ClickCease

Verhuur van Oculus Rift

Het jaar 2016 zal in de geschiedenisboeken komen als het jaar dat Virtual Reality écht doorbrak. De Oculus Rift en de HTC Vive waren de eerste, commercieel verkrijgbare VR headsets die tot op zekere hoogte de droom van een virtuele wereld konden waarmaken. Toch bleef het grote succes uit, de verkoopcijfers bleven ver achter bij goedkopere smartphone houders zoals Google Cardboard en de Gear VR. Het is de verhuur van Oculus GO die volledige Virtual Reality bereikbaar maakt voor de massa, ook bedrijven besluiten steeds vaker een Oculus Rift te huren dan te kopen. Waarom is de verhuur van Oculus Rift zo populair, en gaat dit in de nabije toekomst veranderen?

Wat is Virtual Reality?

Bij Virtual Reality stap je als het ware in een omgeving die alleen bestaat in de computer. Je kunt om je heen kijken, soms ook fysiek rondlopen en zelfs objecten manipuleren. In Science Fiction films en televisieseries wordt al decennia lang verwezen naar dit soort technologie, het “Holodeck” uit Star Trek: The Next Generation is waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld. Zelfs daar is de Holodeck geen persoonlijk bezit, het is een gemeenschappelijke ruimte zoals een sportschool.

De verhuur van Oculus Rift borduurt voort op deze traditie: Waarom voor veel geld de Oculus Rift kopen terwijl je het ook kunt huren wanneer het uitkomt?

De Oculus Rift nader bekeken

Nu is de verhuur van Oculus Rift al redelijk ingeburgerd, enkele jaren geleden was het hele Virtual Reality verhaal ten dode opgeschreven. De historie van Oculus is een opvallend verhaal van succes en tegenslag.

Oculus VR Kickstarter

Een jonge kerel die helemaal wild was van Virtual Reality besloot om een Kickstarter campagne op te zetten waarbij hij voor een kleine groep VR fans een Virtual Reality headset wilde maken die beter was dan de experimenten van andere ontwikkelaars. Tot ieders verbazing bleek zijn campagne snel uit te groeien tot één van de grootste succesverhalen op Kickstarter. Oculus VR was direct een fenomeen, en dat bleef zeker niet onopgemerkt binnen de industrie. John Carmack, de legendarische software ontwikkelaar die verantwoordelijk is voor spellen als Wolfenstein 3D, Doom en Quake stapte al snel aan boord van deze razende, virtuele trein.

Facebook koopt Oculus

Oculus VR groeide al snel uit tot hét gezicht van Virtual Reality, en ze hadden een grote fan in Mark Zuckerberg, de grote baas van Facebook. In een deal die miljarden heeft gekost werd Oculus VR opgekocht door Facebook. Niet iedereen was even enthousiast over deze overname, Facebook is niet erg geliefd bij gamers en hobbyisten. Een Rift kopen van een groot bedrijf als Facebook was toch heel anders dan investeren in een nieuwe startup. Dit kan de verhuur van Oculus Rift ook gestimuleerd hebben, liever huren wanneer het uitkomt dan een product kopen van een bedrijf die niet altijd denkt aan de wensen van de consument.

Verhuur van Oculus Rift

Je mag gerust stellen dat Facebook inderdaad wat twijfelachtige beslissingen heeft gemaakt, zoals het opkopen van exclusieve titels en niet direct een “room scale” ervaring aan te bieden.

De onzekerheid bij dit soort beslissingen heeft de verhuur van Oculus Rift ongetwijfeld aangewakkerd, er leek elke dag weer een nieuwe optie bij te komen. Daar komt nog bij dat je een stevige PC of gaming laptop nodig hebt om de software in de Oculus Store te gebruiken, je moet de tracking instellen, touch controllers configureren etc. Om nog maar niet te spreken van de ruimte die je nodig hebt om fatsoenlijk met de Rift aan de slag te gaan.

VR experts zijn in deze markt gestapt met de verhuur van Oculus Rift, zo kun je op een laagdrempelige wijze kennismaken met Virtual Reality zonder grote investeringen te maken, of ingewikkelde technologie te configureren. Dit geldt niet alleen voor consumenten, met name voor bedrijven die behoefte hebben aan VR workshops of bijvoorbeeld een leuke teambuilding middag willen organiseren, is de verhuur van Oculus Rift ideaal.

Verhuur voor evenementen

Voor evenementen is de Oculus Rift door zijn kosten en expertise die nodig is voor de setup niet erg geschikt voor evenementen. Of je moet willen investeren in professioneel en intensief event support. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Mogelijkheden met Oculus Rift

Er zijn volop mogelijkheden met de Rift, hier zijn enkele aantrekkelijke opties:

  1. De Rift heeft “six degrees of freedom”, je kunt met de optionele trackers vrij bewegen in de virtuele ruimte.
  2. De Touch controllers maken het mogelijk in 3D te navigeren, met Oculus Quill kun je bijvoorbeeld in drie dimensies tekenen en schilderen.
  3. Uiteraard zijn er veel spellen beschikbaar op de Rift, ook zijn er enkele exclusieve titels die je zeker niet mag missen.
  4. Met Oculus Dash is een virtuele desktop mogelijk, zo kan een VR headset de standaard monitor vervangen.
  5. Je kunt de VR beelden ook op een externe monitor bekijken, zo kun je groepsgewijs werken en spelen met de Rift.

Kortom, volop redenen waarom de verhuur van VR brillen en met name de Oculus Rift momenteel erg populair is.

Toekomst van Oculus

De snelle opeenvolging van producten maakt de verhuur van Oculus Rift een logische keuze. Facebook heeft al snel na het verschijnen een prototype van de Santa Cruz laten zien, een VR headset zonder kabels met Inside-Out tracking. In 2018 wordt de Oculus Go verhuurd op de markt gebracht, een meer eenvoudige mobiele VR headset die overeenkomstig is met de Gear VR van Samsung, maar de hardware is reeds ingebouwd. De verhuur van Oculus Rift zal voorlopig nog wel populair blijven, dan heb je over enkele jaren geen kast vol verouderde Virtual Reality hardware. 

Kijk hier voor de verhuur van de HTC Vive

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.