ClickCease

Vrgineers nieuwe XTAL 3 MR-headset is een game-changer voor pilootsimulatie en -training

 • apr 26, 2022
 • 4 minuten

De leider in mixed en virtual reality piloten trainingssystemen Vrgineers introduceerde op CES 2022 waar ze al een tijdje aan werken. Die headset is een mixed en virtual reality headset ontwikkeld met input van militaire piloten genaamd XTAL 3; naar verwachting een game-changer binnen pilotentraining en simulatie.

Wat heeft Vrgineers aangekondigd?

De leider in piloottraining en -simulatiesystemen van militair niveau in virtuele en gemengde realiteit Vrgineers kondigden onlangs op CES 2022 hun nieuwste, innovatieve headset XTL 3 aan.

In samenwerking met piloten van de luchtmacht die bij de ontwikkeling betrokken waren, werd de nieuwste XTAL ontworpen en op maat gemaakt voor de gesimuleerde opleiding van piloten. Dankzij hun hulp heeft Vrgineers het potentieel van virtuele en mixed reality simulaties ontsloten en de weg vrijgemaakt voor gesimuleerde piloottraining voor de volgende generatie.

De XTL 3 is zowel een mixed als een virtual reality headset, omdat cadetten en piloten in opleiding hun handen en vingers moeten kunnen zien voor interactie met gesimuleerde instrumentenpanelen, het aanleren van de juiste motorische vaardigheden en het oefenen van algemene procedures. Bovendien zorgen de scherpe resolutie van 8K en het brede gezichtsveld voor een onovertroffen immersie voor gesimuleerd vliegen en de daaropvolgende training. De waargenomen visuele getrouwheid wordt verder geholpen door Vrgineers ‘one-dot technologie die de dynamische resolutie aanpast (de zogenaamde foveated rendering) op basis van de unieke gezichtskenmerken van de drager.

Zoals CEO en mede-oprichter, Vrgineers Marek Polcak zegt: “Het XTAL 3 kalibratieproces maakt gebruik van unieke one-dot kalibratie die een virtueel wiskundig model van het gezicht van de gebruiker creëert waardoor we precieze kalibratieformules voor eyetracking kunnen berekenen”.

XTL 3’s specificaties

 • Beeldschermresolutie: 8K LCD, 120Hz herhalingsfrequentie
 • Optiek: Intern ontwikkelde, niet-fresnel lens (*heeft een vervormd karakter en brede FoV, dus waarschijnlijk een aangepaste Fresnel lens*)
 • Gezichtsveld: 180 graden horizontaal, 90 graden verticaal
 • Biometrie: geïntegreerd eye-tracking systeem voor ooganalyse en heat map visualisatie
 • Gewicht: 700 g / 24.69 oz
 • Afmetingen: 293x123x113 mm / 11.53×4.84×4.44 in
 • Volgen: Inside-out, geen externe trackers nodig; compatibel met Ultraleap hand-tracking
 • Mixed reality-functionaliteit: twee pass-through camera’s maken mixed reality-functies mogelijk
 • Comfort: corrigerende inzetstukken voor glazen gebruikers en IPD (inter-pupilaire afstand) aanpassing
 • Algemene software-ondersteuning: Steam VR en OpenXR drivers, Unity, Unreal, en andere game engines plugins, C++ bibliotheken (Direct X, OpenGL, Vulcan)
 • Ondersteuning voor simulatiesoftware: Lockheed Martin Prepar3D, DCS World, X-Plane 11, Bohemia Interactive Simulations (VBS3, VBS4), Microsoft Flight Simulator, Aero FS 2, FlyInside, en andere aangepaste integraties

Hoe zal dit de lucratieve sector van virtuele en gemengde realiteitstraining en -simulatie beïnvloeden?

De geschiedenis van virtual reality heeft een lange en stevige voet aan de grond in de gesimuleerde opleiding van piloten, zowel voor militaire doeleinden als voor commerciële vluchten. Hoewel het Tsjechische bedrijf Vrgineers zich voornamelijk richt op de Europese markt voor simulatie en training van piloten, wordt de wereldwijde industrie in 2020 geschat op 3,841 miljard dollar en zal deze naar verwachting oplopen tot 4,789 miljard dollar tegen het einde van 2027.

Dit samengestelde jaarlijkse groeipercentage van 3,2% wordt aangedreven door een aantal factoren, waaronder simulatie en opleiding in virtuele en gemengde realiteit. Van VR en MR is namelijk aangetoond dat ze de aanzienlijke kosten van pilotenopleidingen verlagen, in combinatie met een verwachte algemene stijging van de vraag naar piloten wereldwijd van jaar tot jaar. Met deze nieuwe headset lijkt het erop dat Vrgineers klaar zijn om in te spelen op een dergelijke groei.

Conclusie

Vrgineers kondigde op CES 2022 hun nieuwe XTAL 3 mixed en virtual reality headset aan. Een MR/VR-aanbod dat een game-changer is voor de pilootsimulatie- en trainingsindustrie en ongekende niveaus van realisme en immersie biedt. Met de XTAL 3 kunnen cadetten avionica leren in de meest realistische simulatie met een van de breedste gezichtsvelden op de markt en ingebouwde biometrie voor analyse en evaluatie van prestaties.

In feite streeft Vrgineers ernaar in te spelen op de groeiende markt van MR en VR gesimuleerde pilootopleiding.

Aanbevolen artikelen

Discussion

Geef een antwoord

×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.