ClickCease

Wie bouwt de metaverse?

Inmiddels zijn we allemaal bekend met de metaverse. Minder bekend is echter dat de totstandkoming ervan geleidelijk en tijdrovend zal verlopen, met veel verschillende bedrijven en makers die hun steentje bijdragen. In dit artikel bespreken we deze makers en hoe elke metaverse verschilt van de andere.

Talrijke bedrijven ontwikkelen hun metaverse, dit zijn degenen die wij zullen behandelen:

  • Metaverse van Meta
  • Pico Worlds
  • De Fortnite metaverse
  • Een door gebruikers gegenereerde metaverse: Decentraland en anderen
  • Bedrijfsspecifieke metaverses

Als u een inleiding nodig hebt op de metaverse, kunt u in dit artikel alles lezen wat u moet weten.

Horizon metaverse van Meta

Naast het feit dat Facebook zijn naam veranderde in Meta, wat aangeeft dat het bedrijf synoniem wil zijn met de metaverse: een metaverse is per definitie een belichaamd 3D Facebook. De metaverse van Meta staat bekend als Horizon Worlds en is deels door gebruikers en deels door ontwikkelaars gemaakt. Een platform dat al groeit in samen met de hardware – virtuele en augmented reality brillen – strategie van het bedrijf.

Een cruciaal punt dat we hieronder in The Fortnite Metaverse zullen aanstippen, is de populariteit die nodig is om de bewegende delen die een metaverse nodig heeft naadloos met elkaar te verbinden. Met andere woorden, Facebook is een groot genoeg sociaal platform met voldoende wereldwijde invloed om andere bedrijven mee te nemen in een gedeelde metaverse waarvan gebruikers kunnen genieten. Vandaag zou een bedrijf er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om niet aanwezig te zijn op Facebook, maar dan zou het verlies lijden. Hetzelfde moet het geval zijn met Meta’s komende metaverse om te gedijen.

Pico Worlds

Pico Worlds, dat samen met de Pico 4 en Pico 4 Enterprise werd aangekondigd, is een sociaal VR-platform dat zal worden aangedreven door een bloeiende creatoreconomie. Met andere woorden, waar andere metaverses deels ontwikkeld zullen worden door bedrijven, zal Pico Worlds bevolkt worden door user-generated content. Verder is er nog niet veel bekend over deze metaverse. Uiteraard zullen wij dit artikel bijwerken als er nieuwe informatie vrijkomt.

Fortnite metaverse van Epic Games 

Begin 2022 kondigde Epic Games, de uitgever achter Fortnite, aan dat het bedrijf vanaf april 2021 in totaal 2 miljard dollar had verworven om een eigen ‘open’ metaverse te bouwen. Epic Games verklaarde dat zijn metaverse openstaat voor partnerschappen via vooraf ingestelde regels en systemen. Meer details zijn echter niet vrijgegeven omdat het platform nog niet klaar is met de ontwikkeling.

Epic Games’ Fortnite is vooralsnog als zijn non-VR sociale ruimte, met live muziekconcerten van bijvoorbeeld Ariana Grande. Niettemin hebben recente lekken onthuld dat Fortnite compatibel zal zijn met virtual reality, wat aangeeft dat zijn metaverse geschikt zal zijn voor VR.

Een van de aspecten waar de Fortnite metaverse op vooruit loopt is dat het op meerdere platforms werkt: van iOS tot PlayStation tot PC. Met andere woorden, Fortnite-spelers kunnen samen cross-playen via verschillende systemen en platforms, iets wat essentieel is voor het bestaan van een toekomstige metaverse. De reden voor de cross-compatibiliteit van Fortnite komt neer op de populariteit ervan. Platforms als iOS, Android en Xbox kunnen geen nee zeggen tegen deelname aan het spel, omdat het spel zulke hoge dagelijkse actieve gebruikers heeft, dat zij het onderspit zouden delven. Een soortgelijk punt hebben we behandeld met Meta’s metaverse.

Ten slotte is Epic Games eigenaar van de Unreal Engine die wordt gebruikt voor grafisch intensieve projecten zoals videogames. In feite kan Epic Games zijn Unreal Engine gebruiken om nieuwe inhoud voor zijn metaverse te ontwikkelen, deze uit te breiden en deze digitale elementen zelfs te verkopen in zijn Epic Store: het ontwikkelen van een makerseconomie.

Een door gebruikers gegenereerde metaverse: Decentraland en anderen

Wat is Decentraland

Decentraland, dat in 2020 wordt gelanceerd, is een virtuele ruimte waarin twee aspecten centraal staan: digitaal grondbezit en door gebruikers gegenereerde inhoud die een creatieve economie voedt. Zoals de naam al doet vermoeden, is Decentraland een gedecentraliseerde metaverse, wat betekent dat niets is afgezonderd of afgesloten voor gebruikers.

Net als Pico Worlds is Decentraland bedoeld voor sociale VR, waar gebruikers hun eigen digitale swag kunnen maken, zoals kleding voor de virtuele avatars van mensen. Deze door gebruikers gecreëerde digitale items worden vervolgens gekocht en verkocht met behulp van Decentraland’s cryptocurrency MANA, ontwikkeld op Ethereum-technologie.

Virtueel eigendom van onroerend goed

Het meest intrigerende aan Decentraland is de mogelijkheid om digitaal land te bezitten in de metaverse wereld. Gebruikers kunnen zogenaamde ‘Parcels’ kopen. Een Parcel is een vierkant van 16×16 meter dat gebruikers afzonderlijk kunnen bezitten of bij elkaar kunnen plaatsen, waardoor een gebruiker een grotere digitale ruimte kan bezitten. Bovendien worden op deze Parcel-pleinen veel openbare en gesloten evenementen gehouden, zoals kunstgalerijen en muziekfestivals. Ze worden beschouwd als NFT’s, wat betekent dat ze uniek zijn en niet kunnen worden gekopieerd of overgenomen. In feite vormen deze Parcels de virtuele vastgoedmarkt van Decentraland.

Gedecentraliseerd en gratis

Ten slotte wordt Decentraland beheerd door een non-profit of DAO (Decentralized Autonomous Organization). Met andere woorden, Decentraland is een van de meest “gratis” metaverses die er zijn, maar staat nog in de kinderschoenen met minder dan 1000 dagelijkse actieve gebruikers.

Andere interessante metaverses die vergelijkbaar zijn met Decentraland zijn Sandbox, Somnium Space en Cryptovoxels. Sandbox heeft bijvoorbeeld investeerders in virtueel vastgoed zoals de uitgever van games Square Enix en Snoop Dogg.

Bedrijfsspecifieke metaverses

Een metaverse hoeft niet gedecentraliseerd en open te zijn. Het kan ook op maat worden gebouwd en eigendom zijn van één onderneming die het voor specifieke doeleinden gebruikt.

Een metaverse voor onboarding

Het public relationsbedrijf Havas Group heeft een virtuele plek ontwikkeld in Sandbox – hierboven genoemd – en gebruikt een eigen metaverse site voor het inwerken van nieuwe werknemers. Ook de BMW Group is bezig met de ontwikkeling van een “digitale tweeling” van zijn toekomstige fabriek, bedoeld om nieuwe werknemers op te leiden en in te werken.

Een metaverse voor locaties

Met Decentraland als open metaverse-platform lanceerde de Australian Open een virtuele versie van Melbourne Park waar het Australion Open tennistoernooi plaatsvond. Dit eerste metaverse tennisevenement toonde niet alleen de wedstrijden, maar ook virtuele ontmoetingen met tennislegendes zoals Mark Philippoussis en vertoonde historische wedstrijden uit de jaren zeventig..

Another example is Samsung’s Galaxy S22 product launch event in the My House metaverse platform. Here virtual attendees could build their own digital house and go on a treasure hunt to win special prizes.

Een metaverse voor eCommerce

Veel eCommerce bedrijven bieden een metaverse ervaring om producten virtueel uit te proberen alvorens ze te kopen. Een voorbeeld is het luxe kledingmerk Balenciaga, dat na een samenwerking met Fortnite (Epic Games) een digitale ruimte bouwt om hun kleding te proberen.

Ook McDonald’s bereidt zich voor op een metavers restaurant met virtueel eten en drinken, concerten en koopbare NFT’s zoals kunstwerken en mediabestanden.

Een metaverse voor onderzoek en ontwikkeling

Het Duitse elektronicabedrijf Bosch werkt sinds kort samen met de Carnegie Mellon University om te onderzoeken hoe ruimtelijke gegevensverwerking kan worden gebruikt bij de productie, waarbij een virtuele fabriek als proeftuin wordt gebruikt.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.