ClickCease

Vuzix

Het bedrijf Vuzix werd opgericht in 1997 door Paul Travers, die eerder onder andere voor Kodak heeft gewerkt. Vuzix is het vierde bedrijf van Travers, met als hoofddoel de ontwikkeling en productie van hoogwaardige augmented reality Smart Glasses, slimme AR brillen dus.

Daarnaast hebben ze ook een headset voor virtual reality toepassingen ontwikkeld, maar daar ligt niet de focus van dit bedrijf. Hoewel Vuzix momenteel nog vooral bekend is met oplossingen voor de zakelijke markt is het uiteindelijke doel een vervanging te maken voor smartphones, met een volledige mobiele ervaring voor je ogen.

Wat is Vuzix?

In het begin werkte Vuzix voor het Amerikaanse leger op basis van VR technologie die afkomstig was van Forte Technologies. Al snel werd de focus verlegd naar de consumentenmarkt en waren ze de eerste met een virtual reality oplossing voor het grote publiek. Het eerste product was iCOM, een persoonlijke internet browser. In 2005 introduceerde Vuzix een Mixed Reality display die gelanceerd werd tijdens de World Fair in Japan.

In hetzelfde jaar werd de naam van het bedrijf veranderd naar Icuiti met als eerste product voor consumenten de V920 Video Eyewear. De werkzaamheden voor het leger liepen ook door met de Tac-Eye serie producten waar tot op heden gebruik van wordt gemaakt. In 2007 kreeg Vuzix de huidige naam met als nieuwste product de STAR 1200. Dit was niet bepaald een budget product met een prijskaartje van 5000 dollar.

Vuzix Blade voorkant

Hoe werkt Vuzix?

Het was in 2013 toen Vuzix voor het eerst de M100 Smart Glasses liet zien op de Consumer Electronics Shows waar het product meerdere prijzen in de wacht gesleept heeft. Dit product zou uiteindelijk 1000 dollar kosten, het dubbele van wat er vooraf voorspeld was. Vuzix was eerder op de markt met een AR bril dan Google, en in tegenstelling tot Google is het succes van de Vuzix Smart Glasses sinds de introductie alleen maar gestegen met de grootste bedrijven ter wereld in hun klantenbestand.

Waveguide weergave

Vuzix heeft een eigen systeem om AR beelden weer te geven met een bril die niet veel groter is dan een normale bril, ook de glazen zijn niet opvallend dikker. Waveguide maakt het mogelijk hoge kwaliteit augmented reality weer te geven.

Vuzix app laten maken

Omdat de AR headset werkt op basis van het Android systeem is een Vuzix applicatie ontwikkelen niet veel anders dan een app laten maken voor een smartphone. Dat maakt de Vuzix inzetten voor de zakelijke markt interessant, het is mogelijk een specifieke toepassing te ontwerpen voor een bedrijf.

Vuzix Blade voorkant

Google Glass of Vuzix?

De M100 Smart Glasses lijkt veel op de Google Glass met als grote verschil dat je de Vuzix producten gewoon kunt bestellen en de vorige Google Glass versie niet meer leverbaar is. Google heeft wel een Enterprise model uitgebracht maar die is niet direct te bestellen, je zult eerst contact op moeten nemen met een verkoopmedewerker. Daarmee heeft Vuzix een streepje voor op de grootste speler in de VR en AR markt.

Vuzix voorbeelden

  • M100 Smart Glasses: Dit is de eerste AR bril met handsfree bediening en draadloze cloud verbinding ter wereld. Net zoals de Google Glasses werkt de M100 op basis van het Android besturingssysteem. Hoewel de slimme bril een ingebouwde processor heeft voor een aantal basis applicaties kun je in combinatie met een smartphone het maximale uit deze augmented reality headset halen waaronder mail, chat en video opname.
  • Waveguide 3000 Smart Glasses serie: Dit is een volwaardige AR bril op basis van het Android besturingssysteem die gemaakt is om de hele dag te gebruiken voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik. Je kunt de bril bedienen door met je vingers over het montuur te vegen en tikken, je kunt ook spraakcommando’s geven voor een handsfree bediening. De AR bril is uitgerust met een videocamera en diverse apps zoals Skype voor videobellen en navigatie.
  • Vuzix iWear: Dit is geen augmented reality headset, en ook geen complete virtual reality oplossing. Het is een persoonlijk videoscherm waar je films mee kunt bekijken en spellen op kunt weergeven. Deze draadloze headset kan de rotatie van je hoofd waarnemen waardoor je ook VR video’s kunt bekijken en je kunt een groter gebied overzien bij computerspellen. Toch is het vooral een virtueel scherm, en niet een VR headset zoals de HTC Vive en de Oculus Rift. Deze headset kan draadloos gebruikt worden waarmee je deze ook buitenshuis kunt inzetten.

Vuzix toepassingen in de praktijk

  • Medische toepassingen: Een arts heeft vaak beide handen nodig, met een slimme bril kun je via spraakbesturing beide handen vrijhouden en werkzaamheden verrichten. Je kunt bijvoorbeeld patiënt informatie oproepen zodat je direct het dossier kunt bekijken.
  • Logistiek: In magazijnen en bij transport komt de handsfree functionaliteit goed van pas. Zo kan een orderpicker direct zien waar hij of zij naartoe moet lopen, de bril kan de barcode direct scannen met de camera waarmee de logistieke processen geoptimaliseerd worden en de productiviteit wordt verhoogd.
  • Remote support: Net zoals de meeste AR en MR headsets kun je op de Vuzix ook gebruik maken van videochat via Skype. Zo kan een monteur een helpdeskmedewerker oproepen om even mee te kijken naar een specifieke situatie. Via de ingebouwde camera kan de medewerker precies zien waar het probleem zit. Via de ingebouwde microfoon en luidsprekers kan er een gesprek gevoerd worden.
  • Drones: De videobril is een virtueel scherm die je op je hoofd kunt dragen. Omdat deze VR headset draadloos werkt kun je ook buitenshuis gebruik maken van dit scherm, bijvoorbeeld voor drones. Wanneer de drone is uitgerust met een videocamera kun je live meekijken wat niet alleen leuk is als entertainment, maak ook heel praktisch kan zijn om vanaf de grond situaties vanuit de lucht te overzien.

AR in uw branche

Bekijk de mogelijkheden van AR in uw branch: AR BRANCHES 

Vuzix voor bedrijven

De M3000 Vuzix Smart Glasses is gericht op de zakelijke markt, het is geen volledige bril maar een accessoire die je op een bestaand montuur kunt bevestigen. Qua functionaliteit moet het de meeste functies van een smartphone vervangen met een volledige handsfree bediening. Zo kun je in de auto navigatie gebruiken, of documenten oproepen.

Deze Vuzix voor de zakelijke markt werkt op basis van het Android besturingssysteem zodat je duizenden apps kunt gebruiken. De ingebouwde camera kan ook gebruikt worden voor Remote Assistance, zo kan een monteur iemand vragen om vanaf afstand mee te kijken. Ook binnen een organisatie kan de M3000 Smart Glasses gebruikt worden voor logistieke toepassingen, training van personeel en order picking.

Vuzix bestellen

Je kunt de headsets van Vuzix kopen via hun eigen webshop, er zijn diverse producten en accessoires te bestellen. De M100 Smart Glasses start vanaf een kleine 1100 euro, de M300 serie heeft een prijskaartje van 1700 euro. De iWear video hoofdtelefoon is een stuk goedkoper met 350 euro maar heeft ook een heel andere functie. Qua prijs ligt de Vuzix behoorlijk scherp in vergelijking met vergelijkbare oplossingen, maar je moet niet de Mixed Reality toepassingen van bijvoorbeeld een HoloLens verwachten.

De Vuzix is een handsfree aanvulling op je bestaande smartphone, hoewel de functionaliteit vergelijkbaar is kun je deze AR brillen nog niet zien als een complete vervanging. De kennis en ervaring van dit bedrijf dat al sinds 1997 bestaat is wel te zien, daarmee zijn ze Google nog enkele stappen voor.

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.