Vuzix M4000 Review

VR Expert Vuzix m4000
Vuzix M4000 kopen
VR Expert Vuzix m4000 voorzijde

De Vuzix M4000 is een van de lichtste smartglasses op de markt. Het apparaat wordt vooral gebruikt in de productie, buitendienst en magazijnlogistiek. Waarom is het apparaat van het Amerikaanse bedrijf Vuzix zo populair en welke voor- en nadelen heeft het ten opzichte van zijn voorganger, de M400, en zijn grootste concurrent, de RealWear HMT-1?

In deze uitgebreide review gaan we dieper in op de volgende punten:

 • Voor- en nadelen
 • Specificaties
 • Wat zit er in de doos
 • Ontwerp en comfort
 • Gebruiksgemak
 • Vermogen en prestaties
 • Beeldscherm
 • Camera
 • Streaming
 • Geheugen
 • Besturingssysteem
 • Geluid
 • Prijs
 • Conclusie

Voor- en nadelen van de Vuzix M4000

VoordelenNadelen
4K video resolutie Hoofdframe is breekbaar
Doorkijk display Niet het beste apparaat voor zware industrie
Erg licht: 222 grams Touchpad is niet erg gebruiksvriendelijk
Valbestendig tot 1 meter Spraakbesturing werkt niet consistent in lawaaierige omgevingen
IP 67 rated - water en stofbestendig
28° graden FOV
Zeer lange levensduur van de batterij met externe batterijen
Wordt geleverd met een stevige koffer

Vuzix M4000 specificaties

De Vuzix M4000 heeft de volgende specificaties:

 • Beeldscherm: DLP Waveguide 
 • Resolutie: 854×480 pixels
 • Gezichtsveld: 28 graden
 • Camera: 12,8 MP, 4K 30fps video
 • Microfoon: Drievoudige ruisonderdrukkende microfoons
 • CPU: Qualcomm XR1
 • Geheugen: 64 GB
 • RAM: 6GB
 • Gewicht: 222 gram
 • Bedieningselementen: Touchpad, hoofdgebaren, spraakbesturing
 • Batterijduur: 2-3 uur met interne batterij, tot 12 uur met externe batterij

Wat zit er in de doos

De Vuzix M4000 wordt standaard geleverd in de Vuzix Peli Case. De Peli Case is een compacte en veilige koffer die ideaal is voor het opbergen en vervoeren van de AR-bril.

 • Vuzix M4000-apparaat
 • Vuzix M4000 montuur (montage)
 • USB-C naar USB-A kabel
 • USB-C naar USB-C kabel
 • USB-C batterij
 • Peli Case
 • Gebruiksaanwijzing

Aanvullende accessoires van de Vuzix M4000 Starter Kit:

 • Helmbevestigingen
 • Hoofdband
 • Helmbevestiging met Vuzix-helm
 • Extended life 3.350 mAh USB-C powerbank
 • Veiligheidsbril (medium)
VR Expert M4000 Starter Kit

Ontwerp en comfort

De Vuzix M4000 is ontworpen voor de werkplek, bij uitstek geschikt voor gebruik in de productie, buitendienst en magazijnlogistiek. 

De Vuzix M4000 wordt bevestigd op een montuur dat eruitziet als een brilmontuur. Het apparaat kan zowel aan de linker- als aan de rechterkant van het montuur worden bevestigd. Als de kant echter wordt gewijzigd, moet de M4000-display-instelling handmatig worden omgeschakeld in de instellingen, anders werkt de bediening contra-intuïtief. Een voordeel van de RealWear HMT-1 is dat het apparaat automatisch detecteert wanneer het beeldscherm voor het andere oog wordt geplaatst en zich daarop aanpast. 

Aan de andere kant van het frame van de Vuzix M4000 kan een externe batterij worden bevestigd. Deze wordt vervolgens achter het hoofd met een USB-C naar USB-C kabel aangesloten op de M4000. De M4000 heeft ook een interne batterij en kan dus ook zonder externe batterij gebruikt worden, maar het is aan te raden om de externe batterij te bevestigen voor een betere gewichtsverdeling.

VR Expert M4000

De hoofdkijker en de batterij zien er stevig en stabiel uit, maar het frame maakt een nogal fragiele indruk. Het transparante display van de M4000 is gemaakt van kunststof en glas en voelt ook sterk aan. Het toestel heeft een IP67-certificering en is dus water- en stofdicht. Het apparaat overleeft vallen van een hoogte van 1 meter ook zonder problemen.

De Vuzix M4000 weegt slechts 222 gram en is daarmee een van de lichtste smartglasses op de markt, ondanks de lichte toename in gewicht ten opzichte van zijn voorganger. Ter vergelijking: de RealWear HMT-1 weegt 380 gram. Dankzij het frame zit het apparaat op de neus en oren als een bril. Dit kan echter oncomfortabel aanvoelen wanneer het langere tijd wordt gedragen. Aangezien de headset voornamelijk op de neus zit, kan dit vooral daar oncomfortabel worden. De RealWear HMT-1 maakt daarentegen gebruik van een hoofdband die het gewicht over het geheel beter verdeelt, waardoor hij comfortabeler is om te dragen. De Vuzix M4000 is ook geschikt voor brildragers. Het gebruik van de Vuzix M4000 wordt echter minder comfortabel wanneer je een bril draagt. 

De Vuzix M4000 lijkt sterk op zijn voorganger, de M400. En in feite is er slechts één, maar belangrijk verschil in het ontwerp van de M4000. Het ondoorzichtige display van de Vuzix M400 is vervangen door een transparant waveguide display, waarop we later in het gedeelte “Display” nader op zullen ingaan. Dit biedt werknemers de mogelijkheid om de eigenlijke taak niet uit het oog te verliezen terwijl ze naar het display van de AR-bril kijken. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de voorganger en ook ten opzichte van de concurrentie van RealWear. Bovendien kan het display op en neer worden gekanteld zonder het hoofdgedeelte van de kijker te hoeven bewegen. Dit was niet mogelijk met de M400 waarbij je de hele kijker moest bewegen om het display aan te passen.

Gebruiksgemak

De montage van de Vuzix M4000 is zeer eenvoudig. De onderdelen kunnen eenvoudig aan het frame worden bevestigd met behulp van een railsysteem. Flexibele montagemogelijkheden maken het toestel bruikbaaar met bijna elke hoed, helm, gezichtsbescherming of bril. De eerste installatie van het apparaat is intuïtief en spreekt voor zich. Om het apparaat te registreren en apps te installeren, is het nodig om een Vuzix-account in te stellen.

VR Expert Vuzix M4000 Viewer

De Vuzix M4000 biedt verschillende bedieningsopties. Voor een eenvoudige navigatie door het menu biedt het apparaat 3 standaardknoppen, die zich aan de bovenzijde van het apparaat bevinden. De navigatie van het apparaat met de 3 knoppen werkt uitstekend en het apparaat kan daarmee goed bediend worden.  Bediening met knoppen betekent echter ook dat de gebruiker één hand van zijn taak moet halen. Voor de navigatie van het apparaat heeft de M4000 ook een touchpad dat in de zijkant van de kijker is ingebouwd. Volgens Vuzix moet de bediening intuïtief zijn en biedt het touchpad ondersteuning voor meerdere vingers. In de praktijk bleek het touchpad echter vaak moeilijk te gebruiken. Het touchpad voelde soms traag en niet gevoelig aan, wat het navigeren bemoeilijkte. Het touchpad is ook moeilijk te gebruiken met werkhandschoenen. 

Als extra bedieningsmogelijkheid biedt Vuzix ook spraakbesturing voor de M4000. Hiermee kan met spraakopdrachten door het menu van het apparaat worden genavigeerd. De microfoons van de M4000 bieden hiervoor ruisonderdrukking. Dit werkt echter lang niet zo efficiënt als de stembediening van de RealWear HMT-1. Het RealWear apparaat heeft het beste ruisonderdrukkingssysteem op de markt, waardoor gebruikers van de HMT-1 zelfs in zeer luide omgevingen nog steeds zonder problemen verstaanbaar zijn voor experts op afstand.

Als aanvulling op de bedieningsmogelijkheden op het apparaat zelf heeft het bedrijf de Vuzix Companion App ontwikkeld. Deze is beschikbaar voor iOS en Android en verhoogt de gebruiksvriendelijkheid van de M4000 enorm. De Companion App kan gebruikt worden om bijvoorbeeld teksten in te voeren, apps te bedienen en instellingen te configureren. Een concept dat ook wordt toegepast in de RealWear HMT-1.

Om het installeren en distribueren van applicaties eenvoudig te maken, heeft Vuzix de Vuzix App Store opgezet. De Vuzix App Store biedt echter geen tools voor het beheren van groepen apparaten. Een functie die RealWear biedt voor de HMT-1 met behulp van Foresight. Voor Vuzix-apparaten kan dit erg onhandig zijn als u een groot aantal apparaten probeert te beheren. Als u bijvoorbeeld een app wilt verwijderen, moet u dat voor elk afzonderlijk apparaat doen.  Ook is een van de meest frustrerende onderdelen van de Vuzix App Store dat de website zelf erg traag is. Dit heeft een directe impact op de gebruikerservaring.

VR Expert M4000 back

Vermogen en prestaties

De interne batterij van de Vuzix M4000 heeft een runtime van 2 uur. De M4000 is echter ontworpen om samen met de externe batterij gebruikt te worden, al was het maar voor de gewichtsverdeling. Met de externe batterij gemonteerd aan de andere kant van het frame, kan de batterijduur worden verlengd met nog eens 12 uur. De AR-bril is dus ook ontworpen voor langere werkdagen. Het is ook heel eenvoudig om de batterij van de M4000 te verwisselen, dit is gewoon mogelijk terwijl het apparaat nog aanstaat. De RealWear HMT-1 gaat daarentegen maar 5 tot 6 uur mee zonder de batterij te verwisselen. De batterij van de HMT-1 is echter ook verwisselbaar wanneer het apparaat nog aanstaat.

Wat de processor betreft, vertrouwt Vuzix voor de M4000 op de Qualcomm Snapdragon XR1, net als voor de voorganger. Samen met 6 GB werkgeheugen biedt de smartglass een zeer goede rekenkracht en kan daardoor ook meer veeleisende applicaties zonder problemen draaien. De RealWear HMT-1 heeft daarentegen slechts 3 GB RAM en de oudere Snapdragon 625 ingebouwd. Met het kleinere RAM-geheugen en de oudere chip is het RealWear-apparaat niet helemaal zo krachtig als de Vuzix M4000.

Display

De Vuzix M4000 is een monoculair slim glas dat is voorzien van een transparant full-color beeldscherm. Dankzij het transparante display kunnen gebruikers van de M4000 geconcentreerder en efficiënter werken tijdens een werkactiviteit, omdat ze niet naar het ondoorzichtige scherm hoeven te kijken zoals bij de voorganger. Dit is ook een voordeel ten opzichte van de RealWear HMT-1, die ook een niet-transparant display heeft. Het transparante scherm van de M4000 wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde waveguide-technologie. Een negatief aspect van het transparante display is echter dat het beeld minder duidelijk wordt als de helderheid in de kamer toeneemt. Dit probleem bestaat niet bij de ondoorzichtige displays van de RealWear HMT-1 en de M400.

Vuzix M4000 Review

De positie van het M4000-display kan gemakkelijk worden aangepast. Bovendien kan het display voor beide ogen worden gedragen, afhankelijk van welk oog het dominante oog van de gebruiker is. 

De resolutie van het display heeft een nieuwe sprong gemaakt ten opzichte van zijn voorganger. Terwijl de M400 slechts 640×360 pixels weergaf, beschikt de M4000 nu over 854×480 pixels. En dat niet alleen: het gezichtsveld is verbeterd van 16,8 graden naar 28 graden. Hierdoor lijkt het scherm nog groter en kan inhoud beter worden geïdentificeerd. Met een FOV van 28 graden heeft de M4000 een van de grootste gezichtsvelden in het assortiment monoculaire smartglasses. In de context leidt dit tot nog meer precisie en efficiëntie, bijvoorbeeld bij het visualiseren van werkstappen.

VR Expert Vuzix M4000 View

Vergeleken met de M4000 heeft de RealWear HMT-1 ook een beeldscherm van 854×480 pixels, maar biedt het slechts een gezichtsveld van 20 graden. Bovendien is het scherm van de HMT-1 ondoorzichtig, wat betekent dat de gebruiker zijn ogen van zijn bezigheid moet halen wanneer hij het apparaat bedient. Een voordeel van de HMT-1 is echter dat het scherm zeer gemakkelijk onafhankelijk van de camera kan worden ingesteld.

Camera

Het belangrijkste unique selling point van de Vuzix-toestellen is de uitstekende camerakwaliteit. De Vuzix M4000 heeft dezelfde camera waarmee de M400 al indruk heeft gemaakt. Het heeft de mogelijkheid om video’s op te nemen in 4K-kwaliteit en 30fps. Ook kan hij foto’s maken met een resolutie van 12,8 megapixels. Vrijwel geen enkele andere concurrent biedt momenteel deze kwaliteit en daarmee is het een unique selling point van Vuzix.

VR Expert Vuzix M4000 Display

De camera van de M4000 heeft extra functies met autofocus en optische beeldstabilisatie, die de videokwaliteit verbeteren. De camera is ook uitgerust met een flitser voor slechte lichtomstandigheden. 

De camera van de M4000 heeft echter het nadeel dat hij niet afzonderlijk van het beeldscherm kan worden ingesteld. Wanneer de gebruiker de hoek van het beeldscherm aanpast, verandert ook de hoek van de camera. 

Ter vergelijking: de camera van de RealWear HMT-1 kan alleen video’s opnemen met een resolutie van 1080p en 30 fps. Aan de andere kant schiet hij foto’s met een resolutie van 16 megapixels.  Een voordeel van deze camera is echter dat hij onafhankelijk van het display kan worden ingesteld.

Streaming

Dankzij de uitstekende camera is het met de Vuzix M4000 mogelijk om content in 4K-resolutie te streamen. Qua streaming resolutie is de M4000 samen met de M400 een van de beste AR-brillen. 

Samenwerking met experts op afstand, bijvoorbeeld voor onderhoud of inspectie, kan dankzij de sterke streamingkwaliteit met de Vuzix M4000 met nog meer precisie en nauwkeurigheid worden uitgevoerd. Dit komt omdat de expert op afstand dankzij de hoge resolutie nog gedetailleerder kan zien wat de werknemer voor zich heeft.

VR Expert Vuzix M4000 Use case

De M4000 biedt geen ingebouwde functie voor het streamen van video-inhoud. Standaard communicatie-apps zoals Microsoft Teams, Zoom of Cisco Webex kunnen echter worden gebruikt met de Vuzix M4000 voor expert-toepassingen op afstand. Bezoek de Vuzix App Store voor een volledig overzicht van alle apps die beschikbaar zijn.

In vergelijking met de M4000 is de streaming resolutie van de RealWear HMT-1 slechts 1080p, maar de selectie van streaming-apps is hetzelfde.

Geheugen

De Vuzix M4000 heeft, net als de M400, een intern geheugen van 64 GB. Het geheugen kan gebruikt worden om applicaties op het toestel te installeren. De Vuzix M4000 ondersteunt echter geen micro SD-kaart, waardoor het geheugen niet nog verder kan worden uitgebreid. De RealWear HMT-1 heeft slechts 32 GB aan intern geheugen. Het geheugen van de AR-bril van RealWear kan echter worden uitgebreid door een micro SD-kaart te plaatsen. Het 64 GB geheugen van de M4000 is nog steeds voldoende om veel bestanden op het apparaat op te slaan zonder het risico te lopen dat het geheugen opraakt.

De M4000 heeft ook een RAM-geheugen van 6 GB. Dit maakt het mogelijk om meer veeleisende apps te draaien. Ter vergelijking: de RealWear HMT-1 heeft slechts 3 GB RAM. In de praktijk draaien de gangbare programma’s goed op beide apparaten, hoewel de M4000 met 6 GB RAM technisch gezien in het voordeel is.

Besturingssysteem

Het besturingssysteem van de Vuzix M4000 is Android 9.0, net als op de voorganger. Het gebruik van het Android besturingssysteem maakt het mogelijk om Android apps handmatig te installeren.

Om het installeren van apps zo eenvoudig mogelijk te maken, heeft Vuzix de Vuzix App Store in het leven geroepen. Daar kunnen apps eenvoudig worden gedownload en geïnstalleerd op het Vuzix toestel.

Ter vergelijking: de RealWear HMT-1 draait op de nieuwere Android 10-versie. De nieuwere Android versie belooft nog energiezuiniger te werken en dus batterij te besparen.

Geluid

De Vuzix M4000 heeft een geïntegreerde luidspreker, die aan de binnenkant van de kijker is aangebracht. Deze heeft een volume van maximaal 97 db. Daarnaast biedt de M4000 de mogelijkheid om een Bluetooth headset op het apparaat aan te sluiten. Dezelfde mogelijkheden biedt de RealWear HMT-1 naast het voorganger model M400.

Prijs

De prijs van de Vuzix M4000 ligt momenteel op 2299 euro. Wil je naast de gebruikelijke bundel ook de uitgebreide accessoires van de Vuzix M4000, dan moet je de Vuzix M4000 Starter Kit aanschaffen. De Starter Kit is geprijsd op 2399 euro. Ter vergelijking: de voorganger van de M4000, de M400, kost momenteel 1699 euro. De concurrent van RealWear, de HMT-1, kost 1877 euro.

VR Expert Vuzix M4000

Conclusie

De Vuzix M4000 valt vooral op door zijn uitstekende 4K-videokwaliteit. Hij is ook beduidend lichter in vergelijking met zijn grootste concurrent, de RealWear HMT-1. Een ander voordeel, niet alleen ten opzichte van de HMT-1 maar ook ten opzichte van zijn voorganger, de M400, is het transparante waveguide-scherm. Dit biedt de gebruiker een onbelemmerd zicht op zijn werk en zorgt dus voor meer efficiëntie en veiligheid bij het werken met een smartglass. 

Het gebrek aan stevigheid van het standaardframe beperkt echter het aantal mogelijke gebruikssituaties. Verder is de spraakbesturing van de M4000 niet zo handig als die van de RealWear HMT-1, en ook het touchpad is niet helemaal overtuigend. Vooral in zeer lawaaierige omgevingen is de RealWear HMT-1 in het voordeel ten opzichte van het Vuzix-toestel.

Over het geheel genomen is de Vuzix M4000 een nieuwe editie van de M400, met als grootste verschil dat het scherm transparant is. In vergelijking met de RealWear HMT-1 bieden beide apparaten aanzienlijke voor- en nadelen. 

Voor veel gebruikssituaties kan de Vuzix M4000 echter precies de juiste oplossing zijn. Laat ons u hierbij adviseren. Neem contact op met onze experts op info@vr-expert.nl

VR Expert Vuzix m4000
VR Expert Vuzix m400
Realwear-WorkBand-Kopen

Specificaties

Vuzix M4000

Vuzix M400

RealWear HMT-1

Display

DLP Waveguide

OLED

LCD

Resolutie

854×480 pixels

640×360 pixels

854×480 pixels

Gezichtsveld

28 graden

16.8 graden

20 graden

Camera

12.8 MP,
4K 30fps video

12.8 MP,
4K 30fps video

16 MP,

1080p 30fps video

Microfoon

Ja,

ruisonderdrukking

Ja,

ruisonderdrukking

Ja,

ruisonderdrukking

CPU

Qualcomm
Snapdragon XR1

Qualcomm
Snapdragon XR1

Qualcomm
Snapdragon 626

Geheugen

64 GB

64 GB

32 GB

SD-kaart slot

Nee

Nee

Ja

RAM

6 GB

6 GB

3 GB

Gewicht

222 gram

180 gram

380 gram

Bedieningselementen

Touchpad, knoppen, spraakbesturing

Touchpad, buttons, spraakbesturing

spraakbesturing

Batterijduur

2-3 uur (intern),

tot 12 uur (extern)

2-3 uur (intern),

tot 12 uur (extern)

5-6 uur

IP rating

IP 67

IP 67

IP 66

Water en stof bestendig

Ja

Ja

Ja

Valbestendig 

1m

2m

2m

Aanbevolen reviews

Discussie

Geef een antwoord

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.