VR Workshop voor je medewerkers

Virtual Reality, is het een hype of biedt het een virtuele blik op de toekomst? Gezien het feit dat VR toepassingen al tientallen jaren oud zijn, en als je panoramabeelden meetelt zelfs honderden jaren, mogen we concluderen dat het zeker geen kortstondige hype betreft. VR is een systeem om te gamen, een middel om te leren en vaak een combinatie van beiden. Het is dus niet verbazingwekkend dat er steeds meer VR workshops georganiseerd worden binnen bedrijven, en als uitstapjes naar trendy Virtual Reality locaties door het hele land. Waarom zou je eigenlijk een VR workshop voor medewerkers organiseren, en wat zijn de voordelen van VR workshops voor bedrijven? Goede vragen, laten we eens bekijken of er ook passende antwoorden voor te vinden zijn.

Waarom een VR workshop voor je medewerkers organiseren?

Wanneer jouw collega’s of personeelsleden al zuchten wanneer ze het woord “workshop” horen doe je blijkbaar iets niet goed. Een workshop moet namelijk inspirerend zijn, wanneer je de woorden “Virtual Reality” voor “workshop” zet moet je eens kijken hoe de reacties van jouw medewerkers zijn. Probeer het maar, we wachten wel even.

Zie je? Van enthousiaste reacties tot bedenkelijke gezichten en gefronste wenkbrauwen, maar zeker geen laconieke houding. Het is die nieuwsgierigheid naar een VR workshop die de deuren opent voor een leerzame én leuke ervaring.

Mogelijkheden bij VR workshops

Wanneer je te maken hebt met Virtual Reality ben je niet langer gebonden aan de wereld om je heen. Daarmee zijn de mogelijkheden bij een VR workshop voor je medewerkers haast onbegrensd. Om door het virtuele bos nog de virtuele bomen te vinden zullen we de mogelijkheden bij VR workshops wat inkaderen:

  1. VR Workshop op locatie: Voor een aantal Virtual Reality toepassingen moet je beschikken over behoorlijk wat ruimte. Wanneer de omstandigheden binnen de werklocatie zich niet lenen voor een VR set kun je ervoor kiezen de werknemers naar een speciale locatie te brengen met alle faciliteiten.
  2. Workshop intern: Wanneer er wel voldoende ruimte aanwezig is, onder gecontroleerde omstandigheden, kun je de workshop ook organiseren binnen het bedrijf. Dat kan voor het personeel eenvoudiger zijn, en je kunt de content afstemmen op de organisatie.
  3. Volledige Virtual Reality: Systemen als de Oculus Rift en de HTC Vive noemen we “Six Degrees Of Freedom” headsets, de gebruiker kan vrij rondlopen in de ruimte. Hiervoor zijn speciale trackers en controllers nodig, de set-up neemt wel wat tijd in beslag. De mogelijkheden zijn enorm.
  4. Beperkte Virtual Reality: De draagbare systemen zoals de Cardboard van Google en de Gear VR van Samsung werken op basis van smartphones en zijn daarmee draadloos. Je hoeft alleen op de plaats te draaien, met een externe controller kun je wel virtueel rondlopen en knoppen bedienen.
  5. 360 VR video: Bij de meest eenvoudige vorm van Virtual Reality kijk je naar een 360 graden video. Dit kan een standaard video zijn, je kunt ook een VR video speciaal laten maken. Een voordeel van 360 video is de mogelijkheid tegelijkertijd tientallen personen de video presentatie te laten zien. Deze vorm van Virtual Reality wordt vaak gebruikt als introductie binnen een groter evenement.

Waarom communicatie met de organisatie van belang is

Je ziet het, er zijn veel mogelijkheden met Virtual Reality, dit waren slechts enkele afwegingen die je moet maken. Daarom is het van belang een organisatie in te schakelen die met je meedenkt, en de juiste hardware en software in huis heeft om de presentatie te realiseren. En nee, de standaard ICT medewerker binnen de organisatie heeft waarschijnlijk geen kaas gegeten van Virtual Reality. Het is namelijk niet de technologie die het medium zo interessant maakt voor VR workshops, het zijn juist de toepassingen die het verschil maken.

Leren in VR, toepassen op de werkvloer

Het effect van een VR workshop voor je medewerkers hoort niet te stoppen bij het einde van de presentatie, het is pas geslaagd wanneer je de effecten later terug zult zien op de werkvloer. Hier zijn enkele resultaten die je kunt waarnemen:

  • Inzicht in processen: Je kunt met virtuele simulaties ingewikkelde zaken op een heel duidelijke wijze overbrengen aan het personeel. Een VR presentatie kan interactief zijn, en kan tegelijkertijd ook herhaald worden volgens exact dezelfde instellingen.
  • Verbreden van de beleving: Door een VR bril zie je niet minder, je ziet meer van de wereld om je heen. Je laat werknemers andere perspectieven zien, en vanuit de ogen van andere personen. Zo zijn er zeer effectieve trainingen op het gebied van discriminatie op de werkvloer waarbij de gebruiker in de huid van iemand anders kan kruipen.
  • Teambuilding: Virtual Reality toepassingen zetten aan tot samenwerking. Voor sommige toepassingen is dat vooral ervoor zorgen dat mensen niet tegen de muur oplopen met een VR headset op hun hoofd, bij andere toepassingen moeten de deelnemers samen problemen oplossen.

De leermomenten zullen per VR workshop verschillen, afhankelijk van de organisatie en de doelstellingen die vooraf gesteld zijn. Met een VR workshop voor je werknemers wordt leren een stuk leuker!