ClickCease

VR bril kopen

Een VR bril kopen kan een uitdaging zijn, meerdere VR brillen kopen maakt het nog lastiger. Of je nu één virtual reality bril wilt kopen voor thuis, of honderd exemplaren voor een bedrijf, je moet een weloverwogen keuze maken op basis van duidelijke informatie. Wanneer je VR brillen wilt kopen ben je hier aan het juiste adres, op deze pagina kun je een lijst vinden met negen aandachtspunten die bij een aanschaf van een virtual reality bril en accessoires belangrijk zijn.

1. Eén VR bril kopen

Wanneer je op zoek bent naar één virtual reality headset voor persoonlijk gebruik hoef je eigenlijk geen rekening te houden met connectiviteit. Veel systemen kunnen via een internetverbinding aan elkaar worden gekoppeld, offline koppelen kan lastiger zijn. Kijk niet alleen naar de aanschafprijs, let vooral op de functionaliteit, de apps en wat je ervan verwacht.

2. Meerdere VR brillen kopen

Met name bedrijven investeren in meerdere apparaten. Daarbij is het mogelijk om verschillende modellen voor uiteenlopende toepassingen aan te schaffen, of juist uniformiteit aan te brengen zodat onderhoud en configuratie eenvoudiger verloopt. Bij meerdere VR brillen kopen kun je terecht bij gespecialiseerde dealers die ook ondersteuning bieden, je kunt het onderhoud niet zomaar aan de technische dienst uitbesteden.

3. Prijs

Zeker bij een groter aantal VR brillen kopen zal de prijs een factor zijn, de kosten kunnen immers flink oplopen. Houd er rekening mee dat de uitgaven niet stoppen bij de aanschaf van het apparaat. Dezelfde titel voor de Oculus Go kost vaak minder dan voor de Quest met weinig of geen extra functionaliteit. Duurdere VR brillen kopen betekent doorgaans ook duurdere software aanschaffen. Dat geldt ook voor de accessoires zoals controllers en tracking kastjes, soms is een PC of laptop ook een vereiste. Kijk altijd naar het totaalplaatje, niet alleen naar de prijs voor het apparaat.

4. Draagcomfort

Waarom zou je kiezen voor de HTC Vive Pro en niet gewoon voor de standaard Vive? Het verbeterde ergonomisch design kan een rol spelen. Wanneer je bijvoorbeeld voor werk of lange gaming sessies urenlang doorbrengt in de virtuele wereld zal het draagcomfort van groot belang zijn. Een architect die ontwerpt in virtual reality heeft behoefte aan een comfortabele headset. Gewicht zegt niet alles, de gewichtsdistributie is van groter belang. Je kunt zwaardere VR brillen kopen die toch prettiger zijn om te dragen.

5. Gebruiksgemak

Een luxe PC VR headset zal ook de meeste expertise vereisen om te gebruiken. Alle randapparatuur die je inplugt op een PC vereist configuratie, en het zal zeker ooit mislopen bij een app installeren of een apparaat aansluiten. Standalone apparaten zoals de Oculus Go of de Pico G2 4K werken direct uit de doos maar komen met beperkingen. Jouw oma zal dolgraag wandelen in “Wander” op de Go, maar heeft waarschijnlijk geen behoefte aan Google Earth in VR de Vive. En voor de kleinzoon geldt het tegenovergestelde.

6. Beweging

Alleen draaien of vrij kunnen bewegen, 3DoF of 6DoF. Voor relaxed 360 video kijken op de bank, of Netflix vanuit je bed, heb je geen volledige beweging nodig. Voor full-body games of fitness apps wel. De bewegingsvrijheid kan per systeem verschillen, waarbij de opties flink uiteenlopen. Bij VR brillen kopen moet je letten op roomscale VR, inside-out tracking of met externe trackers, VR controllers met of zonder 6DoF registratie etc. Vergelijken is niet eenvoudig, vraag het aan de expert.

VR Expert | Degrees of freedom uitleg

7. Connectiviteit

Je kunt als organisatie honderd VR brillen kopen, en dan blijkt dat je ze niet kunt koppelen om in een groep dezelfde video te kijken. Dit is namelijk geen standaard feature, met slimme software zoals VR Sync wordt dit mogelijk gemaakt. Voor klassikaal werken zou je met Google Expeditions aan de slag kunnen gaan, daarmee kun je een “host” ofwel leraar aanwijzen die via een tablet de VR headsets van leerlingen bedient. Maar dit werkt niet op alle hardware. Vaak loopt connectiviteit via internet, er zijn ook lokale draadloze oplossingen zoals de VR Sync box van Owl VR.

8. Apps

Wat heb je aan 1000 apps als je er 999 niet interessant vindt? Gear VR en Oculus Go hebben beide een enorme keuze aan titels, wanneer je maatwerk VR apps laat maken heb je daar niets aan. De keuze aan software en de behoefte van de gebruiker bepaalt voor een groot deel de VR bril die je het beste kunt aanschaffen. Kijk dus niet alleen naar de technische specificaties van het apparaat.

9. Accessoires voor virtual reality

Naast de vr bril is het mogelijk dat je externe trackers nodig hebt, extra controllers, een PC of laptop met een geschikte grafische kaart etc. Met andere woorden, met alleen een VR bril ben je er vaak nog niet. Soms kan een groot aantal opties een voordeel zijn omdat je het systeem naar wens kunt configureren zoals bij de HTC Vive het geval is, soms is eenvoud een stuk praktischer waarmee de meer beperkte Oculus Quest een betere optie kan zijn. Bij gebruik op één vaste locatie kun je doorgaans kiezen voor een meer uitgebreide setup, wanneer de apparatuur van locatie naar locatie reist is een all-in-one oplossing zoals de HTC Vive Focus Plus wellicht interessanter.

Sinds enkele jaren worden we als gebruikers verwend met diverse producten van verschillende aanbieders die maatwerk oplossingen mogelijk maken. Laat je vooraf goed informeren zodat je de keuze maakt die bij jou of de organisatie past. Zo koop je een product dat niet alleen stof ligt te vangen maar ook daadwerkelijk gebruikt zal worden.

Benieuwd naar de VR kopen voor zakelijk gebruik?

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.