VR bril kopen? Ik help je op weg!

De stap wagen en de virtuele wereld binnentreden. Je bent niet de enige die het dit jaar van plan is. De opmars van vr gaat dit jaar snel en in 2015 komen veel verschillende vr brillen (Head Mounted Displays) op de markt. In dit dit blogbericht help ik je bij de voorverkenning van virtual reality.

Twee soorten vr billen: mobile & static

Mobiele vr brillen werken zonder draden en maken veelal gebruik van je smartphone of Phablet. Vaste, of static brillen zoals ik ze liever noem, zijn bekabeld en dienen op een extern apparaat aangesloten worden. Dit kan een pc zijn maar er zijn ook brillen die werken met een smartphone of zelfs tablet. De keuze is afhankelijk van diverse factoren. De belangrijkste zijn de mobiliteit en de toepassing.

Mobiele vr brillen

Het voordeel van een mobiele vr bril is dat deze stukken goedkoper is dan een static en je volledige bewegingsvrijheid hebt dankzij de afwezigheid van kabels. De mobiliteit is tevens pluspunt wanneer je veel onderweg bent en virtuele wereld wilt delen met je vrienden. Nadelen zijn de beperkte processorkracht, accuduur en de matige sensoren.

Daarnaast vragen veel apps om een externe controller waardoor je batterij nog korter meegaat.  Het gebruiken van een extern apparaat als processor of controller is tevens lastig omdat deze niet aan te sluiten is op de smartphone of Phablet. De uitzondering is de Razer OSVR bril. Deze is modulair waardoor modders en techneuten vrij spel hebben.

Mobiele vr brillen zijn afhankelijk van de specificaties van je smartphone. De meeste applicaties en games zijn echter afgestemd zodat ze compatibel zijn met bijna alle telefoons. Je kunt dus met de meeste smartphones aan de slag met mobile vr.  De ervaringen zijn echter een stuk minder intens dan bij een vaste vr bril.

Static vr brillen

Deze brillen maken gebruik van een externe processor en beschikken vaak intern over een scherm en sterke sensoren. Grootste voordeel is dat je zo zware games en applicaties kunt draaien en je niet afhankelijk bent van een accu.

Nadeel is de beperkte mobiliteit, de hogere prijs en het feit dat je een dikke pc moet hebben om fatsoenlijk virtual reality te kunnen ervaren. Daarnaast zijn deze brillen een stuk zwaarder, minder compact en vaak voorzien van meerdere kabels. Dit gaat ten koste van de mobiliteit en de bewegingsvrijheid.

Specs van je vr bril

De specs van mobiele bril zijn eigenlijk niet bestaand omdat deze afhankelijk zijn van je smartphone. Uitzondering hier is de Gear VR die over ingebouwde sensoren en touchpad beschikt. De specificaties van een static vr brillen zoals de Gear VR en Razer OSVR verschillen aanzienlijk. Ik geef je een kort overzicht van waar je op moet letten.

Beeldscherm

Kies voor een goed beeldscherm met een hoge resolutie per oog, 1080p is momenteel het beste. k vind persoonlijk een AMOLED scherm de betere keuze vanwege de kleuren en het feit dat er geen backlight nodig is. Dit scheelt in gewicht en bespaart stroom.

Refresh, latency en FPS

Een lage refreshrate en latency zorgen voor een soepele ervaring en realistische beelden zonder glitches. De meeste brillen zitten op 20ms en een refresh raten van 60-75 hz. Het aantal frames per seconde is tevens belangrijk voor een goede weergave. De Rift geeft max 75fps weer, het beste is 90fps maar momenteel nog niet realistisch.

Blikveld

Het blikveld is tevens van belang voor een immersive ervaring. Des te hoger dit is des te meer je kunt zien van de wereld en hoe minder je last hebt van de zogenaamde tunnelvisie. De Rift zit momenteel op 100 graden terwijl het menselijke blikveld 180 graden is. Een groter blikveld vraagt echter wel om een groter scherm dus meer gewicht en minder praktisch. De Infite Eye beschikt bijvoorbeeld over 180 graden maar is een gigantisch apparaat.

Tracking

Dit aspect bepaalt welke bewegingen gevolgd worden. Hierbij heb je de keuze tussen 3 degrees of freedom (3DOF) of six degrees of freedom (6DOF).  Drie positionele en drie rotationele bewegingen.  De Oculus heeft 6DOF en de Razer en bijna alle smartphones 3DOF.  De toevoeging van de extra vrijheidsgraden bepaalt dus of je hoe nauwkeurig en realistisch je bewegingen zijn in de virtuele wereld.

Aansluitingen, audio en bouwkwaliteit

De meeste brillen beschikken over een HDMI aansluiten voor beeld en een (micro) USB voor stroom. Daarnaast moet je even bepalen wat je met je geluid wilt doen. Ik kies liever voor een (goede) externe headphone zoals mijn geliefde (en lichte) Sennheiser HD25. Ingebouwde speakers/headphones zijn vaak van mindere kwaliteit terwijl audio naar mijn mening net zo belangrijk is.  Check dus even of er een uitgang op je bril zit, dit scheelt weer een extra kabel naar je computer.Je kunt ook kiezen voor een combinatie van goede audio en video met bijvoorbeeld de Glyph. De bouwkwaliteit van high end vr brillen zit meestal wel snor. Check even het materiaal, de hoofdband en erg belangrijk het gewicht. Hoe beter deze factoren zijn des te comfortabeler virtual reality is.

Apps, PC en prijs
Kijk goed of je vr bril draait op Windows, iOS of een ander platform. De meeste vr brillen ondersteunen waarschijnlijk de meeste games die uitkomen voor deze platformen. Het is echter wel alom bekend dat veel games niet voor Mac worden uitgebracht. De bril zelf heeft weinig te maken of je zware apps en games kunt draaien. Hiervoor moet je vooral naar je pc kijken. Voor een goede vr ervaring heb je een pc nodig die high-end games kan draaien. Reken op een quadcore en minimaal 1gb videokaart, pc’s of laptops van rond de duizend euro dus.  De prijs van de meeste vr brillen liggen tussen de 200 en 400 euro, je bent dus in totaal minimaal 1200 euro kwijt voor een ultieme vr ervaring.

Static of mobile vr bril kopen?

Ben je veel in onderweg, bij vrienden, en wil je bewegingsvrijheid en neem je genoegen met casual games en video’s? Kies dan voor een mobiele bril zoals de Gear VR of ColorCross.Wil je vooral thuis de virtuele wereld verkennen en zware games en applicaties draaien? Kies dan voor een static vr bril zoals de Oculus Rift of Rarer OSVR.

Persoonlijk kies ik denk ik voor een combinatie van de twee. Thuis ga ik aan de slag met de Oculus en onderweg kies ik voor de Ritech VR. Zo krijg je het beste van beide werelden tegen een schappelijke prijs.

Welke vr brillen zijn te koop?
Qua static vr brillen is je keuze vrij ruim. De meeste brillen werken volgens het principe van Google Cardboard en zijn niet meer dan een stuk plastic, een hoofdband en wat lenzen. Uitzondering is natuurlijk de Gear VR.  De static vr markt bestaat eigenlijk nog niet. Apparaten zoals de Rift, Razer OSVR en Valve HMD komen pas in de loop van jaar uit.

Meer info?
Dit is slechts een korte overzicht. Op de pagina virtual reality brillen ga ik dieper in op de specificaties, voor-en nadelen en de brillen die te koop zijn. Deze pagina blijf ik continue updates met de relevante info.

Menu sluiten
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.