VR op events in plaats van thuis?

Heb jij al een VR headset in huis? Als enthousiaste Virtual Reality fan wellicht wel, maar de grote massa nog niet. VR events springen wereldwijd in de kloof tussen technologie en consument, van VR arcades tot Virtual Reality stands op beurzen en evenementen. Waarom zijn VR events eigenlijk zo populair?

De belofte wordt eindelijk waarheid

In 1993 werd de Sega VR headset gepresenteerd tijdens de “Summer Consumer Electronics” show. Andere bedrijven praten over VR, Sega heeft het voor elkaar, tenminste dat was de boodschap van Sega. De ongemakkelijke presentatie en typisch jaren negentig stijl promotiefilm hebben vreemd genoeg nooit tot een product geleid, het is ook mogelijk dat de technologie nog lang niet ver genoeg was. Ook de Virtual Boy van Nintendo werd geen succes. Nu is de technologie eindelijk op het punt aangekomen dat Virtual Reality mogelijk is op een acceptabele kwaliteit. Toch zal het de komende jaren nog niet in alle huiskamers doordringen, net zoals televisies pas ruim een halve eeuw na de eerste bioscopen in de huiskamer zouden verschijnen. VR events maken hier slim gebruik van.

Meer mogelijk met VR events

Je kunt thuis met een VR headset films kijken of gamen, wat je maar wilt. Toch zijn er een aantal unieke voordelen van VR events waarbij één sleutelwoord voorop staat; meer!

  1. Meer bewegingsruimte: Met een Gear VR of Google Daydream hoef je alleen te draaien, dat kan ook vanuit een bureaustoel. Met een Rift, Vive of een PSVR heb je meer ruimte nodig. Tijdens VR events is er niet alleen meer ruimte, er staat meestal ook iemand vlakbij om je op te vangen als je omvalt. Of om er een video op YouTube van te maken…
  2. Meer zintuigen: In Japan (uiteraard) is horen en zien niet voldoende, je kunt daar VR voelen met ventilators en haptic feedback controllers, en zelfs ruiken met geur cartridges tijdens VR events.
  3. Meer mensen: Net zoals social media door oudere generaties nog steeds vaak wordt bekritiseerd als asociaal, wordt ook vaak beweerd dat Virtual Reality je afsluit van de omgeving. Toch zijn het juist de VR demonstraties die veel publiek trekken tijdens evenementen, je kunt de video ook extern weergeven op monitors met hilarische resultaten.
  4. Meer privacy: VR seks, het mag niet ontbreken in een artikel over innovatieve manieren om Virtual Reality te gebruiken. Op een beurs of evenement voor alle leeftijden kun je niet zomaar alles laten zien, met Virtual Reality brillen kun je de meest zinnenprikkelende content presenteren voor elk individueel persoon.
  5. Meer controle: Tijdens een VR event bepaal je als organisatie welke content je laat zien. Wellicht moet het geschikt zijn voor kinderen, of wil je als sponsor niet jouw concurrent in het zonnetje zetten. Je maakt je eigen virtuele omheining waarbinnen je zelf bepaalt wat er vertoond wordt.

Waarom VR op een evenement, en niet thuis?

Wanneer je uitgekeken bent op je Google Cardboard heb je wellicht al eens gekeken naar een upgrade. De prijzen van de Oculus Rift en HTC Vive zijn flink gedaald, maar nog niet echt op het niveau “impuls aankoop”, daarnaast heb je nog steeds een snelle PC nodig. De Windows Mixed Reality headsets zijn veelbelovend, maar je zit toch weer met de beschikbare ruimte in huis. VR events vervullen dezelfde rol die Arcades vervulden voor de tijd van de Nintendo console. Het sociale element speelt daarbij ook zeker een grote rol. Denk ook aan de vele LAN Parties in de jaren negentig, waar gamers samen kwamen met rijen PC’s naast elkaar om te gamen. VR events zijn de nieuwe trend die Virtual Reality tot de nieuwe standaard zullen maken. Kijk maar eens naar deze opvallende voorbeelden:

Ruik de dames van Dead or Alive

De game serie “Dead or Alive” is beroemd én berucht vanwege de rondborstige dames die op en neer springen en…sporten? Naast de fameuze “jiggle physics” om de borsten realistisch te laten stuiteren, hebben ze nu een Arcade versie gemaakt op basis van een PlayStation 4 met PSVR headset. Je kunt niet alleen de dames in volle glorie en nu ook in 3D zien, je kunt ze ditmaal zelfs ruiken door een parfum dispenser in de kast.

Oculus Rift in de bibliotheek

Facebook is niet echt de meest betrouwbare bron van informatie, wellicht dat ze daarom contact hebben gezocht met Amerikaanse bibliotheken. Ze hebben speciale Oculus Rift systemen in tientallen bibliotheken geplaatst met speciale educatieve content ter aanvulling op het standaard aanbod. Educatieve VR events zullen de komende tijd enorm gaan toenemen wereldwijd.

Naast de speciale VR arcades van bedrijven als The Void en IMAX VR theaters zijn er steeds meer speciale virtual reality events. Houd de evenementen bij jou in de buurt in de gaten!