ClickCease

VR bril, wat kan je ermee?

Met alle problemen in de wereld is het af en toe wel prettig om te ontsnappen aan de werkelijkheid. Een VR bril kopen kan daarbij goed helpen. Wordt het tijd voor een enkel reis naar virtual reality? Nou, zover is het nog niet, je kunt wel VR brillen kopen waar je enorm veel plezier mee kunt beleven.

Enkele jaren geleden was er nog niet zoveel keuze, nu is het aanbod zo groot dat een keuze maken behoorlijk ingewikkeld kan zijn als je niet alle ins en outs weet van virtual reality brillen. Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen over VR brillen. Wil je meer weten over VR lees dan hier wat virtual reality is.

Wat is een VR bril?

Met een VR bril stap je in een virtuele omgeving. Dat kan een video zijn of een volledig interactieve 3D wereld. De gebruiker is niet in staat om de omgeving te zien, alles speelt zich af op het scherm in de headset. Je kunt een VR bril voor PC aanschaffen, je kunt ook een all-in-one VR bril kopen (Standalone VR).

Daarnaast is er nog onderscheid te maken tussen virtual reality brillen waarmee je vrij kunt rondlopen of headsets die je alleen laten draaien op een vaste positie. De meeste toestellen worden geleverd met één of twee controllers die verschillende mogelijkheden bieden.

Hier zijn de meest relevante termen over virtual reality in het kort uitgelegd:

  • Cardboard: Dit is een verzamelnaam voor allerlei soorten houders die van een standaard smartphone een VR bril maken. Sommige modellen zijn echt van karton gemaakt, er zijn ook luxere varianten van plastic of stof verkrijgbaar.
  • All-in-one: Dit apparaat heeft alle hardware aan boord om draadloos in de virtuele wereld te stappen. Denk aan een beeldscherm, een mobiele processor en accu. Er zijn behoorlijk wat verschillen in mogelijkheden, je leest verder op deze pagina wat de opties zijn.
  • PC VR headset: Dit is een apparaat dat werkt als accessoire voor een PC of laptop. Het toestel wordt met kabels aan de computer gekoppeld. Door de grotere processorkracht van een apart computersysteem kunnen dit soort VR brillen een hogere grafische kwaliteit bieden.
  • 3DoF: Dit staat voor Three Degrees of Freedom, de gebruiker kan vrij rondkijken vanuit een vaste positie. Met een VR controller kan beweging wel gesimuleerd worden.
  • 6DoF: Dit staat voor Six Degrees of Freedom, de gebruiker kan vrij rondkijken én rondlopen. Moderne systemen waarschuwen wanneer de gebruiker dicht bij een obstakel of muur in de buurt komt. 6DoF wordt ook wel ‘roomscale VR’ genoemd.
  • VR controller: Dit apparaat maakt interactie met de omgeving mogelijk. Afhankelijk van de VR bril worden er één of twee controllers meegeleverd.
  • Inside-out tracking: Oudere modellen werkten met losse tracking kastjes om roomscale virtual reality mogelijk te maken, nieuwe modellen hebben deze tracking ingebouwd.

Welke VR bril kopen?

Er is niet een product op de markt dat het beste is voor iedereen. Naast prijs spelen er ook andere factoren een rol. Zo zijn er virtual reality brillen die een PC nodig hebben, wanneer je niet over een geschikte computer beschikt zal je extra kosten moeten maken.

vr expert - varjo xr

Hoe werkt een VR bril voor PC?

Als je een VR bril wilt kopen die de meest overtuigende virtual reality biedt voor bijvoorbeeld spellen kom je uit op een PC headset. Dit zijn in feite accessoires voor een computer die niet zelfstandig kunnen functioneren. De computer of laptop moet voorzien zijn van een snelle grafische kaart, voldoende werkgeheugen en harde schijfruimte om optimaal te presteren. Hoewel er enkele draadloze opties verkrijgbaar zijn zul je normaal gesproken kabels moeten aansluiten.

Voorbeelden van PC VR brillen zijn:

MR vs AR vs VR - VR Expert -3

Zijn all-in-one VR brillen net zo goed?

Het grootste voordeel van all-in-one toestellen (Standalone VR bril) is het gebruiksgemak. Er is geen computer nodig, er hangen geen kabels en je kunt vrijwel direct aan de slag gaan. De keerzijde van de munt is het gebruik van mobiele processoren die minder krachtig zijn, daardoor zullen de ervaringen wat meer beperkt zijn. De meeste betaalbare optie is de 3DoF categorie die vooral geschikt is voor 360 video en eenvoudige games. Er zijn ook 6DoF modellen die meer bewegingsvrijheid bieden, de prijs voor hardware én software ligt wel hoger.

Voorbeelden van Standalone VR brillen zijn:

Top 10 Rated Apps Quest 2 May

Hoe zit het met de apps?

Een televisie is niet veel waard zonder films en televisieprogramma’s, dat geldt ook voor virtual reality brillen. Cardboard apps zijn soms interessant maar zijn doorgaans wel heel beperkt, mobiele all-in-one systemen met 3DoF bieden al behoorlijk wat extra en 6DoF systemen laten je op overtuigende wijze in een virtuele wereld rondlopen. PC apps zijn vaak superieur in grafische mogelijkheden, dat betekent overigens niet per definitie dat spellen ook leuker zijn om te spelen.

Houd er ook rekening mee dat de meer eenvoudige toestellen lagere app prijzen hanteren dan de luxere VR brillen. Bij een VR bril kopen moet je ook zeker de kosten voor apps meetellen. Zo zijn de spellen voor een Samsung Gear VR en Oculus Go doorgaans niet duurder als tien euro, voor de Oculus Quest 2 betaal je gemiddeld enkele tientjes per spel en PC virtual reality apps zullen meestal nog duurder zijn.

Less het overzicht van de top 10 applicaties op de Oculus Quest 2.

Conclusie

Het is een goede tijd om een VR bril te kopen. Er zijn diverse opties in verschillende prijsklassen met ieder een goed assortiment aan toepassingen. Kies het product dat niet alleen aansluit op jouw budget, maar ook zeker doet wat je ervan verwacht. De virtuele werkelijkheid is immers grenzeloos, waar ben jij naar op zoek?

Lees meer over de beste vr brillen van 2020.

Discussion

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.