ClickCease

VR Bril huren

Wanneer je een event of presentatie echt bijzonder wilt maken, is Virtual Reality dé manier om op te vallen en de boodschap helder over te brengen. Helaas zijn VR brillen vaak ingewikkeld om te gebruiken, daarnaast is het ook lastig om een groot publiek tegelijkertijd in de VR wereld te plaatsen. Met VR bril huren wordt dat een stuk eenvoudiger en vaak ook goedkoper. Je hoeft als organisatie niet te investeren in dure apparatuur, je laat de software vooraf installeren en je kunt ook on-site support inhuren zodat iedere presentatie soepel verloopt. Voor de meest gestelde vragen bij VR brillen huren kun je op deze pagina het antwoord vinden.

Hoe werkt een VR bril?

Een VR bril bestaat uit een draagbaar beeldscherm die het volledige gezichtsveld bedekt. Je kunt links en rechts kijken, van boven naar beneden, je wordt als gebruiker volledig in een virtuele wereld geplaatst. 

Kun je rondlopen in Virtual Reality?

Je kunt twee soorten VR bril huren; met en zonder beweging in de ruimte. Dit noemen we in vakjargon 3 Degrees of Freedom (3DoF) en 6 Degrees of Freedom (6DoF).

 • 3DoF: Je kunt als gebruiker rondkijken vanaf een vaste positie, fysieke beweging in de ruimte is niet mogelijk zonder het gebruik van controllers die beweging kunnen simuleren. Dat kan een beperking zijn, het is ook praktisch omdat er weinig ruimte nodig is.
 • Het is ook een veilige methode voor mensen die niet bekend zijn met Virtual Reality. In praktijk worden 3DoF VR brillen vaak gebruikt voor 360 graden video presentaties. Het is mogelijk meerdere VR brillen te huren om een virtuele cinema in te richten voor een groot publiek.
 • 6DoF: De gebruiker kan niet alleen rondkijken maar ook fysiek bewegen in de virtuele ruimte door te bewegen. Omdat je niet meer de omgeving kunt zien is het aan te bevelen om een “buddy” naast je te hebben die zorgt dat je niet tegen de muur loopt.
 • Overigens kan de VR bril aangeven wanneer je te ver van de positie bent. Op dit moment is de technologie achter 6DoF nog zo complex dat er vrijwel altijd een PC nodig is om de computerbeelden te genereren. Het is ook een individuele ervaring. Voor sommige mensen is 6DoF “echte” VR, wanneer je een indrukwekkende presentatie wilt neerzetten kan dit de perfecte oplossing zijn.

Wat zijn de meest populaire VR brillen?

Je kunt vrijwel alle VR brillen huren of kopen, er wordt vaak geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen consument en professioneel gebruik. Dit zijn de vijf populairste VR brillen op dit moment:

 1. Oculus Rift: Dit is de eerste “moderne” VR bril, en nog steeds één van de meest betrouwbare opties voor high-end virtual reality. Je kunt vrij rondlopen in de ruimte, werken met VR controllers en er is een groot aanbod aan VR apps. Er is een PC vereist om met dit systeem te werken, voor een “room-scale” ervaring moeten ook trackers geplaatst worden.
 2. HTC Vive: Wat betreft functionaliteit is de Vive nauwelijks te onderscheiden van de Rift. Er is wel een professionele versie van de Vive verkrijgbaar maar de toepassingen zijn in feite identiek. Ook de HTC Vive biedt een hoogwaardige VR ervaring met room-scale navigatie, VR controllers en een koppeling met PC.
 3. Gear VR: Deze hybride oplossing van Samsung werkt op basis van een Galaxy serie smartphone in een speciale kunststof houder. Je kunt alleen rondkijken, omdat de processor in de smartphone gebruikt wordt zijn de beelden minder indrukwekkend dan bij de PC versies. Voor 360 video en simultaan kijken is de Gear VR een goede optie.
 4. Oculus Go: De Go is technisch bijna gelijk aan de Gear VR, met het grote verschil dat de hardware reeds in de VR bril aanwezig is, er is dus geen smartphone nodig. Net als de Gear VR is de Oculus Go beperkt in bewegingsvrijheid, maar voor video en groepspresentaties is het een waardige opvolger van de Gear VR.
 5. Google Cardboard: Tot slot nog de budget optie, een eenvoudige kartonnen houder voor vrijwel iedere smartphone. Wanneer je gebruik wilt maken van bestaande hardware en grote aantallen VR brillen te huur niet haalbaar is, kan de bescheiden Cardboard een oplossing bieden. Houd wel rekening met de “fragmentatie”, wanneer ieder toestel anders is kan dat een logistieke nachtmerrie worden.

Lees meer over welke VR bril u het best kunt huren.

Tips bij VR bril huren

 • Ga altijd uit van de boodschap die je wilt overdragen en kies daar de juiste hardware bij.
 • Voor een 6DoF presentatie is er voldoende ruimte nodig en begeleiding.
 • Wanneer je een 3DoF presentatie wilt geven is het gebruik van draaistoelen aan te bevelen.
 • Bij groepspresentaties is het mogelijk meerdere VR brillen met elkaar te synchroniseren door VR Sync software te gebruiken.
 • Zorg dat je de presentatie voor omstanders er ook goed uit laat zien, VR brillen trekken de aandacht en dat je kan dat gebruiken tijdens de promotie van een event.
 • Hoewel Google Cardboard niet geschikt is voor verhuur, kan het wel als promotiemiddel worden ingezet door de Cardboard te laten bedrukken.

Twijfelt u of u een VR bril wil kopen of huren, Lees hier meer over.

Menu sluiten
×
×

Winkelmand

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.