ClickCease

Werken op afstand met Augmented Reality: hoe pak ik dat aan? 

In dit artikel wordt uitgelegd waar bedrijven aan moeten denken als zij willen beginnen met werken op afstand door middel van Augmented Reality. AR-headsets zijn ideaal voor werken op afstand en sinds de Covid-19-pandemie de wereld teistert, zetten steeds meer bedrijven AR-headsets in.

Deze zogenoemde Smartglasses zorgen ervoor dat zaken als inspecties, installaties en trainingen sneller kunnen worden uitgevoerd, wat in kosten scheelt. Immers: er hoeft niet gereisd te worden. 

 VR-Expert is distributeur van meerdere AR-headsets en geeft bedrijven advies bij het kiezen van de juiste headset en software om vervolgens te helpen bij de implementatie. Om tot een juiste inzet te komen van AR headsets zijn 3 elementen van belang: een duidelijke use case, de juiste AR-headset en de goede softwaretoepassing. 

Een helder use case

Het is belangrijk een heldere use case te formuleren. Dit lijkt simpel, maar in de praktijk blijkt het vaak een heet hangijzer te zijn. Daarom volgen hier drie tips:

1. Begin specifiek. 

Een te uitgebreide use case maakt het lastiger om werkelijk te testen of het gebruik van Augmented Reality effectief is voor uw organisatie. Door specifiek te beginnen creëer je duidelijkheid.

2. Begin met één use case.

Als er teveel use cases tegelijkertijd bediend moeten worden, vergroot dit de kans op verwarring, waardoor er vaak veel fout gaat tijdens het gebruik.

3. Denk na over hoe uw use case in de toekomst stelselmatig met Augmented Reality zou kunnen werken.

Op basis daarvan is het makkelijker te evalueren.

Voorbeelden van use cases zijn:
Inspecties van machine apparatuur
Remote onderhoud
Remote troubleshooting
Training van nieuwe monteurs

Nadat er een heldere use case geformuleerd is, is het van belang om te kijken wat voor smartglass het meest geschikt is

Hardware

Het is van belang een geschikte AR-headset te kiezen die perfect bij uw use case past. VR-Expert geeft vrijblijvend advies over welke headset het beste bij u past, maar over het algemeen worden de volgende drie smartglasses het meest gebruikt door organisaties.

RealWear HMT-1 

VR Expert | RealWear HMT-1
Werken op afstand

De RealWear HMT-1 is de marktleider in de smartglass markt en is gemaakt voor industrieel gebruik. De headset onderscheid zich door het robuuste ontwerp en is uiterst geschikt voor industriële omgevingen. Ook hebben gebruikers hun handen vrij: de bril is volledig te bedienen via spraakcommando’s.

Vuzix M400 

Vuzix m400 Kopen | VR Expert

Ook deze headset is specifiek gebouwd om te werken in industriële omgevingen. Ten opzichte van de RealWear HMT-1 onderscheid deze bril zich door een camera met een hogere resolutie en het feit dat deze headset, naast spraak gestuurd, ook met een touchpad te bedienen is. Nadeel is wel dat de Vuzix M400 minder robuust is en de camera niet zonder het scherm kan bewegen – iets wat de RealWear HMT-1 wél kan.

Microsoft Hololens 2 

Hololens 2 Kopen | VR Expert
Werken op afstand

Deze geavanceerde headset is in staat om hologrammen in de ruimte te plaatsen. De Microsoft Hololens 2 is daardoor ook zeer geschikt voor zelfstandig gebruik. Denk bijvoorbeeld aan trainingen of installaties die alleen uitgevoerd moeten worden. Een nadeel is wel dat de headset niet robuust is en dus niet ideaal is voor industriële omgevingen. Verder is hij door zijn brede toepassings veld ook lastiger in te zetten om specifiek remote expertise te leveren.

Andere voorbeelden van AR headsets zijn:
Vuzix Blade
Epson Moverio BT-300
Vuzix M300 XL
RealWear HMT-1Z1

Nadat er eenmaal voor de juiste hardware gekozen is, is het belangrijk om de juiste software te kiezen.

Software

Er is een grote verscheidenheid aan platformen beschikbaar die geschikt zijn voor werken op afstand. Hieronder staan de drie meest gebruikte opties kort toegelicht.

Microsoft Teams 

VR Expert | Microsoft Teams AR

Microsoft Teams werkt op de RealWear HMT-1 en Microsoft Hololens 2. Het voordeel is dat bedrijven die al in het bezit zijn van een Microsoft-licentie gratis gebruik kunnen maken van dit softwareprogramma. Daarnaast zijn veel gebruikers al gewend aan het gebruik met Microsoft Teams. Een nadeel van het werken met dit programma is dat een aantal functionaliteiten niet beschikbaar is, zo kunnen er bijvoorbeeld geen foto’s gemaakt worden. Verder is een stabiele internet connectie vereist.

Meer weten over Microsoft Teams in combinatie met RealWear?

Remote Eye

VR Expert | Remote Eye AR software

Remote Eye werkt op de RealWear HMT-1 en de Vuzix M400. De software is uniek door de focus op controle van de expert. Zo bepaald de expert wat de Smartglass gebruikers zien in het apparaat. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van een groot aantal toepassingen die verwerkt zijn in de software. Denk aan het maken van foto’s en video’s, het sturen van PDF’s en afbeeldingen, inzoomen en het aanzetten van de zaklamp. Voor de Remote Eye software dient een licentie te worden aangeschaft wat als een nadeel kan worden gezien.

Lees meer over hoe je de RealWear HMT-1 kan gebruiken met de Remote Eye software.

Argus

VR Expert | Argus remote expertise

Argus is specifiek gemaakt voor RealWear HMT-1. Dit softwareplatform wordt vooral gebruikt door organisaties die op afgelegen locaties support moeten leveren waar beperkte connectiviteit is. Denk aan offshore locaties met VSAT of fabrieken waar bijvoorbeeld minder goed internet is. Argus is geoptimaliseerd om met slechte internet condities om te gaan.  Daarnaast bevat het een verscheidenheid aan functionaliteiten zoals, bestanden sturen, foto’s en video’s maken, en AR annotaties.  

Er zijn nog veel meer software platformen beschikbaar. Hieronder volgt een beknopte lijst.
Teamviewer Pilot
Cisco webex
Re’Flekt
Octavis
Ubimax
Vsight
Librestream
XMReality

Meer weten over Argus gebruiken in combinatie met RealWear?

Gratis leenperiode

Om het kiezen van de juiste smartglass en software voor u te vergemakkelijken, biedt VR-Expert een gratis leenperiode aan van drie dagen. Vooraf geven wij advies over de hardware en software, en stellen wij een leen apparaat beschikbaar om te testen.

Wilt u aan de slag met werken op afstand, of heeft u andere vragen?
Contacteer onze experts!

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.