ClickCease

Stanford ontwikkelt bril tegen misselijkheid

Een groot obstakel voor de acceptatie van VR brillen is het deel van de bevolking dat last heeft van misselijkheid. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van dit probleem, bijvoorbeeld een lichte vertraging tussen actie van jezelf en de actie in de virtuele omgeving, maar er spelen ook andere factoren. De universiteit van Stanford heeft een nieuwe technologie voor headsets ontwikkeld die het probleem van misselijkheid voorgoed op kan lossen.

Automatisch scherpstellen helpt tegen misselijkheid

Volgens de onderzoekers ligt het probleem bij de tweedimensionale beelden. In feite laat een VR bril twee platte beelden zien die iets verschoven zijn tussen het linkse en het rechtse oog. Daarmee wordt een driedimensionaal beeld gevormd. Maar dat is niet genoeg. Een oog kan namelijk ook “scherpstellen” op een onderwerp in het gezichtsveld en je kunt diepte waarnemen. Als de weergave van de bril hier rekening mee kan houden zul je niet langer misselijk worden.

Stanford ontwikkeld vr bril tegen misselijkheid

Bij Stanford hebben ze een bril ontwikkeld die gebruik maakt van “light field technology”. Volgens Stanford is een “lichtveld” een combinatie van verschillende perspectieven die over verschillende delen van de pupil worden gelegd waarmee je vrij rond kunt kijken en waarmee je dezelfde weergave krijgt zoals je die gewend bent in het echte leven.

Spelen met diepte tegen VR misselijkheid

“Light Field Technology” is overigens ook de techniek die de Lytro fotocamera gebruikt om foto’s te maken waarbij de focus achteraf verlegd kan worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een extra laag in het beeld waarin de afstand van de kijker wordt vastgelegd. En er zijn ook andere VR initiatieven waarbij de pupil gevolgd wordt om de focus van het beeld dynamisch te verleggen.

 

Bij de universiteit van Stanford denken ze verder dan spellen, ze noemen ook robot chirurgie als praktische toepassing. Bij een operatie op een heel klein gebied worden camera’s gebruikt en de chirurg voert de operatie uit met robotarmen. Door de scherpte dynamisch te regelen wordt het minder vermoeiend voor de chirurg. Het is nu afwachten of de bekende ontwikkelaars van headsets deze technologie ook daadwerkelijk gaan integreren in hun producten.

Naast het ontwikkelen van de hardware zelf is Stanford ook bezig met software voor de bril te ontwikkelen. Met deze applicaties wilt Stanford een onderzoek doen of mensen milieubewuster worden na het zelf virtueel omhakken van een boom. Stanford is niet de enige die VR gebruikt om het milieu te redden.

Lees hier meer over wat je kan doen tegen VR misselijkheid

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.