VR Workshop

Je ziet steeds meer VR brillen op de markt verschijnen, veel daarvan zijn eenvoudige 3DoF VR brillen (alleen rondkijken) zoals de Google Cardboard of de Samsung Gear VR. Toch is er veel meer mogelijk met Virtual Reality, de “serieuze” VR headsets van Oculus en HTC bewijzen dit.

VR Workshop gezocht?

Neem contact met ons op:   Contact

Met hun 6DoF mogelijkheden (vrij bewegen in de ruimte) en koppeling met een krachtige PC kun je de virtuele wereld echt volledig betreden en beleven. Het is wel hardware die je onder de knie moet krijgen, ook de configuratie kan uitdagend zijn. Een Oculus cursus is dan zeker geen overbodige luxe, zeker wanneer je binnen een organisatie gebruik zult maken van diverse Virtual Reality toepassingen. Met een Oculus Workshop of een HTC Vive Workshop kun je een vliegende start maken, waarmee je niet alleen tijd maar zeker ook geld kunt besparen. Laten we een VR Workshop eens wat nader bekijken, en bepalen of je echt een Oculus cursus nodig hebt om met Virtual Reality aan de slag te gaan.

Wat leer je tijdens een Virtual Reality Workshop?

VR kan heel eenvoudig zijn, afhankelijk van de definitie die je hanteert. Zo kun je met een VR Cardboard, een smartphone en YouTube direct een 360 graden video bekijken zonder hardware te configureren of software te installeren.

Niet iedereen noemt dit “echte” VR, met name omdat het geen interactieve omgeving betreft waarin je vrij kunt bewegen, en met behulp van ruimtelijke VR controllers objecten in de ruimte kunt manipuleren. Tijdens een Virtual Reality Workshop leer je uit welke onderdelen een compleet VR set bestaat, wat de mogelijkheden zijn met de VR headset en rand accessoires, welke software er reeds beschikbaar is en op welke wijze je VR kunt gebruiken in de praktijk.

Een Virtual Reality Workshop geeft je in korte tijd meer inzicht in de virtuele wereld, en reikt je handvatten aan op basis waarvan je VR kunt introduceren in een professionele omgeving.

Voor wie een VR Workshop organiseren?

Virtual Reality zal steeds vaker op de werkvloer terugkeren, in het klaslokaal of bij onderzoeksinstellingen. Daarnaast zullen er ook commerciële toepassingen zijn zoals het inrichten van een VR Arcade voor het spelen van VR games.

Een Oculus cursus is niet voor iedereen van levensbelang, dat neemt niet weg dat je van een Oculus Workshop of een HTC Vive Workshop niet altijd wat kunt leren. Zo kunnen werknemers tot nieuwe inzichten komen aan de hand van een VR Workshop, en zien wat werkt of juist wat helemaal niet past binnen bepaalde werkzaamheden.

Een VR Workshop wordt doorgaans georganiseerd voor dit soort doelstellingen:

  1. Een teambuilding oefening waarbij collega’s tijdens een VR Workshop niet alleen een Oculus cursus krijgen, maar juist ook beter met elkaar leren samenwerken.
  2. Organisaties die overwegen gebruik te maken van Virtual Reality, maar nog niet op de hoogte zijn van alle mogelijkheden hebben veel baat bij een VR Workshop.
  3. ICT afdelingen van organisaties die vroeg of laat dit soort hardware en software moeten configureren en repareren moeten op de hoogte zijn de van mogelijkheden en technische aandachtspunten.
  4. Onderzoeksinstellingen die op basis van VR hun taken beter invulling kunnen geven kunnen middels een doelgerichte VR workshop veel leren over dit nieuwe medium.
  5. Onderwijsinstellingen zullen steeds meer gebruik maken van Virtual Reality in het klaslokaal, een Oculus Workshop of een HTC Workshop is dan zeker geen overbodige luxe voor onderwijzers.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van situaties waarin een Virtual-Reality Workshop heel goed inzetbaar kan zijn, houd er rekening mee dat het programma naar behoefte van de deelnemers ingevuld zal worden. (Lees ook: VR Workshop voor je medewerkers)

Kosten besparen met een Virtual-Reality Workshop

Je kunt als organisatie of instelling niet stil blijven staan, de mogelijkheden die Virtual Reality biedt zijn eindeloos. Het is van belang om snel inzicht te verkrijgen in deze opkomende sector, en wild om je heen schieten is dan waarschijnlijk niet de beste aanpak.

Via een Oculus cursus of een Virtual-Reality workshop waarbij de voornaamste zaken behandeld worden, en het kaf van het koren wordt gescheiden, kan deze doelgerichte aanpak zowel tijd als kosten besparen. Daarnaast hoeft een organisatie niet direct grote investeringen te maken, met de snelle ontwikkelingen in hardware en software zijn grote uitgaves op dit moment risicovol.

Oculus Workshop of HTC Vive Workshop?

De meest gebruikte volwaardige VR headsets op dit moment zijn de Oculus Rift en de HTC Vive. Kun je beter een Oculus Workshop of juist een HTC Workshop organiseren? In grote lijnen zijn deze systemen gelijk aan elkaar, met soortgelijke hardware en software.

Voor Oculus geldt wel dat ook de Gear VR van Samsung functioneert op basis van Oculus software, en de meer eenvoudige Oculus GO zal ook op hetzelfde platform draaien.

HTC heeft weliswaar ook nieuwe producten op stapel staan, al ligt bij dit bedrijf de focus meer op Azië, en in mindere mate in het Westen. Voor welk systeem je uiteindelijk ook zult kiezen, de basisinformatie is bruikbaar op ieder platform.

Enthousiast geworden? Neem contact op met de VR-expert

Contact