ClickCease

Wat is het verschil tussen virtual reality, augmented reality en mixed reality?

MR vs AR vs VR - VR Expert

Als u niet gewend bent aan de vele realiteitsdefinities van virtual reality (VR), augmented reality (AR), assisted reality (aR) en mixed reality (MR), kan het snel verwarrend worden.

In dit artikel zult u het verschil weten tussen de acroniemen en hun transformatieve gebruikscases wanneer ze gecombineerd worden.

In dit artikel zult u ontdekken:

  • Wat is Virtuele Realiteit?
  • Wat is augmented reality?
  • Wat is Gemengde Realiteit?
  • De verschillen tussen virtuele, augmented en gemengde realiteit
  • Conclusie

Wat is virtuele realiteit?

Virtuele realiteit (VR) is digitale inhoud die lijkt op of volledig verschilt van de echte wereld. Het kan gaan om video-inhoud opgenomen door een 360-graden camera of om een 3D-geanimeerde wereld. De virtuele realiteit bevindt zich echter altijd volledig binnen de VR-headset – waardoor de buitenwereld wordt buitengesloten. 

MR vs AR vs VR - VR Expert -3

Er zijn momenteel 3 soorten virtual-realitytoestellen op de markt. Standalone VR, dit zijn headsets die werken zonder dat er kabels of een mobiele telefoon aan te pas komen. PC VR, dit zijn headsets die werken in combinatie met een computer. Smartphone VR ten slotte, dit zijn headsets die een smartphone gebruiken om als processor en scherm van het toestel te fungeren.

MR vs AR vs VR - VR Expert -4

Opmerkelijke VR-headsets:

Wat is Augmented Reality?

Augmented reality (AR) plaatst digitale interacteerbare voorwerpen of ervaringen bovenop de echte wereld die voor u ligt. Met andere woorden, augmented reality legt digitale lagen over de echte wereld.  Een populaire augmented reality-ervaring is bijvoorbeeld Pokémon GO, waarbij gebruikers op een smartphone levensgrote digitale Pokemon in de echte wereld konden zien. 

Opmerkelijke apparaten met augmented reality zijn:

Assisted reality (aR) wordt ook wel eens verward met augmented reality. Assisted reality verschilt van augmented reality (AR) in die zin dat assisted reality statische digitale voorwerpen en ervaringen voor uw ogen plaatst en gericht is op de echte wereld met de digitale inhoud als toevoeging. Eenvoudig gezegd geeft het u volledig situationeel bewustzijn en toegang tot digitale informatie wanneer u die nodig hebt.

Bekende assisted reality-apparaten zijn:

Wat is Mixed Reality?

Wat gebeurt er wanneer virtuele en augmented reality met elkaar worden vermengd? U krijgt gemengde werkelijkheid (MR).

Mixed reality is de volledige vermenging van de reële en de digitale wereld. Dit maakt ervaringen mogelijk die kunnen wisselen tussen augmented en virtual reality. Eenvoudig gezegd kunnen de fysieke en digitale voorwerpen zo beide in real time bestaan en op elkaar inwerken, zodat een hybride omgeving kan worden gecreëerd.

De verschillen tussen virtuele, augmented en gemengde werkelijkheid

Virtual reality (VR), augmented reality (AR), en mixed reality (MR) zijn allemaal verschillende manieren om digitale inhoud te ervaren.

De twee belangrijkste verschillen tussen virtual en augmented reality zijn mobiliteit en immersie.

MR vs AR vs VR - VR Expert 2

Virtuele realiteit (VR) betekent dat u beperkt bent tot een aangewezen gebied waar u kunt bewegen en interageren met de digitale ervaring. Augmented reality (AR) en assisted reality (aR) daarentegen laten u vrij om te bewegen waar u maar wilt en toch de digitale gegevens te ervaren. Mixed reality combineert virtuele en augmented reality om een nog interactievere en transformerende ervaring te creëren.

Conclusie

VR, AR, en MR veranderen de manier waarop wij met digitale inhoud en technologie omgaan volledig, en maken mogelijk wat wij vroeger niet hebben gezien. Het zal onze manier van leven en werken veranderen, en ervaringen mogelijk maken die 15 jaar geleden nog science fiction waren.

 

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.