VR Kopen zakelijk

De verkoopcijfers van VR brillen stijgen ieder jaar, toch zijn het niet de consumenten die virtual reality apparatuur in huis halen. Het zijn met name bedrijven die flink investeren in deze hardware omdat het veel mogelijkheden biedt om diverse handelingen en processen beter, efficiënter en goedkoper uit te voeren. VR kopen voor zakelijk gebruik roept wel vraagtekens op, want hoe bepaal je of een VR bril geschikt is voor zakelijke toepassingen? Op deze pagina bekijken we enkele merken die deze producten leveren, en de oplossingen die ze bieden voor bedrijfsmatig gebruik.

VR Expert | VR Headsets

VR kopen zakelijk; waar te beginnen?

De hardware kopen is niet echt ingewikkeld, je kunt een VR bril van het schap halen of online bestellen op basis van een BTW factuur en je bent klaar. Maar dat is slechts het begin, het gaat namelijk om de toepassingen waarvoor ze gebruikt worden. Bij VR kopen voor zakelijk gebruik kun je als organisatie beter uitgaan van de toepassingsmogelijkheden. Denk aan training voor nieuw personeel, vertegenwoordigers die klanten live een virtuele demo geven, of een zaal vol stakeholders die een informatieve 360 video te zien krijgen. Door eerst te brainstormen over de mogelijkheden met een gespecialiseerde leverancier van VR brillen kun je bepalen welke hardware het beste aansluit op de vraagstelling.

Fabrikanten van VR brillen

Er zijn verschillende fabrikanten van virtual reality brillen, waarvan de meest bekende merken behoren tot een groter concern. Er zijn enkele nieuwkomers maar die richten zich doorgaans op een niche markt. Hier zijn vijf merken die VR hardware leveren die ingezet kunnen worden voor zakelijk gebruik, en enkele mogelijke alternatieven. We tellen de meest verkochte Google Cardboard niet mee, omdat dit een universele smartphone houder betreft met een heel andere toepassing dan ‘echte’ virtual reality headsets.

VR Expert | Mobile vr op een evenement

1. Oculus

Dit merk begon als Oculus VR, sinds de overname door Facebook is het echt een volwassen merk geworden met ondertussen een indrukwekkende lijn aan producten. Met de Oculus Go, de Quest en de Rift S bieden ze drie headsets voor compleet andere toepassingen met een lichte overlap. Ze richten zich voornamelijk op consumenten, door deze producten via een gespecialiseerde dealer aan te schaffen kun je rekenen op professionele service en support.

VR Expert | Virtual Reality

2. HTC

Samen met games ontwikkelaar en software gigant Valve ontwikkelde HTC de eerste virtual reality headset met room-scale tracking en VR controllers. De HTC Vive is verbeterd en met de Vive Pro is er een professionele uitvoering beschikbaar inclusief extra services en een meer compleet pakket. Er is wel een geschikte PC of laptop nodig om de Vive te gebruiken. De Vive Focus Plus werkt zonder extra hardware maar is wel wat beperkter en minder goed verkrijgbaar in Europa. Dat maakt ondersteuning en onderhoud ook lastiger.

3. Valve

Zoals we zojuist hebben genoemd werd de Vive ontwikkeld door HTC en Valve, dit laatste bedrijf heeft ook een eigen product op de markt gebracht. De Valve Index kan zich meten met de beste VR brillen die op de markt verkrijgbaar zijn, met een prijskaartje dat ook in de hoogste klasse ligt. Het unieke verkoopargument is de Knuckle controller die de beweging van alle vingers kan waarnemen. Dat kan bij VR kopen zakelijk gezien interessant zijn voor toepassingen waarbij nauwkeurigheid essentieel is. Er zal waarschijnlijk wel maatwerk software voor ontwikkeld moeten worden omdat het aanbod zeer beperkt is.

VR Expert | Valve Index met controllers en trackers

4. Pico

Dit is het minst bekende merk uit het rijtje, deze fabrikant uit China levert standalone VR brillen met de optie deze te gebruiken in ‘kiosk mode’ wat voor presentaties erg handig is. Verder lijkt de Pico G2 4K lijn veel op de Oculus Go. Het bedrijf loopt overigens al enige jaren mee en heeft enkele innovatieve methoden ontwikkeld. Ze richten zich in het Westen vooral op de zakelijke markt.

5. Samsung

Met de Gear VR die samen met Oculus werd ontwikkeld was Samsung een pionier in mobiele virtual reality brillen. De Oculus Go zou hier later op gebaseerd worden. Deze houder werkt op basis van een Samsung Galaxy, er is dus een losse smartphone voor nodig. Daarnaast heeft dit merk ook de Samsung Odyssey ontwikkeld, een Windows Mixed Reality headset. Met name de vernieuwde versie is interessant voor professioneel gebruik, ook hier geldt weer dat de hardware het meeste tot zijn recht komt met maatwerk software.

Lees meer over de Gear VR

Andere merken en producten

Er zijn ook andere fabrikanten die hardware ontwikkelen en op de markt brengen. Een deel daarvan maakt goedkope kopieën van superieure producten. Er zijn ook enkele bedrijven die juist zeer hoogwaardige en dure producten ontwikkelen voor een niche doelgroep. Bij de minder bekende merken is het risico op faillissement wel groter. Wat ook betekent minder zekerheid van service en ondersteuning.

VR Expert | VR simulatie

Is VR kopen zakelijk een goede investering?

Dat is zeer afhankelijk van de toepassingen en de inzetbaarheid. Deze apparatuur is continu in ontwikkeling, ieder jaar komen er nieuwe innovaties op de markt. VR kopen voor zakelijk gebruik kan dan uitkomst bieden. Bij dagelijks gebruik is aanschaf zeker te verantwoorden. Zolang de nodige kennis aanwezig is (intern of extern) om er optimaal gebruik van te maken.

Meer weten over VR kopen voor zakelijk gebruik?

Menu sluiten
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.