VR in de logistiek

Bij virtual reality wordt vaak als eerste gedacht aan spelletjes. Die zien er flitsend uit en trekken de aandacht. Toch zijn er veel zakelijke toepassingen zoals bij virtual reality logistiek duidelijk te zien is. Zowel AR en VR spelen een belangrijke rol in de optimalisatie van alle processen in de logistieke keten. In deze sector wordt continue gekeken naar nieuwe methoden om het werk beter, sneller en efficiënter te maken. Naast VR brillen voor medewerkers zal virtual reality logistiek vooral ook buiten de werkvloer gebruikt worden. Welke VR hardware daarvoor geschikt is kun je op deze pagina lezen, evenals vier voorbeelden van VR logistiek.

1. Optimalisatie van het werkproces

Het is van belang dat alle schakels in de keten optimaal functioneren, in een praktijksituatie kan het lastig zijn om hier zicht op te krijgen. In een virtuele omgeving kunnen verschillende scenario’s worden beoordeeld, en steeds opnieuw herhaald onder exact dezelfde condities. Dit bespaart veel tijd tijdens het optimalisatie proces, daarnaast kunnen deze testen overal plaatsvinden. Daarmee gaat er geen tijd verloren op de werkvloer.

2. Training voor personeel

Zowel nieuw personeel als ervaren personeelsleden kunnen training krijgen in een virtuele omgeving. Ook hierbij is de optie om hetzelfde scenario meerdere malen op identieke wijze te herhalen een groot voordeel. Daarnaast kunnen VR brillen aan medewerkers in grotere aantallen verstrekt worden om teams simultaan te trainen. De benodigde VR hardware hoeft niet altijd aangeschaft te worden, voor incidentele trainingen is het ook mogelijk om deze apparatuur in te huren.

3. Controle op afstand

Zeker bij multinationals maar ook voor andere bedrijven die op meerdere locaties actief zijn is het lastig om alles in de gaten te houden. Met virtual reality is dit wel mogelijk. Zo kan iedere locatie in een VR simulatie worden weergegeven in 3D, aan de hand van realtime data is het mogelijk vanuit een centrale locatie zicht te krijgen op alle panden, filialen en magazijnen in de wereld. Door data te visualiseren wordt vaak sneller duidelijk hoe de zaken ervoor staan, en waar extra sturing nodig is.

4. Inzicht voor stakeholders

Klanten, vertegenwoordigers, de directie, er zijn veel stakeholders die niet zelf op de werkvloer staan maar wel behoefte hebben aan inzicht. Met virtual reality presentaties en simulaties wordt theoretische informatie gevisualiseerd. Dit kan met 360 graden video of met interactieve 3D simulaties. Deze presentaties kunnen op een kantoor worden uitgevoerd, en in sommige gevallen ook thuis met een eenvoudige VR bril en een internetverbinding. Daarmee wordt het eenvoudiger om alle stakeholders te betrekken in het proces.

Welke VR hardware is geschikt voor de logistieke sector?

Het voornaamste verschil tussen virtual reality en augmented reality is het zicht. Met AR brillen voor personeel blijven ze zicht houden op hun omgeving, met VR brillen voor medewerkers wordt het gehele blikveld vervangen door een virtuele ruimte. Dat zal bij een aantal werkzaamheden niet gewenst zijn, denk aan orderpicking waarbij de magazijnmedewerker de schappen moet kunnen zien. Zoals hierboven al werd beschreven wordt virtual reality in de logistiek vooral gebruikt buiten het magazijn. Voor iedere toepassing kan andere VR hardware ingezet worden omdat de toepassingen ook sterk zullen afwijken. Dit zijn enkele voorbeelden van VR hardware voor de logistieke sector:

Eenvoudige mobiele VR headsets

Deze apparaten werken zonder kabels en zijn relatief goedkoop. Dat maakt ze ideaal voor gebruik door grotere groepen tegelijkertijd. Er zijn wel beperkingen zoals de grafische kwaliteit en de vrijheid van beweging. Het is met deze apparaten alleen mogelijk om rond te kijken, fysiek rondlopen is geen optie. Dit kan overigens wel met een externe controller gesimuleerd worden. Het gebrek aan bewegingsvrijheid heeft ook voordelen; veiligheid en werken in kleine ruimtes. Het is vaak mogelijk deze virtuele ervaringen zittend te ervaren, eventueel met koppeling van meerdere apparaten.

Geavanceerde mobiele VR headsets

De nieuwe generatie mobiele virtual reality apparatuur kan zonder kabels gebruikt worden, levert een hogere beeldkwaliteit en laat de gebruiker vrij bewegen in de ruimte. De beperkte accucapaciteit kan een beperking vormen, dat is met een draagbare accu en kabel op te lossen. De grafische mogelijkheden en processorkracht halen nog niet de kwaliteit van de PC VR brillen, en de prijs ligt hoger dan de eenvoudige headsets. In een aantal gevallen biedt deze tussenvorm wel de meeste flexibiliteit.

PC VR headsets

Dit is de meest krachtige optie omdat ze aangestuurd worden door een PC. Dat kan voordeel bieden bij maatwerk software ontwikkeling omdat de VR brillen werken in een standaard Windows omgeving. In dit geval betreft het een accessoire, er is altijd een PC of laptop nodig om deze VR brillen door medewerkers te laten gebruiken. De bril wordt met een kabel verbonden, de controllers zijn wel draadloos. Afhankelijk van het merk en type is het mogelijk dat er externe trackers nodig zijn om beweging in de ruimte mogelijk te maken. Deze optie is het duurste wanneer de kosten voor een computer worden meegeteld. Als accessoire ligt de prijs rond het niveau van de geavanceerde mobiele apparaten.

Virtual reality logistiek wordt al door meerdere bedrijven wereldwijd dagelijks gebruikt om processen te verbeteren en meer inzicht te geven in de logistieke sector.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.