ClickCease

VR bril huren of kopen

Naast consumenten vinden virtual reality brillen ook gretig aftrek bij bedrijven. Voor een deel om de mogelijkheden te testen, en te bepalen of VR headsets een meerwaarde bieden binnen de organisatie. En voor een deel in het dagelijks gebruik om diverse bedrijfsprocessen beter te laten verlopen. Naast de aanschaf van deze apparatuur kun je als ondernemer ook een VR bril huren.

Eén systeem zoals een HTC Vive Pro met een bijbehorende PC, of honderden VR brillen zoals de Pico G2 om een zaal vol stakeholders een 360 film te laten zien. Op deze pagina noemen we verschillende situaties waarin aanschaf van virtual reality apparatuur voor de hand ligt, en in welke gevallen een VR bril huren de meest praktische en kosteneffectieve keuze is. Daarnaast noemen we ook een aantal use cases met de bijbehorende virtual reality headsets.

Wanneer een VR bril kopen?

Dit zijn de omstandigheden waarbij aanschaf het meeste voor de hand ligt:

  • Wanneer de apparatuur dagelijks ingezet zal worden, denk aan gebruik op school of voor wetenschappelijk onderzoek.
  • Als er personeel beschikbaar is met de juiste expertise om de headsets en randapparatuur te installeren, beheren en waar mogelijk repareren.
  • Wanneer er behoefte is aan een uniforme standaard, denk aan hetzelfde merk, hetzelfde type VR bril met dezelfde firmware en gebruikersinstellingen.
  • Als investeringen maken fiscaal voordelen biedt, bijvoorbeeld om de belastbare winst te drukken.

Lees meer over welke VR bril u het best kunt huren.

Wanneer een VR bril huren?

VR Expert | VR Sync

Dit zijn redenen om te kiezen voor verhuur via een externe leverancier:

  • Wanneer de apparatuur eenmalig of sporadisch gebruikt zal worden, bijvoorbeeld tijdens een project op school of tijdens een evenement.
  • Als er behoefte is aan service en ondersteuning door ervaren professionals, die toestellen kunnen installeren, beheren, repareren en indien noodzakelijk vervangen.
  • Wanneer er per afdeling of project gekozen wordt voor het apparaat dat het beste aansluit op de vraagstelling. De mogelijkheden per virtual reality headset kunnen namelijk aanzienlijk afwijken.
  • Wanneer het fiscaal voordeel biedt om de hardware niet op de balans te zetten, en er liever betaald wordt voor een dienst.

 

Dit zijn de voornaamste criteria om een VR bril te huren of juist te kopen. Een leverancier die beide opties aanbiedt kan per klant een berekening maken en advies op maat geven. Met name de additionele service en support bij verhuur zal hierbij een belangrijke overweging zijn.

De apparatuur is doorgaans gebruiksvriendelijk, mits goed geconfigureerd. Bij uitval kan het essentieel zijn om een toestel snel te vervangen met een gelijkwaardig product.

De beheerskosten kunnen ook oplopen, om nog maar niet te spreken van de snelle ontwikkelingen waardoor de afschrijfkosten hoger kunnen uitvallen dan gedacht. In het algemeen kun je stellen dat de omvang van het bedrijf, de aanwezige kennis en de gebruiksfrequentie die drie doorslaggevende factoren zijn.

Lees meer over welke VR bril het best kunt huren.

Use cases en de juiste virtual reality brillen

Er zijn draagbare VR brillen waarmee je alleen vanuit een vaste positie 360 graden films kunt bekijken, er zijn ook virtual reality headsets die de gebruiker vrij laten rondlopen met geavanceerde interactiemogelijkheden. Meer functies is niet per definitie beter, en wanneer een goedkoop toestel teveel beperkingen heeft zal het een kostenpost blijken te zijn die niet het beoogde resultaat oplevert. Daarom noemen we enkele use cases met daarbij de meest voor de hand liggende VR bril om te huren of kopen:

1. Personeelstraining

Virtual reality headsets worden vaak ingezet bij het trainen van nieuwe werknemers of tijdens bijscholing van bestaand personeel. Wanneer dit vaak plaatsvindt op basis van dezelfde software zal aanschaf van de hardware het meest voor de hand liggen. De content kan nauwkeurig worden afgestemd op de mogelijkheden en beperkingen van de hardware, de leermiddelen zijn direct inzetbaar. Voor video kun je de Oculus Go of Pico G2 4K overwegen, voor meer uitgebreide toepassingen is de Oculus Quest of HTC Vive Focus Plus meer geschikt.

2. Onderzoek

Bij onderzoek op school of instituten is het doorgaans van belang om direct de hardware en software tevoorschijn te kunnen halen. Dat geldt dubbel wanneer er doorgaand nieuwe applicaties ontwikkeld worden. Het is wel een optie om de VR brillen te kopen inclusief een onderhoudscontract. Zo kan er altijd een beroep worden gedaan op experts die onderhoud en reparatie kunnen verrichten. De HTC Vive Pro of de Oculus Rift S zijn veelzijdige VR headsets die werken op basis van een PC of laptop.

3. Educatie

De meeste scholen zullen virtual reality nu nog gebruiken als aanvulling op het curriculum. Daarnaast zijn onderwijzers niet altijd in staat om deze hardware en software zelf te beheren. Een VR bril huren inclusief software ligt dan voor de hand. Voor meer structureel gebruik, zoals met het TeachVR platform mogelijk is, zal er wel minimaal één toestel aanwezig moeten zijn op de locatie. De Oculus Go is hiervoor in veel gevallen een geschikt apparaat.

4. VR cinema

Bij een virtuele cinema kunnen tientallen tot zelfs honderden gebruikers samen naar dezelfde 360 video kijken, op basis van een centrale aansturing zoals VR Sync. Het zal voor de meeste organisaties niet interessant zijn om honderden toestellen te kopen, VR brillen huren lijkt in dit geval de meest voor de hand liggende oplossing. Er is daarnaast ook mogelijk om personeel in te huren die gebruikers assisteren met opzetten en afzetten. De Pico G2 4K, Samsung Gear VR en Oculus Go zijn hiervoor geschikte toestellen.

Geïnteresseerd in het kopen of huren van een VR bril?

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.