in de virtuele omgeving.

Marketing in China

Waar Facebook zich vanaf het begin met de marketing van de Oculus Rift heeft toegelegd op de Westerse markt, besloot HTC al snel hun virtuele pijlen te richten op China. Als Taiwanees bedrijf waren ze op hoogte van deze markt, en de specifieke wensen en mogelijkheden in die regio. Daarnaast is China een afzetmarkt met enorme potentie, en een gebied waar Amerikaanse bedrijven vaak weinig aandacht aan besteden. Het bleek al snel dat de verhuur van HTC Vive interessanter was dan de verkoop. Uiteindelijk moet je voor een compleet VR set al snel enkele duizenden euro’s investeren, niet echt een prijs die het gros van de Chinese bevolking bereid is te betalen.

In China zijn internetcafés nog steeds mateloos populair, het plaatsen van VR sets op deze locaties leek een logische keuze. De verhuur van HTC Vive op publieke locaties heeft veel verschil gemaakt in de exposure van Virtual Reality bij het Aziatische publiek, momenteel zien we ook veel innovatieve VR technologie uit dit deel van de wereld voortkomen. De bijzondere manier van marketing die HTC in China heeft toegepast heeft daar zeker een rol in gespeeld.

Verhuur van HTC Vive

Om de verhuur van HTC Vive nog verder te stimuleren, en VR naar de huiskamer te brengen, kwam HTC met een soort “Netflix voor VR” waarbij gebruikers voor een vast bedrag per maand onbeperkt VR konden gebruiken op basis van een selectie Virtual Reality games.

Recentelijk werd een overeenkomst gesloten met een aanbieder van settop kastjes waarmee streaming VR mogelijk wordt gemaakt. Zo gaat HTC langzaam maar zeker de huiskamers veroveren.

Verhuur voor evenementen

In schaalbaarheid loopt de HTC Vive door de hoge kosten erg achter. Voor het huren van VR brillen klop je voor het volledige advies VR Expert aan.

Mogelijkheden met HTC Vive

De HTC Vive werd direct na introductie gekroond als beste VR headset, en daar zijn goede argumenten voor te noemen:

  1. De Vive biedt met het innovatieve Lighthouse tracking systeem een ongeëvenaarde “room scale” ervaring.
  2. De combinatie tussen VR controllers en productiviteitssoftware zoals Tilt Brush maakt van VR meer dan een spelcomputer met een helm op.
  3. Over games gesproken; het SteamVR platform is dé online winkel voor VR content.
  4. Het Vive systeem is schaalbaar waarmee je van een huiskamer tot aan een voetbalveld kunt omtoveren in een VR arena.
  5. De verhuur van HTC Vive maakt het mogelijk betaalbaar kennis te maken met hoogwaardige VR.

Toekomst van HTC

De smartphone markt lijkt momenteel op drijfzand te staan, het post-smartphone tijdperk komt eraan en de periode van “wearables” is in aantocht. Na het fiasco met Motorola heeft Google besloten om de smartphone divisie van HTC te kopen, met deze financiële transactie heeft HTC nu het geld om hun VR producten verder te ontwikkelen. Daarbij blijft China voorlopig het focusgebied. De Vive lijn zal in de loop van 2018 verder uitgebreid worden, de verhuur van HTC Vive zal gewoon doorgaan.

Lees hier over het huren van de Gear VR

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.