Virtual Reality na traumatische ervaringen

We maken veel mee in een mensenleven, en niet alle ervaringen zijn even aangenaam. Het kan soms moeilijk, of voor sommige mensen zelfs onmogelijk zijn om bepaalde levensgebeurtenissen van zich af te zetten, denk bijvoorbeeld aan PTSD bij soldaten. Ook de impact van een behandeling op de Intensive Care afdeling kan blijvende mentale klachten veroorzaken. Het Franciscus Gasthuis & Vlietland experimenteert met Virtual Reality na traumatische ervaringen, om zo de stress en depressie bij hun patiënten te verminderen of zelfs geheel tegen te gaan. Hoe gaan ze daarbij te werk, en welke impact heeft VR in de gezondheidszorg?

VR op de Intensive Care

Bij deze proef gaat het om een virtuele opname op de Intensive Care afdeling na de echte opname in de kliniek. De patiënt krijgt diverse processen te zien, uitleg over de behandeling en ook beelden van zichzelf tijdens hun verblijf op de IC. Hiermee kan de IC patiënt de ingreep sneller verwerken wat kan leiden tot sneller herstel. Er wordt vaak te weinig aandacht besteed aan de nazorg, wanneer de medische zorg is afgerond heeft de patiënt geen gelegenheid om de behandeling mentaal te verwerken. Virtual Reality na traumatische ervaringen kan voorkomen dat mensen langdurig depressief worden, wat in een aantal gevallen al geleid heeft tot post-IC-syndroom en verlies van arbeid en inkomen.

Virtual Reality in de medische sector

Dit experiment is zeker niet de enige manier waarop VR wordt ingezet in de medische sector. Hier zijn nog een aantal voorbeelden van Virtual Reality in de zorg:

Artsen voorbereiden op interactie met de patiënt

De personen die behandeld worden zijn niet de enige personen die voor een nieuwe situatie komen te staan, het contact tussen arts en patiënt is van groot belang tijdens het gehele proces. Daarom heeft MedStar een methode ontwikkeld waarbij de arts zich vooraf kan voorbereiden op de communicatie met de zorgbehoevende persoon. Op het moment dat de patiënt in contact komt met de arts zal de communicatie direct beter verlopen, waar iedereen voordeel van heeft. Met oefenprogramma’s kunnen artsen vooraf diverse scenario’s naspelen die ze in praktijk zullen tegenkomen. En met virtuele patiënten is het geen probleem als het een keer misloopt.

DNA uitpakken

Je kunt niet zomaar naar DNA kijken, het is wel mogelijk 3D beelden van DNA structuren via een computer te bekijken. Door deze data uit te voeren naar een VR headset is het mogelijk om DNA niet alleen van veel dichterbij te bekijken, maar ook een tijdsverloop toe te passen en onregelmatigheden op te sporen. Dit soort onderzoek versnelt de ontwikkeling van medicatie en geneeswijzen voor ziektes als diabetes. Een Virtual Reality headset is voornamelijk een groot virtueel scherm met 3D weergave, dit geeft letterlijk een nieuw zicht op bestaande data.

VR voor blinden

Mensen zonder zicht lijken niet de meest voor de hand liggende doelgroep voor Virtual Reality. Toch zijn er technologische vernieuwingen die wel degelijk geschikt zijn voor mensen met een visuele beperking. Denk bijvoorbeeld aan beeldherkenning; apps als Google Translate kunnen al beelden herkennen en deze omzetten naar gesproken tekst. Als iemand zonder zicht voor een straatnaambord staat kan de naam hardop worden uitgesproken. Er zijn ook visuele elementen die met software geïnterpreteerd kunnen worden naar geluiden, en met haptic feedback technologie kun je zelfs beelden “voelen”. Daarmee heeft VR voor blinden een compleet andere betekenis dan voor de rest van de samenleving.

Holografische consultatie

Silver Chain maakt gebruikt van Mixed Reality, dat is de combinatie van de echte wereld en computerbeelden. De Hololens wordt gebruikt voor een virtueel consult waarbij de arts vanaf afstand met de patiënt kan communiceren. Dit proces gaat twee kanten uit; de arts kan de patiënt zien door de camera die zich op de headset bevindt, en de patiënt kan een holografische projectie zien in de kamer van de arts. Het is alsof de arts ter plekke aanwezig is. Deze technologie kan persoonlijke zorg stroomlijnen en beter maken.

Er zijn al klinieken die 360 video- en fotomateriaal laten maken met als doel de patiënt voor te bereiden op een behandeling. Ze krijgen vooraf een Cardboard smartphone houder om thuis te gebruiken in een vertrouwde omgeving. Met dit soort innovatieve toepassingen kan Virtual Reality veel voordelen bieden in de zorg.

VR applicaties laten maken

Wilt u meer weten over de technische haalbaarheid van een applicatie voor VR in de gezondheidszorg? Dan helpt VR Expert u graag verder. Lees hier meer over een VR app laten maken.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!