VR in de industrie en bouw

In de bouwsector zie je veel mensen werken met brillen. Lasbrillen, brillen als oogbescherming of leesbrillen om de laatste bouwtekeningen goed te bekijken. Nu zien we steeds vaker VR brillen opduiken. Virtual reality binnen de industrie en bouwtechniek is de fase van experimenteren ruimschoots ontgroeid, nu is VR in de bouw gemeengoed geworden. Op deze pagina bekijken we een aantal toepassingen in de praktijk, van de conceptfase tot aan promotie naar klanten toe. 

1. Ontwerpen in 3D

Het is indrukwekkend wat professionele ontwerpers kunnen bereiken in ontwerp software. Zowel 2D als 3D tekeningen zijn van groot belang bij de ontwikkeling van nieuwe producten en objecten. Hier worden snelle computers met luxe monitors en uitgebreide softwarepakketten voor gebruikt. Toch is het jammer dat je niet fysiek in de monitor kunnen stappen om een kijkje te nemen. De virtual reality industrie maakt dit wél mogelijk, toonaangevende software bedrijven hebben plugins ontwikkeld om beelden via een VR bril te bekijken. Naast bekijken zijn er ook mogelijkheden om direct in virtual reality te tekenen met virtual reality controllers. Met VR brillen is het mogelijk om stereoscopisch 3D waar te nemen, dit geeft de ontwerper beter zicht op het design.

2. Visualisatie op ware grootte

Binnen de industrie wordt vaak rapid prototyping toegepast om platte ontwerpen uit de computer of op papier om te zetten naar een tastbaar model in drie dimensies. Dit kan in de vorm van een maquette zijn bij het ontwerp van een kantoorpand. Of je kan klei gebruiken zoals ook in de auto industrie vaak gebruikt wordt. Met 3D Printing is rapid prototyping sneller en goedkoper geworden, maar dat is niet uitvoerbaar op ware grootte. Met VR brillen is het mogelijk een nieuwe auto of een woning op ware grootte weer te geven, rechtstreeks vanuit een digitaal ontwerp. Afhankelijk van de hardware die gebruikt wordt is het mogelijk om rond het object te lopen, of er zelfs in te gaan staan.

3. Samenwerken binnen één project

Ontwerpen en visualiseren zijn al twee goede implementaties binnen de virtual reality industrie, die via internet nog beter ingezet kunnen worden. Zo is het mogelijk voor specialisten die verspreid zijn over de hele wereld om samen te werken aan hetzelfde project. Je bespaart hierdoor veel reiskosten. Je creëert hierdoor de mogelijkheid om een expert in Tokyo te betrekken in jouw VR bouw project dat je in New York wordt uitvoert. Deze samenwerking verloopt in realtime, meerdere ontwerpers of andere specialisten kunnen direct input geven en hun bijdrage leveren. Met voice-chat kunnen professionals samenwerken alsof ze bij elkaar in dezelfde ruimte staan.

4. Stakeholders informeren

Er zijn veel partijen betrokken bij een project, en je moet iedereen op de hoogte houden. Met VR in de industrie wordt het een stuk eenvoudiger gemaakt om alle betrokkenen te informeren. Op een visuele wijze die aansluit op het individuele expertisegebied. Dit kan een interactieve presentatie zijn op kantoor dat kan ook een computeranimatie zijn die klanten met hun eigen smartphone kunnen bekijken. Er zijn goedkope VR brillen die je rond kunt sturen naar stakeholders zodat investeren in een groot aantal luxe VR brillen niet nodig is.

5. VR tours

Een zeer laagdrempelige manier om betrokken partijen te informeren is het ontwikkelen van virtuele tours. Dit is vooral van toepassing in de VR bouw sector. Met een virtuele rondleiding kun je klanten of aannemers op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Dit kan je op basis van 360 graden fotomateriaal op locatie fotograferen, of visualiseren vanuit de computer. Met interactieve hotspots kan je zelf de route kiezen, met tekst, geluid en beeld kan je er meer informatie aan de presentatie toevoegen. Door in een vroeg stadium VR brillen in te zetten. Is het mogelijk om aanpassingen door te voeren tijdens het gehele traject. Ook kunnen VR tours de ontwikkeling van een project versnellen omdat feedback sneller voorhanden is.

VR in de industrie

Van concept tot promotie bij de consument kan virtual reality een rol spelen. Je kan de doorlooptijd aanzienlijk versnellen omdat je sneller feedback kan krijgen. En omdat je samenwerken op afstand eenvoudiger maakt. Rapid prototyping wordt eenvoudiger en goedkoper, en je kan personeel uitvoerend trainen met VR brillen. Bij de verkoop wordt de verkoop gestimuleerd met 360 graden presentaties, variërend van een video tot aan interactieve games.

VR in de bouw

Een steeds groter deel van de planning vindt plaats voor er een steen wordt gelegd. Met digitaal gereedschap kan de bouwsector veel sneller inspelen op de behoefte vanuit de klant. Virtual reality maakt het ontwerpen van architectonische constructies eenvoudiger. Mogelijke fouten kan je sneller herkennen door objecten op ware grootte te evalueren en de klant kan in iedere stap betrokken blijven.

Lees meer over VR in de auto-industrie.

Lees hier meer over toepassingen van VR in de bouw.

Menu sluiten
Je bent nu op de zakelijke Nederlandse site
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.