ClickCease

Virtual reality in Mozilla’s browser Firefox

Het Mozilla VR Team wil high performance virtual reality naar het open web brengen. Vorig jaar lanceerde het team de website MozVR al en sinds vorige week is het mogelijk voor externe ontwikkelaars om aan de slag te gaan met WebVR binnen Firefox. 

WebVR als game-changer

Dat Mozilla een team heeft dat bezig is met vr is niets nieuws onder de zon. In januari kondigden ze al aan dat ze ondertussen al enkele maanden bezig waren met de implementatie van WebVR. Tijdens een recente demonstratie van de technologie vertelde Chris Beard – de CEO van Mozilla – dat het echt een game-changer zou zijn als web video zou veranderen naar web vr.

Hoewel vr nu alleen nog ondersteund wordt in de zogenaamde Nightly builds – genaamd Firefox Nightly – opent Mozilla zo wel de weg naar virtual reality voor iedereen, via het web. Door vroegtijdig te werken aan deze implementatie versterkt Mozilla mogelijk ook zijn positie binnen de browsermarkt wanneer vr mainstream wordt.

Zelf aan de slag

Via de website MozVR.com kun je al direct een eerste indruk krijgen van virtual reality in de browser door middel van een interactieve website. Indien je beschikt over een Oculus Rift of Android telefoon en bereid bent Firefox Nightly te installeren, kun je zelf ook aan de slag met WebVR.  De broncode van een aantal projecten is terug te vinden op de MozVR GitHub.  Op basis hiervan kunnen enthousiaste codeknuteslaars aan de slag om zelf toepassingen te ontwikkelen.

Eerste bevindingen

Als voorbeeld heeft Mozilla op dit moment een zestal WebVR applicaties beschikbaar gesteld via de site. Wij sloten onze Oculus Rift aan en namen alvast een kijkje in op het web van de toekomst. Hoewel de vr modus aangezet kon worden bleek de tracking niet naar behoren te werken. Het beeld werd wel netjes in 2en (side-by-side) gesplitst maar de browser reageerde verder niet op onze bewegingen. Binnenkort wagen wij een nieuwe poging om te kijken of MozVR werkelijk de manier waarop wij gebruik maken van het internet  gaat veranderen…

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.