ClickCease

VR voor events

Je moet het tegenwoordig gek maken om nog op te vallen tijdens een beurs. De stands worden steeds groter en duurder, terwijl het rendement juist lager wordt. Bedrijven zijn op zoek naar de “next big thing”, en beseffen niet altijd dat groter niet per definitie beter is. Sterker nog, de beste manier om vandaag de dag op te vallen tijdens beurzen en evenementen is met Virtual Reality. VR voor events en beurzen is dé trekpleister waarmee je bezoekers zult trekken. Maar net zoals met elk marketing instrument is de manier waarop je de mogelijkheden inzet net zo belangrijk als het medium dat je kiest. Met VR voor events zijn de mogelijkheden onbegrensd, daarom geven wij je alvast wat praktische tips om jouw evenement echt gedenkwaardig te maken.

Gratis meer expositieruimte

Het grote voordeel bij VR voor events is de extra expositieruimte, die is namelijk onbeperkt. Je neemt je eigen showroom mee, ter grootte van een VR set. Zodra een bezoeker de VR bril opzet, zal deze in jouw wereld stappen, een omgeving waarin je volledige controle hebt op de ervaring van de potentiële klant. Wanneer je de juiste presentatie aanbiedt kun je niet alleen jouw boodschap kristalhelder overdragen, de deelnemer zal er plezier aan beleven en zo een goede indruk krijgen bij jouw merk.

Er zijn twee soorten VR voor events; Statische VR en Room Scale VR. Laten we beide systemen apart behandelen, de mogelijkheden en toepassingen zijn behoorlijk afwijkend.

Statische VR voor events

Met statische VR bedoelen we een Virtual Reality ervaring waarbij je kunt rondkijken, maar niet fysiek hoeft te lopen. Voor dit soort presentaties wordt vaak gebruik gemaakt van mobiele oplossingen zoals de Gear VR van Samsung of de Google Cardboard smartphone houder. Je hebt weinig ruimte nodig bij VR voor events omdat de gebruiker alleen op de plaats hoeft te draaien. Dit kan staand, vaak worden hiervoor draaiende stoelen of krukken voor gebruikt. De presentaties bestaan vaak uit 360 graden video’s, hoewel je er ook virtuele tours mee kunt bekijken. Dan wordt er doorgaans gebruik gemaakt van interactieve “hotspots” in de presentatie waar je op kunt tikken, of die je met hoofdbewegingen kunt bedienen.

Beurs VR tips

  • Laat een 360 video maken en maak van een standaard bedrijfsvideo een interactieve ervaring.
  • Er is al veel gratis VR content beschikbaar, met de juiste keuze en thema kun je goedkoop een geschikte VR presentatie laten samenstellen.
  • Met speciale software is het mogelijk om een groot aantal VR brillen tegelijkertijd dezelfde video te laten zien voor een VR bioscoop ervaring.
  • Maak gebruik van kuipstoelen met een draaiende voet, daarmee kan de gebruiker comfortabel de presentatie vanuit alle hoeken bekijken.
  • Zorg dat de gebruikers op een goed zichtbare plek op de stand geplaatst worden, kijken naar mensen die een VR bril dragen blijft een fascinerende bezigheid.

Room Scale VR voor events

Met room scale VR bedoelen we een volledige Virtual Reality ervaring waarbij je vrij rond kunt lopen. Je kunt de oppervlakte en bewegingsvrijheid beperken tot de ruimte die je beschikbaar hebt tijdens het evenement. Het is eigenlijk wel noodzakelijk om iemand in de buurt te houden, omdat gebruikers soms wat gedesoriënteerd raken vanwege de bewegingsvrijheid. Dit went overigens snel, maar je hebt liever geen bezoekers die omvallen tijdens de VR presentatie. Bij dit soort VR voor events is er een Virtual Reality headset nodig zoals de HTC Vive of de Oculus Rift, twee hoogwaardige VR brillen die gekoppeld worden aan een snelle PC. Hoewel er draadloze oplossingen bestaan, werkt de beste ervaring op basis van een VR headset die aan de PC wordt verbonden met kabel.

Beurs VR tips

  • Zorg ervoor dat de beelden vanuit de VR headset ook op een externe monitor worden weergegeven. Zo kun je omstanders laten zien wat er gebeurt in de VR headset.
  • Breng een element van competitie in de presentatie door bijvoorbeeld bezoekers om een prijs te laten strijden in de VR arena.
  • Baken een specifiek deel van de beursstand af als speelveld voor de Virtual Reality presentatie. Dat is niet alleen veiliger, het valt ook extra op.
  • Zorg dat er altijd iemand in de buurt is om de gebruiker te begeleiden, een misstap is gauw gemaakt.
  • Dit soort VR headset is verkrijgbaar met en zonder kabels, met kabel kan er een vertraging optreden waar sommige mensen een misselijk gevoel van krijgen. Met een kabel speel je op safe.

Laat je vooraf adviseren over de mogelijkheden bij VR voor events, soms kan een presentatie met tien eenvoudige Gear VR brillen meer geschikt zijn dan één luxe VR set of juist andersom. Vraag ook naar de voordelen en verschillen tussen bestaande content gebruiken of een custom presentatie laten maken.

Virtual Reality set huren

Een compleet VR set kan al snel enkele duizenden euro’s kosten. Dat is een behoorlijke investering, daarnaast ligt de technische drempel voor veel standhouders iets te hoog. Daarnaast wil je ook vooral bezig zijn met de bezoekers, en niet met de techniek. Bij VR voor events kun je ook een compleet Virtual Reality set huren, voor een dagdeel, een dag of langere periodes. Je kunt daarbij ook begeleiding huren, of wanneer je het zelf aankan kan een eenmalige instructie al voldoende zijn. De kosten voor aanschaf zijn vaak niet snel genoeg terug te verdienen waarmee een VR set huren doorgaans niet te verantwoorden is. Laat je vooraf goed informeren door de verhuurder van VR apparatuur.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.