Werken op afstand met augmented reality

Bij augmented reality toepassingen wordt voornamelijk gedacht aan lokaal gebruik. Bijvoorbeeld om een (interactieve) handleiding weer te geven tijdens het uitvoeren van werkzaamheden, om extra informatie op te roepen bij het scannen van een product, of als entertainment zoals het zoeken van Pokémon in de omgeving.

Toch is één van de meest aantrekkelijke voordelen van augmented reality hardware en software de mogelijkheid voor remote expert toepassingen. Daarbij wordt de kennis van professionals decentraal ingezet. Denk aan een helpdesk maar dan met audio, video en de mogelijkheid om visuals in realtime weer te geven. Werken op afstand met augmented reality neemt in hoog tempo toe, welke mogelijkheden er zijn en welke hardware hiervoor geschikt is bekijken we op deze pagina.

Mogelijkheden met augmented reality headsets

Het is mogelijk om met een standaard smartphone of tablet augmented reality beelden weer te geven. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt om digitale maskers op te zetten, of om te bekijken of een bank goed staat in de huiskamer. Omdat het vaak vooral ‘gimmicks’ zijn wordt de ware potentie van AR technologie niet altijd erkend.

Het is leuk om via Google een haai in je kamer te zien zwemmen (zoek op ‘shark’ op een smartphone en activeer ‘view in 3D’), maar de mogelijkheden zijn veel groter. Hier zijn drie toepassingen van augmented reality in het bedrijfsleven:

1. Design

Met name bij 3D ontwerp kan een platte monitor de designer beperken. Daarom worden bijvoorbeeld in de auto-industrie modellen van klei gemaakt om het ontwerp te evalueren, in de architectuur worden maquettes op schaal gemaakt. Met augmented reality, of mixed reality zoals het ook wel genoemd wordt, kan de ontwerper fysiek om een digitaal bestand lopen in de ruimte.

Het model kan naar wens geschaald worden en realtime worden gewijzigd. Enkele vooraanstaande ontwerp pakketten bieden ondersteuning voor deze werkwijze wat integratie binnen een bestaande workflow laagdrempelig maakt.

2. Samenwerking

Werken op afstand neemt in een hoog tempo toe. Net zoals voor virtual reality geldt, kan ook augmented reality afstand overbruggen. Zo kan een team bestaande uit professionals in verschillende landen samenkomen, in dezelfde omgeving met zicht op dezelfde informatie.

Daarbij kan iedere participant een eigen positie innemen. Zo is het mogelijk om een overleg te organiseren met deelnemers aan tafel, of denk aan medisch specialisten die samenwerken aan onderzoek en computermodellen op hetzelfde moment kunnen bekijken of bewerken.

3. Expertise op afstand

Dit is ook een vorm van samenwerking in een afwijkende context. In het vorige voorbeeld kon je spreken van een overeenkomstig expertisegebied of gelijkwaardige functie. Bij remote expertise wordt iemand met minder kennis bijgestaan door een specialist.

Denk aan een monteur die bij een complexe machine niet precies weet welke printplaat vervangen moeten worden. Deze persoon schakelt een remote expert in die live kan meekijken. Ook kunnen deze twee personen één-op-één met elkaar communiceren via spraak. De expert kan documenten oproepen of annotaties maken die de monteur direct kan zien.

Hardware mogelijkheden

Hoewel smartphones en tablets zeker hun plaats hebben in een professionele setting, zijn het de augmented reality headsets die de meeste mogelijkheden bieden. Daarbij zijn er behoorlijk wat merken en modellen leverbaar die ieder hun eigen pluspunten en minpunten bezitten. Denk aan een eenvoudige weergave van tekst zoals notificaties, of complete full-color 3D beelden die verankerd zijn aan de omgeving.

Het spreekt voor zich dat naarmate de complexiteit groter wordt, het toestel ook in omvang en gewicht toe zal nemen. Hier zijn vijf vooraanstaande merken / producten die momenteel leverbaar zijn:

1. Microsoft HoloLens 2

Microsoft was een pionier op het gebied van mixed reality met de HoloLens. Het voornaamste voordeel van deze headset was het ingebouwde Windows systeem wat voor developers erg aantrekkelijk is. Ook de ruimtelijke locatiebepaling en het scannen van meerdere ruimtes was revolutionair.

Het design liet nog te wensen over evenals de kijkhoek. HoloLens 2 is aanzienlijk verbeterd, het blijft een relatief grote headset die zich met name leent voor design en handelingen op een vaste locatie. De 3D weergave en rekenkracht is top-of-the line, dat is ook te zien aan de hoge aanschafprijs voor dit product.

2. Realwear HMT-1

De HMT-1 is hard op weg de standaard te worden in remote expert toepassingen. De ‘form factor’ ofwel de vormgeving is gemaakt om snel op- of af te zetten. In plaats van een bril die je continue draagt ‘zweeft’ er een klein scherm voor het oog van de gebruiker, dat een tablet scherm met een diameter van 7” simuleert.

Het grote voordeel van een headset gebruiken, naast het formaat, is het vrijhouden van beide handen voor werkzaamheden. Daarmee is de HMT-1 van Realwear met name populair gebleken voor ‘first line workers’. Ook brildragers kunnen zonder problemen gebruik maken van dit product, daarnaast is er de optie om het systeem aan een helm te bevestigen.

3. Vuzix

Het AR bedrijf Vuzix loopt al lang mee wat betreft augmented reality brillen. De M400 en M4000 lijken wat betreft design veel op de Realwear headset, met een ‘zwevend’ LED display dat ook in combinatie met een helm te dragen valt. Daarnaast leveren ze de Vuzix Blade en Blade Safety uitvoering met de vormgeving van een meer traditionele bril met twee lenzen. Hier wordt een waveguide technologie toegepast wat het mogelijk maakt een bril voor een langere periode te dragen die continue een overlay kan weergeven.

Waar de M400 en M4000 meer geschikt zijn als hulpmiddel wanneer dit gewenst is, zal de Blade zich beter lenen voor situaties waar continue AR visuals gewenst zijn. Het Blade montuur kan alleen niet worden gedragen in combinatie met een normale bril.

4. Epson

Dit merk is meer bekend van de projectoren, in veel opzichten hebben ze de bestaande projectie technologie geschaald naar een ‘wearable’ oplossing. De MOVERIO serie AR brillen is vrij compact van vorm, dit is mogelijk door het product te koppelen met een smartphone als centraal systeem. Door gebruik te maken van additionele hardware kan het gewicht van de AR bril beperkt blijven, in sterk contrast met bijvoorbeeld de HoloLens van Microsoft.

Een minpunt is dan de kabel die in de weg kan zitten. Er zijn diverse modellen waarbij met name de binoculaire types een meerwaarde bieden ten opzichte van andere compact augmented reality brillen. Twee schermen betekent namelijk een stereoscopisch 3D beeld, diepte is ook waarneembaar. Veel andere producten beperken zich tot een platte 2D overlay.

5. Daqri

Het eerste product van Daqri was technisch indrukwekkend, maar de grote helm bleek niet praktisch in dagelijks gebruik. De nieuwe editie Daqri smart glasses lijkt meer op een compacte skibril die met kabel gekoppeld wordt aan een klein kastje dat je bijvoorbeeld aan je riem kunt koppelen. Daarmee lijkt het design veel op de Magic Leap hardware.

Dit bedrijf heeft een eigen AR ontwikkelomgeving ontwikkeld wat het maken van robuuste applicaties mogelijk maakt. Het is dan wel noodzakelijk om binnen dit ecosysteem te werken, wat niet binnen alle organisaties wenselijk is. Wat betreft ruimtelijke waarneming en hoge kwaliteit visuals behoort dit product zeker tot de meer gavanceerde opties.

Hoe werken remote expert oplossingen?

Professionals werken niet in een vacuüm, optimale communicatie met klanten, collega’s en helpdeskmedewerkers is van groot belang. Het is niet altijd mogelijk of wenselijk om meerdere personen in dezelfde ruimte te brengen. Denk aan een gevaarlijke omgeving, een specialist aan de andere kant van de wereld, of risico op besmetting.

Dan biedt een remote expert de oplossing. De drager van de AR headset legt contact met een specialist. Voordelen hiervan zijn:

  • Overbruggen van fysieke afstand.
  • Beperken van risico’s.
  • Tijd en kosten besparen.
  • Maatwerk oplossingen voor zowel hardware als software.

Houd er rekening mee dat er in de meeste gevallen maatwerk software nodig zal zijn. Daarom is naast de hardware ook de keuze voor het besturingssysteem en beschikbare ontwikkeltools van belang.

De meeste AR brillen werken op basis van Android, de HoloLens werkt op Windows en bedrijven als Daqri hebben een eigen (schil) ontwikkeld voor software development. Informeer bij de leverancier naar de mogelijkheden.

Sluit Menu
×

Winkelmand

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.