ClickCease

VR op evenementen

Toen Virtual Reality enkele jaren geleden weer in de belangstelling kwam, waren er mensen die kritisch waren over het effect van deze technologie. Omdat je als individu gebruikt maakt van een VR headset ben je afgesloten van de omgeving, het zou de gebruiker in een sociaal isolement plaatsen. Dit blijkt in praktijk absoluut niet te kloppen, de populariteit van VR evenementen bewijst dat Virtual Reality zeer goed toe te passen is voor diverse sociale activiteiten. Dit kan op diverse manieren worden toegepast, zoals je in de voorbeelden op deze pagina kunt zien.

VR Evenementen buiten

 

Er zijn in de zomer veel muziek evenementen zoals bijvoorbeeld Pinkpop in Nederland en Coachella in de Verenigde Staten. Om de bezoekers van Coachella alvast in de stemming te brengen kregen de mensen naast hun ticket ook een Google Cardboard houder met opdruk. Zo konden ze alvast aan de hand van diverse VR presentaties en 360 graden video’s zich voorbereiden op het evenement.

Voor de thuisblijvers is VR ook een uitkomst, door de evenementen vast te leggen met 360 video camera’s kun je thuis ook genieten van het evenement, zowel live als later on demand. Zo zit je altijd op de eerste rij, met VR video lijkt het alsof je echt op die plek bent, het is een compleet andere ervaring dan een verslag op de televisie. Mensen die het VR evenement hebben bezocht hoeven zelf geen opnames meer te maken aangezien je later de beelden kunt zien zoals jij die hebt ervaren.

Naast muziek kun je allerlei soorten evenementen in VR video vastleggen, denk bijvoorbeeld aan optochten, sportwedstrijden en ook een buurt BBQ. Je kunt zo ook mensen bij het evenement betrekken die niet zelf aanwezig kunnen zijn, bijvoorbeeld familieleden die in een ander land wonen, of mensen met een lichamelijke beperking die vanuit huis toch deel uit kunnen maken van de festiviteiten.

VR Evenementen binnen

Naast VR evenementen buitenshuis zijn er ook veel evenementen die zich binnen afspelen. Denk aan theater voorstellingen of concerten. Hoewel de wijze van verslaggeving grotendeels hetzelfde is moet je binnen vaak meer rekening houden met het beeld. De lichtgevoeligheid van de camera apparatuur is bijvoorbeeld van belang, binnen is er vaak minder licht aanwezig. Ook de geluidsregistratie kan van belang zijn, naast 3D ruimtelijke audio met hoogwaardige microfoons moet je ook rekening houden met eenvoudige zaken zoals geluidsapparatuur die niet overstuurt. Luxere 360 graden camera’s hebben vaak een aansluiting voor een externe microfoon die je kunt doorschakelen naar een mengpaneel.

Bij de verslaggeving van VR evenementen binnen kun je kiezen voor een statisch standpunt waarbij de kijker in feite als toeschouwer in het publiek lijkt te zitten, het is ook mogelijk om beelden vanuit meerdere standpunten te monteren. Bij VR video kunnen beeldwisselingen als desoriënterend worden ervaren, het is daarom zaak om niet te snel van beeld te wisselen, en rekening te houden met de kijkrichting. Zo kun je het volgende shot afstemmen op de eerste opname, op een manier dat de beelden op een logische wijze aansluiten zonder de kijker in de war te brengen.

Maak van een standaard evenement een VR beleving

De vorige voorbeelden waren voornamelijk toegespitst op fysieke ervaringen die met 360 graden camera apparatuur vastgelegd worden, je kunt VR ook inzetten tijdens het evenement. Zo heeft TheWaveVR een DJ oplossing ontwikkeld waarmee zowel de DJ als de bezoeker met een headset naar een andere wereld wordt gebracht. De visuals zijn afgestemd op de live mix van de DJ, zo komen DJ en VJ samen op een bijzondere wijze. Omdat elke bezoeker een eigen VR headset draagt is elke ervaring uniek, door de gebruiker VR controllers te geven kun je VR evenementen maken met een interactief element.

De “Silent Disco” is een concept waarbij bezoekers een hoofdtelefoon dragen in plaats van centrale luidsprekers. Dit is een interessante manier van uitgaan, waarbij je de omstanders niet stoort. Dit soort evenementen kunnen gecombineerd worden met VR headsets, zo kun je audiovisuele elementen waarnemen die compleet op de persoon in kwestie afgestemd zijn. Dit soort VR evenementen kun je op plaatsen organiseren waar je niet tot diep in de nacht herrie mag maken. Een bijkomend voordeel is dat je zelf controle houdt over wat je ziet, wat je hoort en op welk volume. Zo kun je bijvoorbeeld andere muziek horen dan de persoon waar je mee danst, terwijl het tempo van de muziek gelijk is. Zo worden VR op events individuele en unieke ervaringen die je toch kunt delen met de mensen om je heen.

Er worden steeds meer VR evenementen georganiseerd, van 360 graden video die je thuis kunt bekijken, virtuele toepassingen bij live evenementen en ook complete VR Arcades waar je spellen kunt spelen met geavanceerde Virtual Reality apparatuur. Dat is echt genieten met virtuele technologie. De Pico G2 4K wordt het meeste gebruikt vanwege zijn hoge prijs/kwaliteit verhouding.

Nog meer redenen waarom u VR op uw evenement moet gebruiken

 

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.