ClickCease

Wat zijn de voordelen van de Oculus Rift S ten aanzien van zijn voorlopers?

In 2019 werd de Oculus Rift S gelanceerd. De oorspronkelijke Rift kwam uit in 2016, wat voor technologisch geavanceerde producten als deze een lange periode is. Sinds de introductie van het nieuwe model is het niet meer mogelijk om de oorspronkelijke Oculus Rift te kopen. Wat zijn de voordelen van de nieuwe Oculus Rift S ten opzichte van de voorlopers, en wat betekent dit voor de toekomst van virtual reality?

Oculus VR

Hoewel de eerst officiële VR bril van Oculus uitkwam in maart 2016, begon het bedrijf Oculus VR in 2012 al met een crowdfunding campagne via Kickstarter. De ‘crowd’ bleek zeer enthousiast over het concept van een virtual reality headset voor een betaalbare prijs, daardoor groeide deze campagne uit tot één van de meest succesvolle projecten op het platform. De initiatiefnemer van Oculus VR was Palmer Luckey, die al op de jonge leeftijd van 15 jaar in de ban raakte van virtual reality. Na zelf enkele prototypes in elkaar te solderen besloot hij, in samenwerking met enkele vooraanstaande professionals uit de tech industrie, om virtual reality nieuw leven in te blazen. Met pakweg 2,5 miljoen van backers bleek er vraag te zijn naar deze technologie.

Nog geen twee jaar later nam Facebook de start-up over, en investeerde miljarden in Oculus VR om er een succes van te maken. Facebook directeur Mark Zuckerberg is een groot voorstander van virtual reality om mensen samen te brengen, er zijn ook een aantal functies zoals 360 graden video en foto’s toegevoegd aan het bekende social media platform. Desondanks verloopt de verdere ontwikkeling van Oculus VR grotendeels los van moederbedrijf Facebook.

VR Expert | Oculus VR

Welke Oculus Rift kopen?

Er zijn sinds 2012 meerdere modellen uitgebracht, met de Oculus Rift S als laatste product in 2019. Dit zijn alle modellen:

  • de eerste Oculus VR DK1: Dit was de “Development Kit” bestemd voor ontwikkelaars en hobbyisten.
  • de tweede Oculus VR DK2: Dit was de “Development Kit” voor ontwikkelaars en hobbyisten.
  • de eerste Oculus Rift CV: Dit was de eerste “Consumer Version” van de virtual reality headset met roomscale tracking op basis van externe trackers.
  • de tweede versie Oculus Rift S: Dit is de versie voor het grote publiek, ditmaal met room scale tracking ingebouwd zonder de noodzaak voor externe tracking kastjes.

Daarnaast kun je ook een Go of een Quest kopen van hetzelfde merk, maar die richten zich op een wat andere doelgroep. In 2015 zou Oculus samenwerken met Samsung voor de ontwikkeling van de Gear VR, een mobiel platform op basis van Samsung Galaxy toestellen.

Oculus Rift

De eerste consumentenversie van de Rift gunde de gebruikers een blik op de toekomst, toch was de ervaring beperkt. Er werd gebruik gemaakt van een standaard Xbox controller, en tracking was gelimiteerd tot een klein oppervlak. Toen maanden later de HTC Vive lanceerde met room scale tracking en VR controllers. Met ruimtelijke waarneming kon Facebook niet achterblijven. Het aantal mogelijke trackers werd uitgebreid waardoor je vrij kon bewegen in de ruimte, ook verschenen geavanceerde VR controllers wat de mogelijkheden tot interactie flink heeft verbeterd.

Oculus Rift S

Het laatste model voegt niet voldoende toe aan de vorige versie om als ‘nummer 2’ aangemerkt te worden, daarom is er gekozen voor ‘S’. Alle verbeteringen die in de laatste jaren zijn doorgevoerd in de originele Rift. Evenals vernieuwingen in prototypes zoals de ‘Santa Cruz’ komen terug in dit nieuwe model. De externe trackers zijn vervangen door een ‘inside-out’ tracking systeem, het design is gemoderniseerd en de technische specificaties zijn aangepast. Met name de room scale tracking zonder externe kastjes is een belangrijk voordeel ten opzichte van het model uit 2016.

VR Expert | Oculus Rift S gaming

Voordelen van de Rift S

Je kunt nu alleen nog maar de Rift S kopen, de vorige editie is niet langer verkrijgbaar. Wat zijn de voordelen van het nieuwe model ten opzichte van de voorgaande vergelijkbare producten zoals de Go en Quest?

  • Dankzij de nieuwe verstelbare hoofdband is de Rift S meer comfortabel om te dragen voor een bredere groep gebruikers.
  • Er zijn twee luidsprekers ingebouwd die het gebruik van een externe hoofdtelefoon optioneel maar niet noodzakelijk maken.
  • Dankzij de koppeling met een PC kan de maximale kwaliteit VR ervaring behaald worden. Dit is met standalone producten niet mogelijk.
  • De inside-out tracking werkt erg nauwkeurig en kan voor meerdere ruimtes gebruikt worden. Dit maakt VR presentaties op locaties veel eenvoudiger dan voorheen het geval was.
  • De tracking van de Rift S is iets precier dan die van de Quest door de extra tracking module.
  • De verbeterde VR controllers zorgen voor een meer accurate registratie van bewegingen.

Niet altijd beter, soms gewoon anders

Er zijn enkele specificaties waaronder de resolutie, verversingssnelheid en beeldscherm technologie die afwijken van oudere modellen en huidige alternatieven. Daar is niet altijd een objectief oordeel over te vellen. Zo heeft de Quest een iets hogere beeldscherm resolutie, terwijl de Rift S weer een hogere verversingssnelheid bezit. Voor professionele toepassingen en high-end gaming lijkt de Oculus Rift S kopen momenteel de beste optie. Of Facebook ditmaal ook drie jaar vooruit kan zonder nieuw model is niet zeker. De hardware is in ieder geval helemaal up-to-date en levert voor de kosten en zeer compleet pakket.

Wil je meer weten over de alternatieven van de Oculus Rift S?

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.