Virtual Reality App laten maken

Een Virtual Reality app laten maken lijkt voor veel ondernemers een onhaalbare uitdaging. De kosten voor VR laten maken liggen doorgaans zeer hoog, daarnaast is het voor veel bedrijven lastig om te bepalen hoe Virtual Reality op een logische wijze in te passen is binnen een bestaande marketing strategie.

Start.

Als eerste kunnen we je geruststellen; de kosten voor een Virtual Reality App laten maken kunnen lager uitvallen dan je denkt, mits je uitgaat van een strakke planning en een duidelijk afgebakend concept. Daarnaast hoeft je niet direct met complete virtuele werelden aan de slag te gaan, een 360 video laten maken is in veel gevallen minstens zo effectief als een game in VR laten maken. Op deze pagina kun je lezen welke soorten VR apps er bestaan, welke beslissingen je als organisatie moet nemen voor je aan de slag gaat én hoe je het hoogste rendement behaalt op de investering.

Soorten VR apps

Voordat je beslist of een Virtual Reality App laten maken een goede investering is, moet je uiteraard op de hoogte zijn van de mogelijkheden die VR biedt. Met een theoretisch onbegrensde virtuele realiteit is het lastig om de grenzen te bepalen, toch is het soort VR Apps redelijk beperkt zolang we duidelijke grenzen stellen. Dit zijn de drie voornaamste soorten Virtual Reality Apps:

VR op basis van foto’s

Om een VR rondleiding te laten maken kan VR op basis van een foto erg geschikt zijn. Dit kan worden geïntegreerd in een VR App. Om een VR app te ontwikkelen is de hulp van een VR Development expert nodig.

Een VR foto is in feite een grote panorama foto. Dit is een foto die niet beperkt is tot een vast kader, maar die in een complete cirkel van 360 graden loopt. Soms is er een verticale begrenzing, dan kun je de VR foto zien als een soort brede strip, het is ook mogelijk om de foto op een virtuele bol te projecteren waardoor het lijkt alsof je volledig in alle richtingen kunt kijken.

Dat klinkt wellicht ingewikkeld, toch zijn er verschillende 360 graden camera’s in de handel waarmee je binnen een mum van tijd een grote serie panorama foto’s kunt maken. Daarbij zijn er consumenten camera’s van enkele honderden euro’s die heel mooi zijn voor vakantiekiekjes, en professionele 360 camera’s die je uitstekend voor zakelijke presentaties kunt inhuren. Zelf dit soort apparatuur aanschaffen zal voor de meeste bedrijven niet rendabel zijn. Naast een scherpere afbeelding leveren de professionele camera’s ook een stereoscopisch 3D beeld. Aangezien dit zelfs op een goedkope Cardboard VR houder voor smartphones al zichtbaar is, kun je hier zeker rekening mee houden tijdens de productie.

Wat is er mogelijk met VR fotografie?

Je kunt een Virtual Reality App laten maken op basis van foto’s voor een interactieve Virtual Tour. Bijvoorbeeld een woning waar een mogelijke koper virtueel doorheen kan lopen, of een voorvertoning van een bouwproject waar de concept renders worden gebruikt als VR presentatie. Naast de makelaardij worden VR foto’s ook vaak gebruikt in de toerisme sector om bijvoorbeeld hotelkamers in volle glorie te laten zien, of prachtige stranden en toeristische trekpleisters weer te geven.

VR op basis van video

Naast panorama fotografie kun je ook 360 video laten maken. Hoewel de kosten voor een 360 graden videocamera niet eens zoveel verschillen van fotocamera’s (vaak kun je met één toestel beide soorten opnames maken), zijn de toepassingen wel degelijk anders.

Wij zijn ook een:

360 video bedrijf

Video is in principe een passief medium, je kunt er naar kijken maar je hebt geen invloed op het lineaire verloop van het verhaal. Bij 360 video is er direct een interactief element omdat het publiek vrij rond kan kijken, dat geeft een gevoel van “in het moment” zijn wat met name ook goed is voor de retentie van informatie. Met andere woorden; de toeschouwer zal de inhoud van de video beter kunnen onthouden.

Een 360 video laten maken is overigens minder eenvoudig dan de camera neerzetten en op een knopje drukken, omdat het volledige beeld wordt vastgelegd zal de hele crew in beeld staan. Die moeten bijvoorbeeld achter een muur gaan staan, of de beelden moeten achteraf bewerkt worden om ongewenste personen en objecten buiten beeld te houden.

Een 360 graden shoot kan veel tijd kosten, toch is het op basis van een nauwgezette planning door een gespecialiseerd bedrijf mogelijk om snel en betaalbaar een 360 video te laten maken.

Wat is er mogelijk met VR video?

Een standaard bedrijfsfilm krijgt een nieuwe dimensie wanneer er gebruik wordt gemaakt van 360 graden video. Ook voor een documentaire is dit format zeer geschikt. Het woord “empathie” wordt vaak genoemd in verband met 360 video producties; je ziet niet alleen als kijker wat er zich afspeelt in de VR bril, je kunt het ook voelen. Daarom wordt het format vaak gebruikt om VR films in een groep te vertonen door meerdere VR brillen draadloos met elkaar te verbinden. Het is voor veel mensen de eerste kennismaking met Virtual Reality technologie, de impact van deze beelden kan daarmee enorm zijn.

VR op basis van 3D content

Bij een Virtual Reality App laten maken zal toch vaak de productie van prachtige games het meeste in het oog springen, en dan haken bedrijven al snel af. De kosten voor VR laten maken is te verantwoorden voor de grote multinationals, maar kleinere organisaties kunnen niet zomaar tonnen uitgeven voor een geinige VR game met een bedrijfslogo tijdens het opstarten.

Wist je… Wij doen ook aan:

VR app development

Toch is de drempel voor een Virtual Reality App laten maken wellicht lager dan je denkt. Net zoals bij 360 video laten maken is ook hier de planning vooraf die cruciale fase waarin je tijd en kosten kunt besparen. Door kaders te definiëren in samenwerking met een VR App ontwikkelaar kun je precies bepalen wat de doelstelling is voor VR laten maken, en hoe je een boodschap kunt overdragen die past binnen de volledige marketing strategie.

Een groot deel van de tijd en kosten zit in het ontwerpen van de “assets”, dat zijn alle audiovisuele elementen waarmee een VR App gebouwd wordt. Vaak kun je hiervoor al gebruik maken van standaard beelden en geluiden, denk bij een presentatie voor de bouwsector aan CAD modellen die reeds voorhanden zijn.

Wat is er mogelijk met 3D VR?

Uiteraard kun je een VR game laten maken, voor zakelijke projecten bestaat de doelgroep toch vaak uit stakeholders. Je kunt met een VR App namelijk heel snel inzicht bieden wat betreft specialistische onderwerpen. Zo kun je 3D objecten in de ruimte plaatsen, laten animeren en met VR controllers kan de gebruiker deze ook zelf bedienen.

Omdat je in tegenstelling tot VR video filmen geen echte locaties nodig hebt is het mogelijk om bouwwerken die nog niet bestaan in de virtuele omgeving te laten zien met 3D animatie in VR. Denk bijvoorbeeld aan een renovatie traject waarbij je de omgeving wilt inlichten over de komende werkzaamheden, je kunt dan een Virtual Reality App laten maken die alle punten op een duidelijke wijze laat zien en ervaren.

Welk soort Virtual Reality app laten maken?

Bij VR laten maken moet je als eerste een aantal afwegingen maken, zo kun je snel de vorm bepalen die het beste aansluit op de beoogde doelstellingen. Hier zijn de voornaamste aandachtspunten en beslissingen die genomen moeten worden om echt aan de slag te gaan met een VR Applicatie:

  • Kosten: Je kunt vragen wat VR laten maken kost, maar daar kom je niet ver mee. Een App ontwikkelaar zal vaak vragen naar het budget, dan kun je namelijk al bepaalde mogelijkheden uitsluiten. Ook kun je op basis van een streefbedrag het maximale resultaat behalen. Dit gaat twee kanten op, wanneer je budget behoorlijk groot is betekent dat niet automatisch dat de opdrachtgever de kennis in huis heeft een interessante VR App te laten maken. De ontwikkelaar kan precies aangeven waar de grenzen liggen. Bij een beperkt budget kunnen er creatieve “shortcuts” bedacht worden zoals het gebruik van 360 graden fotografie of een VR platform waar eenvoudiger voor te ontwikkelen valt.
  • Ontwikkeltijd: Vaak komt een goed idee pas op het laatste moment, of de beslissing om toch maar een VR App te laten maken wordt pas laat genomen. Het is zeker mogelijk om binnen een kwestie van weken een Virtual Reality toepassing op te leveren, mits de grenzen duidelijk worden bepaald. Ontwikkeltijd en budget staan overigens los van elkaar, een snelle klus valt niet per definitie goedkoper uit omdat er manuren bespaard worden. Vaak is het juist een strakke deadline die je verplicht om alle zeilen bij te zetten om toch kwaliteit te leveren.
  • Doelgroep: Voor wie laat je eigenlijk een Virtual Reality App maken? Wanneer iemand binnen de organisatie roept dat je niet achter kunt blijven en VR “moet” laten maken, zegt dat vrij weinig wanneer je niet weet voor wie de toepassing bedoeld is. Bij zelfstandig VR Apps bekijken of spelen zul je doorgaans een jongere doelgroep aanspreken met een affiniteit voor technologie. Bij een beurspresentatie waarbij er professionele begeleiding aanwezig is kunt je echt sturen op het aanwezige publiek omdat de techniek in dat geval geen rol meer speelt.

Bij VR laten maken zul je als eerste grenzen stellen, zo kom je tot een presentatie die de juiste snaar raakt bij het beoogde publiek.

VR app platform

Er komen steeds nieuwe VR brillen op de markt, gelukkig kunnen we op dit moment nog de mogelijkheden in twee categorieën verdelen; met dieptewerking en zonder dieptewerking.

  • Met dieptewerking: Dit wordt 6DoF genoemd, de gebruiker kan in alle richtingen kijken én bewegen. Dit is precies waar we aan denken als het woord “Virtual Reality” valt. Dit is ook meteen de meest complexe manier om een Virtual Reality App te laten maken. Wanneer je een presentatie wilt geven voor stakeholders, of aandacht wilt trekken tijdens een evenement kan dit de beste oplossing zijn. Dit soort VR toepassingen worden meestal op locatie gebruikt en zijn daarmee geschikt voor aanwezige gasten of bezoekers. Met VR controllers kun je er volledige simulaties mee laten ontwikkelen. Houd wel rekening met de doorlooptijd!
  • Zonder dieptewerking: Dit noemen we 3DoF, de gebruiker kan in alle richtingen kijken maar alleen vanaf een vast punt. Dit betekent in praktijk dat gebruikers vaak zitten in een draaistoel, dat neemt dus heel weinig ruimte in beslag en het is ook een veilige manier van VR gebruiken. Als Virtual Reality ervaring is het minder indrukwekkend dan de volledige VR ervaring, toch zijn er behoorlijk wat interessante toepassingen denkbaar. Met name voor (interactieve) VR tours en 360 video laten maken zijn deze eenvoudige en draadloze VR brillen erg geschikt. Je kunt zelfs tientallen headsets aan elkaar koppelen om een virtuele cinema in te richten.

Conclusie

Bij VR laten maken wordt je overspoeld met mogelijkheden, het is dan de kunst om zo snel mogelijk grenzen te stellen en de focus te bepalen. Op basis van kosten, tijd en de doelgroep wordt het al snel duidelijk welk platform je zult gaan gebruiken en hoe de VR App vorm zal krijgen.

Laat je vooraf goed informeren door specialisten die niet alleen de juiste vragen stellen, maar ook in staat zijn te luisteren naar de wensen en ambities van de klant. Zo kun je een VR App laten maken die in het werkelijke leven impact heeft.

Op zoek naar virtual reality app development?

VR app developers