BAM

Industrie: Bouw

Technologie: Virtual Reality

Gebruik: Training

Vraag

BAM is een bouwconcern actief in Europa. Het bedrijf initieert, ontwikkelt, bouwt en onderhoudt projecten op het gebied van wonen, werken, transport en recreatie.

Op de bouwplaats staat veiligheid bovenaan. Vaak wordt er nonchalant nagedacht over alledaagse taken, maar als het misgaat kan de impact enorm zijn. BAM wilt de impact van zulke fouten aan de medewerkers laten zien zodat zij zich bewust worden van de gevaren die de bouwplaats met zich mee brengt.

Oplossing

Er is een 360° animatie ontwikkeld waarin een bouwlocatie nagebootst is. Op deze bouwlocatie staan werknemers die bezig zijn met het zekeren van een groot object aan een kraan. Alles lijkt goed te gaan tot het object losschiet en het als een ongeleid projectiel naar beneden stort. Medewerkers worden bedolven onder het puin wat voor een schrik factor zorgt.

De simulatie geeft duidelijk aan wat de go’s en no go’s zijn. Dit moet ervoor zorgen dat de werknemers in de toekomst zorgvuldiger omgaan met de gevaren op de bouwplaats.


Resultaat

De simulatie is tijdens de Safety Days van BAM laten zien aan werknemers. Door de hoge immersie en het feit dat er geen afleidende factoren zijn kwam de boodschap uitstekend over.

De simulatie werd als impactvol, duidelijk en effectief ervaren. Zij zien VR als de toekomst van gevaren training aangezien het een grotere focus op de praktijk heeft. Dit verhoogt de impact tegenover de traditionele theoretische trainingen.