ClickCease

Wat is foveated rendering en wat betekent het voor VR?

Wat is foveated rendering - VR Expert

Foveated rendering is een proces dat in virtual reality wordt gebruikt om de prestaties en de grafische ervaring te verbeteren. Het werkt door alleen die delen van een scène te renderen waar de gebruiker op dat moment naar kijkt, terwijl omliggende gebieden wazig worden gemaakt. Sinds Sony heeft aangekondigd dat de PlayStation VR2 dynamische foveated rendering zal hebben, is het onderwerp in de industrie in vuur en vlam komen te staan. 

In dit artikel zullen wij behandelen:

  • Wat is foveated rendering?
  • Hoe werkt foveated rendering?
  • Wat betekent foveated rendering voor virtual reality?
  • Conclusie

Wat is foveated rendering?

Laten we beginnen met de naam. Foveated rendering komt van het kleine gebiedje in uw oog waar de resolutie het hoogst is. Dat gebied heet de fovea, en het betekent dat al het andere waar u naar kijkt ofwel minder duidelijk is, ofwel ronduit wazig, of in zwart-wit. 

Met andere woorden, dynamische foveated rendering betekent dat slechts een tiende van de totale resolutie wordt gerenderd. Door een aanzienlijke hoeveelheid verwerking over te slaan, worden veel betere virtual reality visuele ervaringen mogelijk. Sommigen schatten dat het zal resulteren in tien keer betere graphics dan wij vandaag zien!
VR Expert - Foveated Rendering

Met dank aan Tobii

Hoe werkt foveated rendering?

Om foveated rendering betrouwbaar te laten zijn is geavanceerde eye tracking technologie nodig, die niet alleen de bewegingen en grootteverschillen van de pupillen bestrijkt, maar ook de verschillende soorten pupillen van mensen. 

Bovendien moet, om ervoor te zorgen dat de rendering in real time werkt, de eyetracking kunnen voorspellen waar uw ogen waarschijnlijk zullen zijn. Als de eyetracking mislukt bij foveated rendering, wordt de visuele ervaring namelijk verpest en gaat de immersie verloren.

Soorten foveated rendering?

Foveated rendering kan in twee soorten worden ingedeeld: vaste en dynamische foveated rendering.

Type foveated rendering - VR Expert

Wat is fixed foveated rendering?

In virtual reality headsets die geen eye tracking hebben, is fixed foveated rendering een optie. In wezen bepaalt de headset vooraf een vast punt dat in volledige resolutie moet zijn, en de cirkel van onscherpte breidt zich van daaruit naar buiten uit. Bijvoorbeeld, Oculus/Meta Quest 2 heeft fixed foveated rendering.

Wat is dynamic foveated rendering?

In VR-headsets waar eyetracking aanwezig is, hebben de meeste de dynamische foveated rendering, en dat is wat wij hierboven behandeld hebben onder “Wat is foveated rendering?” Headsets met dynamische foveated rendering zijn te zien in de premium HMD’s VR-3 en XR-3 van Varjo, en ook in de aankomende PlayStation VR2.

Wat betekent foveated rendering voor virtual reality?

Foveated rendering in virtual reality stelt spelontwikkelaars in staat zich te concentreren en middelen toe te wijzen aan wat belangrijk is en te verminderen wat niet belangrijk is. Dit betekent dat de visuele en immersieve getrouwheid in de komende jaren drastisch kunnen verbeteren.

Met andere woorden, het verlaagt de minimum hardware-eisen om virtual reality-gaming te laten werken, en het maakt zelfs standalone headsets met high-fidelity VR-gaming mogelijk.

Ten slotte zal Sony’s inzet voor foveated rendering en eye tracking voor commerciële VR-headsets de technologie binnen de industrie naar nieuwe hoogten stuwen. Binnenkort zullen wij zien dat andere headsets ook foveated rendering en eye tracking aanbieden, en dat er meer VR-inhoud komt om van de technologieën gebruik te maken.

Conclusie

Foveated rendering is een techniek die het potentieel heeft om virtual reality graphics tienvoudig te verbeteren. Door het aantal weergegeven pixels te verminderen, maakt foveated rendering het mogelijk dat zelfs low-end hardware VR-ervaringen van hoge kwaliteit kan aandrijven. Met Sony’s inzet voor foveated rendering kunnen we verwachten dat ook andere spelers deze innovatieve technologie zullen gaan gebruiken, zodat er binnenkort nog betere VR-beelden te zien zullen zijn.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.