ClickCease

Virtual Business: Training & Simulatie

In een virtuele omgeving kan elke gewenste omgeving en situatie nagebootst worden en de techniek prikkelt de zintuigen op zeer overtuigende wijze. Dit biedt ongekende mogelijkheden om mensen te trainen, confronteren of te laten genieten. Het creëren van een trainingsomgeving of levensechte simulatie is één van de aspecten waar virtual reality een grote rol in gaat spelen…

Kwaliteit voorop?

De huidige vr games en applicaties zijn nog niet van een dermate hoge kwaliteit als ‘standaard’ videogames.  Het is echter een kwestie van tijd voordat virtual reality levensecht is en de omgevingen niet te onderscheiden zijn van de werkelijkheid. Uit ervaring blijkt echter dat een realistisch omgeving geen vereiste is voor werkelijke onderdompeling, ofwel immersie. De omgevingen die nu te zien zijn overtuigen de gebruiker in voldoende mate om hem te doen geloven dat hij zich ergens anders bevind.

Oorlog en veiligheid

Het slachtveld van de toekomst is virtueel. Niet eens een hele gekke aanname wanneer je bedenkt dat veel oorlogen al gevoerd worden met behulp van robots en op afstand bestuurbaar oorlogstuig. Onbemande drones die vijanden bombarderen,  robots die bommen onschadelijk maken en hightech gadgets die het voor soldaten eenvoudig maken om veilig en doeltreffend te opereren. Het is nu al werkelijkheid.

Het ontwikkelen van een goede robot die de plaatst inneemt van Jan Soldaat is echter geen makkelijke opgave. De stap naar een op afstand bestuurbare soldaat is vervolgens wel een zeer kleine om te nemen. Doe een soldaat, ver weg van het slachtveld, een vr bril op en laat hem de robot aansturen met behulp van een vr controller. De techniek is er al, is wat in de weg staat enkel de ethische overweging om robots het slachtveld op te sturen?

Politie, beveiligers maar ook BHV-ers kunnen met virtual reality voorbereid worden op uiteenlopende situaties. Denk aan het nabootsten van rellen, achtervolgingen of een evacuatie. Wanneer je een dergelijke indrukwekkende situatie al eens in vr hebt ervaren is de echte situatie een stuk minder overweldigend.

Training van technisch personeel

Het opleiden van personeel dat technisch werkt uitvoert of met ingewikkelde apparatuur werkt is een arbeidsintensieve en dure opgave. Denk aan het trainen van piloten, scheepvaarders en astronauten maar ook ‘simpele’ beroepen als lasser en timmerman.

Het nabootsten van een natuurgetrouwe werkomgeving is in virtual reality geen lastige opgave. Het is in elk geval een stuk goedkoper dan de dure simulators of de echte schepen of vliegtuigen die nu gebruikt worden.

Recent was vr-expert aanwezig op de Word Gas Conference in Parijs waar de opdrachtgever, een grote oliemaatschappij, een virtueel boorplatform toonde. Deze wordt gebruikt om personeel dat offshore werkt, onshore te trainen.  Het boorplatform en de technische installaties zijn één-op-één overgenomen zodat de omgeving vertrouwd aanvoelt wanneer het personeel aan boord gaat.

Het ontwikkelen van het virtuele boorplatform was niet goedkoop, zes ontwikkelaars werkte er bijna een halfjaar aan. Het is echter een stuk goedkoper dan het stilleggen van een boorplatform op personeel te trainen.

Wat te denken van scheepvaarders die eerst elke grote haven worden ingevlogen om daar in een simulator de omgeving te leren kennen? Dat kan met een virtuele omgeving een stuk goedkoper. Zo zijn er tientallen voorbeelden aan te dragen; lassen of timmeren in een virtuele omgeving is ook een stuk goedkoper en kan op elke gewenste locatie worden uitgevoerd.  Het moge duidelijk zijn dat in de toekomst een groot deel van de werkplek in virtual reality bestaat.

Medisch personeel

Wij schreven al eerder dat de Rift wordt gebruikt in de operatiekamer. Hierbij kan medisch personeel in opleiding meekijken met de chirurg van dienst. Het uitvoeren van een hersenoperatie met 10 studenten om je heen gaat nou eenmaal lastig.

Dit betrof echter een 360 graden video en geen virtuele omgeving. Bij dit laatste is het mogelijk om elke soort routinecontrole, medisch noodgeval of unieke aandoening na te bootsen.

Studenten worden in de toekomst met virtuele gereedschappen in een digitale operatiekamer geconfronteerd met alle mogelijk situatie. Dit bereid hen voor op een operatie die zijn in hun loopbaan wellicht nooit hoeven uit te voeren maar waar zij wel het vertrouwen voor hebben.

VR rij-simulatie

De consument heeft vele gezichten maar bijna iedereen wordt geconfronteerd bepaalde situaties. Bekendste voorbeeld is wellicht het behalen van het rijbewijs. Vandaag de dag worden al simulators gebruikt om de student voor te bereiden op de echte weg.  Het toevoegen van vr bril in combinatie met een bewegende simulator creëert een levensechte situatie waardoor de student in een later stadium met meer vertrouwen de weg op gaat.

Angsten overwinnen

Virtual reality wordt nu el gebruikt om mensen te confronteren met hun angsten. Het GGZ startte een traject waarbij mensen met pleinvrees worden behalend met behulp van virtual reality.  In een virtuele omgeving is elke gewenste, of eigenlijke ongewenste, situatie na te bootsten.  Het overwinnen van hoogtevrees, tussen de spinnen lopen of in moeilijke sociale situaties belanden. In virtual reality is het stukken eenvoudiger om op veilige wijze te werken aan jezelf.

Virtuele training en simulatie zijn de toekomst

De voordelen van trainen in een virtual reality zijn talrijk. Belangrijkste voordelen is de mogelijkheid om (bijna) elke gewenst situatie te creëren. Dit bespaard tijd, kosten en bereid mensen op veilige wijze voor op de echte situatie. Het ontwikkelen van een vr applicatie, de benodigde hardware en kennis vragen om een investering maar die betaald zich vanzelf terug.  Het is onontkoombaar dat in de toekomst een groot deel van de (beroeps)bevolking leert en ervaart in een virtuele wereld.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.