ClickCease

Vuzix M400 review

 • mei 31, 2022
 • 14 minuten
VR Expert Vuzix m400
VR Expert Vuzix M400 Kopen
VR Expert Vuzix m400 Kopen

De Vuzix M400 is een monoculair smartglas dat sinds 2019 op de markt is. Het is een van de lichtste smart glasses die verkrijgbaar zijn, met slechts 182 gram. Het toestel van de Amerikaanse fabrikant Vuzix wordt vooral gebruikt voor ondersteuning op afstand of op het gebied van logistiek en fabricage. Wij wilden graag weten, hoe het toestel zich verhoudt tot de RealWear Navigator 500 of zijn opvolger, de Vuzix M4000?

In deze uitgebreide review gaan wij dieper in op de volgende punten:

 • Voordelen en nadelen
 • Specificaties
 • Wat zit er in de doos
 • Ontwerp en comfort
 • Gebruiksgemak
 • Vermogen en prestaties
 • Beeldscherm
 • Camera
 • Streaming
 • Geheugen
 • Besturingssysteem
 • Geluid
 • Prijs
 • Conclusie

Voor- en nadelen van de Vuzix M400

VoordelenNadelen
4K videoresolutieNiet het beste toestel voor de zware industrie
Zeer licht 182 gram Touchpad is niet echt gebruiksvriendelijk
IP 67 - water- en stofdichtSpraakbesturing werkt niet consequent in een lawaaierige omgeving
Getest om te vallen tot 2 m
Zeer lange levensduur van de batterij met externe batterijen

Vuzix M400 specificaties

De Vuzix M400 heeft de volgende specificaties:

 • Beeldscherm: Enkelvoudige LCD
 • Resolutie: 640×360 pixels
 • Gezichtsveld: 16,8 graden
 • Camera: 12,8 MP, 4K 30fps video
 • Microfoon: Drievoudige ruisonderdrukkende microfoons
 • CPU: Qualcomm XR1
 • Geheugen: 64 GB
 • RAM: 6GB
 • Gewicht: 182 gram
 • Bedieningselementen: Touchpad, knoppen, spraakbesturing
 • Batterijduur: 2-3 uur met interne batterij, tot 12 uur met externe batterij

Wat zit er in de doos

De Vuzix M400 wordt standaard geleverd in een kleine zwarte doos. Deze bevat het Vuzix toestel en zijn accessoires in een zachte koffer. De volgende zaken zijn inbegrepen bij de aankoop van de Vuzix:

 • Vuzix M400 toestel
 • Vuzix M400 frame (bevestiging)
 • USB-A naar USB-C kabel
 • USB-C naar USB-C kabel
 • USB-C batterij
 • Zacht etui
 • Gebruiksaanwijzing
Vuzix M400 starter kit kopen

De Vuzix M400 kan ook gekocht worden als starterkit met de volgende accessoires:

 • Helmbevestigingen
 • Hoofdband
 • Houder en Vuzix bevestiging
 • USB-C powerbank met verlengde levensduur (3.350 mAh)
 • Veiligheidsbril (medium)

Ontwerp en comfort

Het ontwerp van de Vuzix M400 is speciaal voor de werkplek ontwikkeld. Het monoculaire AR smart glass is bij uitstek geschikt voor ondersteunende activiteiten op afstand, bijvoorbeeld in de productie of de magazijnlogistiek.

Het frame van de Vuzix M400 lijkt op dat van een bril, behalve dat het geen lenzen bevat. De Vuzix M400 zelf is eigenlijk een kijker, die aan het montuur bevestigd moet worden. Aan beide buitenkanten van het montuur kan de kijker van het slimme glas bevestigd worden, afhankelijk van de vraag of men het schermpje voor het linkeroog of voor het rechteroog wil dragen. Bovenop de kijker zitten verschillende knoppen waarmee de M400 bediend kan worden. Er is ook een touchpad aan de zijkant, dat een andere bedieningsmogelijkheid biedt. Behalve met de knoppen en het touchpad kan het toestel ook met spraakcommando’s bediend worden.

De externe batterij wordt dan aan de andere kant van het frame bevestigd via een USB-C kabel. Dit werkt heel gemakkelijk, zodat u ook op elk moment zonder enige moeite de kant van het beeldscherm kunt verwisselen. De M400 is ook bruikbaar zonder de externe batterij, hoewel de levensduur van de batterij beperkt zal zijn. Verder is het gebruik van de externe batterij aan te bevelen, alleen al vanwege de betere gewichtsverdeling.

Over het geheel genomen geven de hoofdkijker en de externe batterij een zeer robuust en goed gefabriceerd gevoel. Het frame waarop de componenten gemonteerd zijn, voelt daarentegen nogal breekbaar aan. De Vuzix M400 heeft een IP67 certificering, wat betekent dat hij beschermd is tegen het binnendringen van water en stof. Het toestel is ook getest om vallen tot 2 meter te doorstaan.

Met slechts 182 gram is de Vuzix M400 een van de lichtste smart glasses die u op dit moment op de markt kunt vinden. Ter vergelijking: de RealWear Navigator 500 weegt 272 gram en is dus aanzienlijk zwaarder. Het opvolgmodel van Vuzix, de M4000, is ook zwaarder en komt uit op 222 gram. 

Aangezien het montuur van het Vuzix toestel op de neus en de oren rust zoals een gewone bril, ontstaat er na verloop van tijd een onaangenaam drukgevoel, vooral op de neus. Dit probleem bestaat niet bij de RealWear Navigator 500, omdat die een hoofdband gebruikt die het gewicht over het hele hoofd verdeelt. De Vuzix M400 is echter ook compatibel met andere bevestigingsoplossingen en kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met hoeden of helmen. Met zo’n oplossing verdwijnt het hierboven genoemde probleem ook bij de M400.

Over het geheel genomen lijken de Vuzix M400 en zijn opvolger M4000 erg op elkaar. Beide toestellen werken op dezelfde manier, het enige grote verschil is het scherm. Het standaard ondoorzichtige scherm van de M400 is bij de M4000 vervangen door een doorzichtig waveguide-scherm.

VR Expert Vuzix m4000
VR Expert Vuzix M400 Kopen

Gebruiksgemak

Dankzij het railsysteem van het Vuzix frame is het in elkaar zetten van de Vuzix M400 heel eenvoudig. De kijker en de batterij kunnen gemakkelijk op het frame bevestigd worden. De eerste instelling van het toestel is ook intuïtief en spreekt voor zich. Het aanmaken van een Vuzix account is nodig om de Vuzix M400 te registreren en apps op het toestel te installeren.

Voor een intuïtieve bediening van de smart glas heeft Vuzix verschillende bedieningsmogelijkheden op de M400 aangebracht. Er zitten 3 knoppen op de bovenkant van het toestel, waarmee u gemakkelijk door de menu’s van het toestel kunt navigeren. Dit werkt heel goed, maar het betekent ook dat de werker een hand moet weghalen van zijn eigenlijke taak. 

De tweede mogelijkheid is bediening via het touchpad, dat zich aan de zijkant van de Vuzix M400 kijker bevindt. Het touchpad biedt ondersteuning voor meerdere vingers en heeft een paar meer functies in vergelijking met de knoppen. Het gebruik van het touchpad is in de praktijk echter vaak niet erg intuïtief gebleken, want het reageert soms niet goed of gewoon langzaam. Het is ook erg moeilijk om het touchpad met werkhandschoenen te bedienen.

VR Expert - Vuzix M400 Augmented reality interface

De derde mogelijkheid om de Vuzix M400 te bedienen is spraakbesturing. De gebruikers van de smartglas kunnen met hun stem door de menu’s navigeren. De microfoons van de M400 zijn uitgerust met een ruis onderdrukkende functie. Het moet echter gezegd worden dat deze vorm van besturing lang niet zo goed werkt als de spraakbesturing van de RealWear Navigator 500. De headset van RealWear heeft onbetwist de beste spraakbesturing voor slimme brillen op de markt op dit moment.

Om de gebruiksvriendelijkheid van de Vuzix M400 verder te vergroten, heeft het bedrijf de Vuzix Companion App ontwikkeld. Deze smartphone-applicatie is beschikbaar voor iOS en Android en helpt bijvoorbeeld bij het invoeren van teksten, het bedienen van apps en het aanpassen van instellingen op de M400.

Het beheer en de distributie van de app wordt geregeld via de Vuzix App Store. Deze werkt ongeveer hetzelfde als het app-portaal Foresight van RealWear. De winkel van RealWear heeft echter het grote voordeel dat er ook toestelgroepen kunnen worden aangemaakt en beheerd. Dit is een functie die niet beschikbaar is op de app store van Vuzix. Als u bijvoorbeeld een app op een aantal apparaten wilt verwijderen, moet u dat bij Vuzix voor elk apparaat afzonderlijk doen.

VR Expert - M400 dashboard

Vermogen en prestaties

De Vuzix M400 is ontworpen om met de externe batterij gebruikt te worden. Daardoor heeft het toestel een batterijgebruiksduur van maximaal 12 uur. De M400 kan echter ook alleen met de interne batterij gebruikt worden, de batterijduur is dan slechts 2 uur. Bij gebruik met de externe batterij is de Vuzix ideaal geschikt voor een volledige werkdag en meer, dankzij de lange levensduur van de batterij. Ter vergelijking: de RealWear Navigator 500 heeft een batterijduur van maximaal 8 uur. De batterij van beide toestellen is hot-swappable, wat betekent dat hij tijdens het gebruik vervangen kan worden.

Wat de processor betreft, vertrouwt Vuzix op de Qualcomm Snapdragon XR1. Deze is geïnstalleerd in de M400 en in de M4000. De processor wordt aangevuld met 6 GB RAM. Zo kan de M400 veeleisende toepassingen aan, zoals workflow-oplossingen en oplossingen voor hulp op afstand.

De RealWear Navigator 500 daarentegen is niet zo krachtig als de Vuzix toestellen als u naar de specs kijkt. Slechts 4 GB RAM en de iets oudere Snapdragon 662 zijn in het toestel van RealWear ingebouwd. Toch zijn er in de praktijk nauwelijks verschillen te zien in de prestaties van beide toestellen.

Scherm

De Vuzix M400 heeft een OLED-scherm van hoge kwaliteit. OLED-schermen zijn, over het algemeen, beter met contrast dan LCD-schermen, omdat ze een donkerder zwart kunnen produceren. Daarom blijft het beeldscherm van de Vuzix M400 ook bij direct licht helder. Het beeldscherm van de Vuzix M400 heeft echter een resolutie van 640×360 pixels en is daarmee inferieur aan zijn opvolger, de M4000, en ook de Navigator 500, want deze twee slimme brillen hebben een resolutie van 854×480 pixels.

Het scherm is ook waar het grote verschil tussen de Vuzix M400 en M4000 duidelijk wordt. Terwijl de M400 een ondoorzichtig display heeft, gebruikt Vuzix voor de M4000 een doorzichtig display. Dit wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde Waveguide technologie. Door het doorzichtige display worden gebruikers minder afgeleid wanneer ze naar het display kijken, en houden ze de aandacht liever bij de eigenlijke werktaak. Een nadeel van het Waveguide-display is echter dat het bij fel licht minder goed zichtbaar is.

SmartglassVrheadset

Niet alleen qua resolutie, maar ook qua gezichtsveld blijft de Vuzix M400 een beetje achter bij de concurrentie. De M400 biedt slechts 16,8 graden gezichtsveld, terwijl de Navigator 500 20 graden biedt en de Vuzix M4000 zelfs met een gezichtsveld van 28 graden komt.

Camera

Waarschijnlijk het grootste unique selling point van de Vuzix M400 is de uitstekende camerakwaliteit. Het toestel kan video’s opnemen met een kwaliteit van 4K bij 30 fps, en het schiet ook foto’s met een resolutie van 12,8 megapixels. Dezelfde camera zit trouwens ook in de Vuzix M4000. Afgezien van de andere Vuzix smart glasses, biedt bijna geen enkel ander smart glass op de markt zo’n hoge videokwaliteit. Ter vergelijking, de RealWear Navigator 500 heeft een betere fotocamera met 48 megapixels, maar die kan alleen video’s opnemen met 1080p en 60fps.

De kwaliteit van de video’s van de M400 wordt nog verbeterd door handige functies zoals autofocus en optische beeldstabilisatie. Bovendien zorgt een zaklamp ervoor dat de opnamen ook bij weinig licht goed te zien zijn.

vr expert - vuzix smartglass

Een nadeel van de M400 en M4000 is dat de camera direct aan het beeldscherm bevestigd is, wat betekent dat de twee niet onafhankelijk van elkaar kunnen worden ingesteld. Dit is een voordeel van de RealWear Navigator 500, waar de camera boven het display zit en dus onafhankelijk van de positie van het display kan worden ingesteld.

Streaming

De Vuzix M400 is in staat om videobeelden in 4K-resolutie te streamen. Samen met de Vuzix M4000 behoren ze tot de enige AR smart glasses die 4K-streaming mogelijk maken. Dit maakt bijvoorbeeld ondersteuningssessies of onderhoud op afstand nog effectiever en gemakkelijker, omdat de expert dankzij de hoge kwaliteit een veel duidelijker beeld heeft van de situatie die voor hem ligt. Het moet wel gezegd worden dat 4K streaming een sneller dan gemiddelde en stabiele internetverbinding vereist. Evenals een beeldscherm dat 4K ondersteunt.

De meeste software voor ondersteuning op afstand, zoals Microsoft Teams, Cisco Webex, TeamViewer of Remote Eye werken op de Vuzix M400. Als u vragen hebt over de beschikbaarheid van software op de Vuzix M400, kijk dan in de Vuzix App Store, of neem contact met ons op.

VR Expert VR & AR Software

De hierboven vermelde toepassingen kunnen ook op de RealWear Navigator 500 geïnstalleerd worden. De streamingresolutie op het RealWear-apparaat is echter beperkt tot 1080p.

Geheugen

Zowel de Vuzix M400, de M4000 als de RealWear Navigator 500 hebben een geïntegreerd geheugen van 64 GB. Het grote voordeel van de Navigator 500 is echter dat het geheugen vele malen uitgebreid kan worden door er een micro-SD kaart in te steken. 

De interne 64 GB van de Vuzix toestellen zijn echter voldoende voor de meeste gebruikssituaties, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat u op een gegeven moment zonder geheugen komt te zitten.De ruimte kan alleen een beperkende factor zijn van offline opnamen die op het toestel zelf gemaakt worden in 4K resolutie voor langere sessies.

Besturingssysteem

Door gebruik te maken van het Android 9.0 besturingssysteem, maakt Vuzix het ook mogelijk om handmatig Android apps op het toestel te installeren. Om het installeren van apps nog gemakkelijker te maken, heeft Vuzix zijn eigen Vuzix App Store gemaakt. Hier kunnen gebruikers apps downloaden en ze aan hun Vuzix-apparaten toewijzen.

Ter vergelijking: de RealWear Navigator 500 werkt met de nieuwere Android versie 11, die nog meer energie-efficiëntie belooft en de batterij zou moeten sparen. Voor de gebruikerservaring maakt de Android-versie echter geen verschil.

Geluid

Aan de binnenkant van de kijker van de M400 bevindt zich een ingebouwde luidspreker. Deze kan geluiden afspelen met een volume tot 97 db. Het is ook mogelijk om er een hoofdtelefoon op aan te sluiten via een 3,5 mm audio jack of Bluetooth. Dezelfde mogelijkheden zijn ook beschikbaar op de M4000 en de Navigator 500.

Prijs

De Vuzix M400 kost momenteel 1699 euro bij VR Expert. Om toegang te krijgen tot de verdere accessoires van de M400 Starter Kit, moet de prijs van 1839 euro betaald worden. Dit is vooral goed als out of the box oplossing, zodat alle accessoires meteen vanaf het begin beschikbaar zijn voor optimaal gebruik.

Vergeleken met de M400 kost de opvolger, model M4000, 2299 euro. Met 1999 euro zit de prijs van de RealWear Navigator 500 precies tussen de twee Vuzix toestellen in.

VR Expert Vuzix M400 Kopen

Conclusie

De Vuzix M400 is een van de lichtste smart glasses op de markt en valt vooral op door zijn uitstekende 4K videokwaliteit. Een ander groot voordeel is het gebruik van een externe batterij, waardoor de bedrijfstijd van het toestel oploopt tot 12 uur. Dat maakt het toestel bijzonder aantrekkelijk voor heel wat gebruikssituaties.

Aan de andere kant maakt de Vuzix M400 niet zo’n robuuste indruk als de RealWear Navigator 500. Bovendien voelt de bediening van het RealWear toestel veel intuïtiever aan, dankzij de uitstekende stembesturing. De Vuzix M400 kan dit niet goedmaken met het extra touchpad, want dat kon ons helaas niet overtuigen.

Al met al is de Vuzix M400 een premium smart glass dat perfect is voor toepassingen waarbij de streaming- of opnamekwaliteit van de camera belangrijk is. In ruigere omgevingen, zoals de zware industrie, is de Navigator 500 van RealWear waarschijnlijk een betere keuze.

Laat ons u adviseren over het gebruik van Assisted Reality Glasses en neem nu contact met ons op via info@vr-expert.nl.

VR Expert Vuzix m400
VR Expert Vuzix m4000
VR Expert RealWear Navigator 500 kopen

Specificaties

Vuzix M400

Vuzix M4000

RealWear Navigator 500

Weergave

OLED

DLP Waveguide

LCD

Resolutie

640×360 pixels

854×480 pixels

854×480 pixels

Field of view

16.8 graden

28 graden

20 graden

Camera

12.8 MP,
4K 30fps video

12.8 MP,
4K 30fps video

48 MP,

1080p 60fps video

Microfoon

Yes,

noise-cancelling

Yes,

noise-cancelling

Yes,

noise-cancelling

CPU

Qualcomm
Snapdragon XR1

Qualcomm
Snapdragon XR1

Qualcomm
Snapdragon 662

Geheugen

64 GB

64 GB

64 GB

SD kaartslot

Nee

Nee

Ja

RAM

6 GB

6 GB

4 GB

Gewicht

180 g

222 g

272 g

Besturing

Touchpad, toetsen, stemcommando’s

Touchpad, toetsen, stemcommando’s

stemcommando’s

Batterijduur

2-3 uur (intern),

tot 12 uur (extern)

2-3 uur (intern),

tot 12 uur (extern)

Tot 8 uur

IP rating

IP 67

IP 67

IP 66

Bestand tegen water en stof

Ja

Ja

Ja

Valproef

2m

1m

2m

Aanbevolen artikelen

Discussion

Geef een antwoord

You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.