ClickCease

Wat kunnen we verwachten van HTC en de Vive series in 2020?

De samenwerking van online software gigant Valve en smartphone maker HTC heeft geleid tot de populaire HTC Vive. Deze virtual reality headset was baanbrekend in 2016. Nu vier jaar later kun je nog steeds deze HTC Vive kopen, waarbij de HTC VR serie flink uitgebreid is. Met name de zakelijke markt en de hardcore gamers zullen onder de indruk zijn van de huidige line-up die in 2020 leverbaar is. Welke producten momenteel leverbaar zijn, en wat de toekomst voor HTC VR na 2020 zal bieden bekijken we op deze pagina.

HTC Vive

De standaard Vive kwam in 2016 op de markt, en was de eerste virtual reality headset die room scale tracking mogelijk maakte dankzij het gebruik van externe trackers (Lighthouse). Daarnaast waren ze ook de eerste met VR controllers voorzien van bewegingsdetectie. Daarmee wisten ze enkele cruciale tekortkomingen van de Oculus Rift weg te nemen. De huidige Pro modellen zijn gebaseerd op de originele Vive, met een aantal functies die vooral professionals zullen aanspreken.

VR controllers | HTC Vive

HTC Vive Pro

De Pro lijn laat zien dat het bedrijf zich met name richt op de professionele markt, dit in tegenstelling tot Oculus die de lat wat lager legt. Dit uit zich bijvoorbeeld in een meer modulair systeem, zo kun je de VR headset los kopen of als set. De Pro HMD is namelijk te gebruiken met een aantal andere Vive accessoires. Wanneer je vanaf nul begint kan je wellicht beter de Pro Starter Kit kopen, die wordt geleverd met twee externe tracking kastjes en twee VR controllers. De Pro Full Kit is gericht op serieuze gamers, maar is ook zeker voor zakelijke toepassingen geschikt. De Pro Eye editie is momenteel het vlaggenschip in de HTC Vive serie, waar de voornaamste toevoeging zich niet buiten maar in de headset bevindt. Deze VR bril is namelijk in staat om de oogbeweging te registeren, wat verschillende toepassingen kent waarvan data analyse de voornaamste is. Door naast hoofdbeweging ook oogbeweging vast te leggen is er veel meer data voorhanden om te analyseren. Denk aan commerciële toepassingen zoals marktanalyse of in de medische sector voor onderzoek.

De resolutie van de huidige Pro lijn ligt op 2800 x 1600 pixels, dit betekent 78% meer pixels dan in de oude versie aanwezig was. De tracking ligt standaard op 5 vierkante meter maar kan uitgebreid worden tot maar liefst 100 vierkante meter. De verversingssnelheid ligt op 90 Hz met een kijkhoek van 110 graden.

HTC Vive Cosmos

In tegenstelling tot de externe trackers die voor de Vive gebruikt worden, wordt op de Cosmos inside-out tracking gebruikt op basis van zes camera sensoren die ingebouwd zijn. Dit biedt meer bewegingsvrijheid, een opstelling op locatie maken is ook eenvoudiger. De LCD panelen leveren samen 2880 x 1700 pixels voor een optimale scherpte. De HTC Vive Cosmos is een draagbaar systeem met ingebouwde sensoren, er dient nog wel een koppeling gemaakt te worden met een PC of laptop. Het is dus geen standalone product zoals de Focus. De “Crown” draagband is voorzien van luidsprekers zodat een hoofdtelefoon niet meer nodig is. De VR controllers zijn nauwkeurig en bijzonder om te zien. Zo lichten ze op wat naast het uiterlijk ook functionele voordelen biedt.

Je kunt HTC Vive Cosmos kopen met of zonder draadloze adapter. Standaard moet je de headset via kabels verbinden, dit is niet meer nodig wanneer je gebruikt maaktt van de draadloze adapter. De verversingssnelheid met de draadloze module ligt op 60Hz.

HTC Vive Focus

Deze standalone virtual reality bril lijkt HTC stilletjes uit te faseren , de officiële HTC website vermeldt deze VR bril niet eens meer op de hoofdpagina. De HTC Vive Focus Plus is een concurrent van de Oculus Quest, waarbij de Focus technisch gezien iets beter is. Maar met de veel hogere prijs en een beperkt aantal titels heeft deze headset weinig marktaandeel weten te veroveren. Voor de zakelijke markt lijken de alternatieven van HTC meer geschikt, voor de eindconsument biedt de Focus te weinig voordelen ten opzichte van andere producten.

Twijfelt u over welke Vive het beste bij u past?

VR Expert | HTC Vive cosmos

Wat doet de rest?

Er zijn zeker kapers op de virtuele kust, die voortborduren op de innovaties die HTC heeft ontwikkeld. In de eerste plaats Oculus, die met de Rift S en Quest twee zeer capabele VR headsets levert. Daarbij is het vooral de Rift S die op basis van extra ondersteuning en ‘premium features’ het meeste lijkt op de strategie van de Vive Pro. De Quest is de directe concurrent van de Focus. Op dit moment heeft Oculus zeker een voorsprong op HTC wat betreft marktaandeel. Dan is er nog Valve, die met de Index de lat voor virtual reality weer een stukje hoger heeft gelegd met nauwkeurige vinger tracking. Daar staat wel een flinke prijs tegenover, daarnaast heeft Valve zich als hardware fabrikant nog niet echt bewezen. HTC en Valve zijn samen verantwoordelijk voor de oorspronkelijke Vive, na enkele jaren zijn deze bedrijven ieder hun eigen weg ingeslagen. De Index zal ongetwijfeld de concurrentie inspiratie bieden, op dit moment lijkt een HTC Vive kopen toch een betere investering.

Project Proton?

Op dit moment bevindt “Project Proton”, zoals HTC het noemt, zich nog in de conceptfase. Naast enkele foto’s en een handvol informatie is er nog weinig bekend over deze Mixed Reality Headset. Het grootste verschil met de Vive serie is de combinatie van de omgeving met digitale beelden. Waarmee het een directe concurrent kan worden met de HoloLens van Microsoft en de One van Magic Leap. Het design ligt een beetje tussen die twee Mixed Reality headsets in, met een wat meer elegant design dan de HoloLens maar wel iets groter dan de Magic Leap bril.

Er staan twee edities op stapel; een alles-in-één model met alle hardware aan boord waar je mee aan de slag kan gaan. En een losse bril die gekoppeld kan worden aan een smartphone. Bij de standalone versie is de CPU in een kastje gebouwd die aan de achterzijde van de hoofdband is gemonteerd, door deze verdeling van gewicht zal de bril niet teveel op het gezicht drukken. Het zijn prototypes die qua design, specificaties en toepassingsmogelijkheden nog zullen veranderen op basis van reacties vanuit de gemeenschap.

HTC heeft zich getransformeerd van populair smartphone merk tot één van de meest ambitieuze virtual reality ontwikkelaars. En blijft in 2021 een merk om in de gaten te houden.

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.