Marketing & Promotie

Breng uw boodschap over zonder afleiding. De doelgroep volledig in het moment. Trek aandacht als nooit tevoren en laat een onuitwisbare indruk achter. Samen ontwikkelen wij memorabele experiences. Aansluitend op uw doelen, doelgroep en merk.

Wij geven brand experience een nieuwe betekenis met:

> Honkbal game voor Chevrolet
> Sneaker launch voor Adidas
> Een live event voor Serious Request

Events & Activaties

Val op en trek de aandacht in je winkel, op straat of tijdens een event. Installaties die opvallen en probleemloos werken. Concept, ontwikkeling en support. Volledig verzorgd, de hoogste kwaliteiten en future proof.

Wij trokken onder andere de aandacht met:

> In store experience voor De Bijenkorf
> Product activatie voor Rituals
> Beurs activatie voor Nikon

Contact

Experience concepten

In onze concepten combineren wij nieuwe technieken voor een onderscheidende ervaring. Continu zoekend naar nieuwe mogelijkheden en verrassende invalshoeken. Onze experiences zijn net zo gevarieerd als de vraagstukken van onze klanten. Wij brachten onze creativiteit samen in: > Product launch voor Huawei> Een in-store experience voor Rituals> Een toeristenattractie in New York

Training & instructie

Leer op unieke wijze. Simuleer complexe situaties in een gecontroleerde omgeving. Bespaar tijd, geld en breng lesstof tot leven. Wij leveren de content en apparatuur voor blijvend gebruik. Samen maken wij leren (weer) leuk.

Wij zorgen voor slimmer leren met:

> Mobile on-boarding game voor METRO
> Graafmachine simulator voor Loxam
> Assemblage applicatie voor STC

De technische oplossingen die wij bieden


Mobile applications

Schaalbare toepassingen voor mobiele apparaten

Desktop applications

Complexe simulaties voor specialistisch werk

Platforms

Complete oplossingen aansluitend op processen

Web-based

Online content voor laagdrempelige distributie

Ook een uitdaging voor onze Experts?

Neem contact op

Onze laatste VR & 360 projecten


Wie wij zijn


Altijd voorop lopend, met alle risico en resultaten van dien. Wij kennen de markt en behoeftes van onze klanten als geen ander. Daarom zijn onze concepten uniek, vooruitstrevend en future proof. Ons team bestaat uit jonge, gedreven talenten met torenhoge ambities. Een team met alles in huis; van concepting naar productie tot aan presentatie. Full Service Virtual Reality. Onze afdelingen:> Concepting> Development> Visual & 3D> Operations & events> Marketing & sales

Maak kennis met ons team

Hoe wij werken


Samen met onze klanten bedenken wij oplossingen met toegevoegde waarde op lange termijn. Het doel centraal, niet het middel. Wij groeien samen verder in deze wereld veranderende industrie. Van begin tot eind betrokken. Van idee naar uitvoering tot aan installatie en support. Een leidende rol in complexe wereld van immersive technologies. Onze Experts, uw resultaat.

Samen werken?

Met wie wij werken


"Working with VR Expert was a fantastic experience for us! From the very start we were impressed by their passion, innovation power, and professional management in the project. This continued throughout the entire design, production, and publication process. We are very happy with the results and looking forward to continue our great collaboration!" Dr. Ernesto Kiza - Head of Blended Learning at METRO AG

Ook samen werken?

Neem contact op

Meer informatie of een vrijblijvend advies? Ontdek en ervaar alle mogelijkheden in Utrecht.

Info


VR Expert
Demkaweg 11, 3555 HW
Utrecht, Nederland
+31 30 71 16 158
info@vr-expert.nl

Veelgestelde vragen


Voor welke platformen ontwikkelen jullie vr applicaties en vr software?
Voort elk gewenst platform en device. Wij maken vr applicaties voor desktop devices zoals de Oculus Rift & HTC Vive. Deze zijn vooral geschikt voor technisch meer complexe toepassingen en/of situaties waarbij realisme en interactie belangrijk zijn. Daarnaast maken wij virtual reality voor mobiele devices zoals de Samsung Gear VR maar ook Apple en Android die ervaren kunnen worden met bijvoorbeeld Google Cardboard. Deze zijn worden vaak gebruik voor minder complexe toepassingen en 360 graden video.
Ontwikkelen jullie vr applicaties en vr software voor de Oculus Rift?
Ja wij maken applicaties voor de Rift, zoals bijvoorbeeld die van Loxam. Wij kiezen vaak voor de Rift wanneer het een zogenaamde ‘seated experience’ betreft. Hierbij staat de gebruiker niet op maar zit hij in een stoel. Lopen is met de Rift niet handig, hiervoor zetten wij de HTC Vive in.
Ontwikkelen jullie vr applicaties voor de HTC Vive?
Ja, de meeste desktop vr applicaties die wij ontwikkelen zijn gemaakt voor de Vive. De Vive is veruit onze favoriete vr bril omdat deze beschikt over het zogenaamde ‘room scale’. Hierdoor kan er dankzij sensoren rondgelopen worden door een ruimte. De Vive controllers bieden bovendien de mogelijkheid om te interacteren in virtual reality.
Ontwikkelen jullie vr applicaties voor de Samsung Gear VR?
Ja, de Samsung Gear VR is onze favoriete mobiele vr bril en wij gebruiken deze voor de meeste van onze applicaties en video’s. De goede beeldkwaliteit, besturingsmogelijkheden en de krachtige Galaxy telefoons bieden veel mogelijkheden voor vr ontwikkeling.
Ontwikkelen jullie vr applicaties voor Google Cardboard?
Ja, wij maken gebruik van de Unity Engine waardoor wij eenvoudig mobiele applicaties kunnen maken voor alle mobiele devices. Omdat wij niet native ontwikkelen scheelt het veel tijd en kosten om voor alle ondersteunde mobiele telefoons een vr app te maken. Deze wordt in de betreffende app stores geplaatst waarna deze door iedereen zijn te downloaden.
Kan ik een virtual reality app laten maken voor Apple of Android?
De mobiele vr apps die wij maken zijn geschikt voor zowel Android als Apple telefoons. De mogelijkheden en capaciteit van mobiele vr apps zijn beperkter. Dit geld in het bijzonder wanneer deze voor elke ondersteunde telefoon geschikt moeten zijn.
Voor welke branches maken jullie virtual reality applicaties?
De toepassingen van virtual reality zijn eindeloos en binnen elk vakgebied waardevol. In technische branches en/of branches waar goede training van belang zijn biedt vr in het bijzonder toegevoegde waarde. Wij ontwikkelen daarnaast virtual reality voor retail, vastgoed, onderwijs, ruimtelijke planning en natuurlijk het onderwijs.
Wat zijn voorbeelden van zakelijke virtual reality toepassingen?
Het visualiseren van complexe ideeën en plannen, het trainen van mensen en het presenteren en verkopen van diensten en producten zijn slechts enkele voorbeelden. Geef uw doelgroep een kijkje achter de schermen en creëer een unieke belevenis met behulp van virtual reality.
Wat voor een virtual reality apps zijn al door jullie gemaakt?
Onze applicaties vallen uiteen in simulatie, interactie, storytelling en informatieverstrekking. Voor Loxa en Berendsen ontwikkelden wij simulatie apps, interactieve apps voor Bell ID en Raypack en voor o.a. American Spirit en Pipelife zogenaamde storytelling applicaties.
Kan ik een virtual reality applicatie van jullie proberen?
Enkele van onze mobiele applicaties zijn in de appstore te vinden. Zoek eens naar Next To Food, Bell ID of Telserv. Veel vr apps zijn echter voor intern gebruik en niet online te vinden. Wilt u eens onze desktop virtual reality proberen dan bent u van harte welkom in Utrecht.
Wat zijn de kosten voor het laten maken van een virtual reality app?
Zoals bij elk technisch complex product en softwareontwikkeling is het geven van een exacte kostenindicatie onmogelijk. Software ontwikkeling begint rond de 10 duizend euro en loopt op naar gelang uw wensen en de complexiteit. Meer specifieke kostenschattingen zijn mogelijk op basis van uw wensen, neem daarvoor contact met ons op.
Hoelang duurt het ontwikkelen van een vr app gemiddeld?
Natuurlijk afhankelijk van uw wensen en de complexiteit van de virtual reality applicatie die u wilt laten maken. Gemiddeld duurt het ontwikkelen van een mobiele virtual reality applicatie tussen de 4 en 16 weken. Desktop applicaties kosten vaak wat meer tijd, gemiddeld ergens tussen de 8 en 24 weken.
Ontwikkelen jullie alle virtual reality zelf?
Ja, wij hebben een team van 3D designers, programmeurs en andere creatives. Alle benodigde skills voor het laten maken van een virtual reality applicaties zijn bij ons te vinden. Van idee tot uitvoering naar presentatie. Ons team bestaat inmiddels uit 20 man en groeit gestaag.
Wat is het verschil tussen een mobiele en een desktop vr applicatie?
Mobiele applicaties vergen een zware desktop computer en bril zoals HTC Vive of Oculus Rift. Deze zijn vooral geschikt voor complexe virtual reality toepassingen zoals trainingen. De kosten en ontwikkeltijd zijn hoger dan bij een mobiele applicatie. Mobiele vr-apps zijn geschikt voor eenvoudige virtual reality zoals 360 video en 3D animatie. De kosten zijn lager en de verspreiding is eenvoudiger voor smartphones.

Aanvullende informatie

Mobiele VR applicaties zijn geschikt voor alle soorten smartphones, zowel iOS als Android. Dit is te combineren met een cardboard bril met gepersonaliseerde opdruk. Zo creëer je een fantastische VR ervaring voor een relatief lage prijs. Je kunt mobiele apps inzetten bij het tonen van 360º video’s of eenvoudige interactieve virtual reality applicaties.

Complexe, interactieve applicaties voor de high end brillen zoals de Oculus Rift zijn uitermate geschikt voor educatie, simulatie en training. Creëer een oneindig aantal scenario’s, waarin spelers eenvoudig en zonder consequenties kunnen oefenen. Bespaar tijd, geld en materiaal. VR Expert helpt u graag verder met het maken van interactieve VR applicaties. Neem vrijblijvend contact op.

Wij ontwikkelen platformen voor de distributie en het beheer van virtual reality content. Complete oplossingen die eenvoudig te integreren zijn binnen huidige processen. Denk aan het centraal aansturen van VR devices, het op afstand beheren van content of een bibliotheek gevuld met virtual reality toepassingen.

TeachVR

TeachVR is één van de platformen die door ons is ontwikkeld. Hierin kunnen leraren VR content opslaan, en wereldwijd of binnen de organisatie delen en vervolgens afspelen op verschillende VR devices.

VR Sync

Voor de synchronisatie van VR content (zoals het tegelijkertijd afspelen van een 360 video) hebben we VR Sync ontwikkeld. Voor bedrijven met de wens vaker, veel, en veel verschillende content op verschillende VR-headsets te laten zien, hebben we bij VR Sync ook een platform ontwikkeld, waarop ingelogd kan worden. VR Sync is zowel een cloud-based VR video player, maar kan ook zonder internet – lokaal – worden ingezet.

VR App Development

Virtual Reality is een trend die niet meer te stoppen is. Hoewel we niet verwachten dat iedereen over enkele jaren een VR kamer ingericht heeft in huis, zal VR voor zakelijke doeleinden en ook als educatiemiddel en voor entertainment steeds vaker ingezet worden. Vanwege de complexe technologie en de hoge mate van experimentatie met dit nieuwe medium blijkt service voor Virtual Reality onmisbaar.

Daarbij zijn er verschillende types van dienstverlening mogelijk, elk met hun eigen functie en uitdagingen. Voor service bij Virtual Reality is het van belang dat je voor de juiste leverancier kiest, in deze nieuwe sector heeft niet elke organisatie de benodigde kennis, expertise en vooral ook ervaring. Op deze pagina noemen we de voornaamste categorieën voor VR diensten, en waar je op moet letten bij het inschakelen van een gespecialiseerde organisatie.

Welke Virtual Reality diensten zijn er?

Om de juiste afwegingen te maken het is handig om eerst de verschillende soorten VR services in te delen in categorieën:

 1. VR hardware kopen: Sinds 2014 is de ontwikkeling van VR brillen in een stroomversnelling geraakt. Niet alleen kun je de Oculus Rift kopen en de HTC Vive, ook is er de Samsung Gear VR, de Google Daydream en ook nog de vele Cardboard smartphone houders. Microsoft heeft hun eigen Mixed Reality platform, en dan zijn er nog kleinere ontwikkelaars zoals Fove die met specifieke vernieuwingen op de proppen komen. Voor elke professional die VR hardware wil kopen is er zoveel keuze dat je door de virtuele bomen het virtuele bos niet meer kunt zien… Specialisten met goede service voor Virtual Reality kunnen de keuze een stuk eenvoudiger maken op basis van de wensen van de klant.
 2. VR apparatuur huren: In veel gevallen is VR apparatuur huren een meer aantrekkelijke optie. De initiële investering ligt veel lager, en je kunt experimenteren met diverse systemen in verschillende situaties. Voor sommige presentaties is een HTC Vive huren met de mogelijkheid voor “room-scale” VR de beste keuze, voor een presentatie waarbij vijftig bezoekers tegelijkertijd mee kunnen kijken ligt een Samsung Gear VR huren meer voor de hand. Door VR brillen te huren kies je per gelegenheid de juiste configuratie, je blijft ook niet zitten met apparatuur die snel veroudert. De service bij Virtual Reality en ondersteuning is ook een factor die van belang is.
 3. VR apps ontwikkelen: Er zijn reeds honderden VR apps beschikbaar, daarmee kun je veel events en bijeenkomsten mee vullen. Denk maar aan een Halloween thema feest op basis van de tientallen VR horror titels. Je kunt ook je eigen VR app laten ontwikkelen die gebruikt kan worden tijdens presentaties, of algemeen wordt verspreid via de diverse app download kanalen. Virtual Reality app developers kunnen maatwerk oplossingen uitvoeren, van eenvoudige virtuele tours tot aan interactieve 3D games. Dit soort service bij Virtual Reality applicaties vereist niet alleen technische expertise, ook met de “beste practices” omtrent VR app ontwikkeling moet rekening worden gehouden.
 4. 360 video maken: Naast specifieke VR apps is er ook veel te bereiken met 360 foto en video opnames. Denk bijvoorbeeld aan virtuele tours van huizen voor makelaars, of 360 graden tours voor de toerisme sector. Er is een behoorlijk verschil tussen een Gear 360 consumenten camera of de Z Cam opstelling, en niet alleen in de prijs! Kwalitatief hoogwaardige 360 content vereist ook professionele apparatuur, professionele ondersteuning en service bij Virtual Reality projecten. Naast planning en opname is er ook het traject van beeldbewerking, montage, het toevoegen van titels, audio en muziek. De spelregels voor 360 montage zijn behoorlijk afwijkend ten opzichte van traditionele video editing principes.
 5. VR services op locatie: Een Google Cardboard is eenvoudig te gebruiken, dat kan vrijwel iedereen uitleggen op de beursvloer. Een presentatie op basis van een HTC Vive of Oculus Rift is een ander verhaal, hier is meer expertise voor nodig. Dan is het prettig om een specialist in te schakelen die de hardware en software van binnen en buiten kent. Soms is het slechts één persoon die via een draadloze verbinding diverse toestellen kan bedienen, soms kan het een compleet “hospitality team” zijn die de aanwezige gasten begeleid en enthousiast maakt.

Virtual Reality

Het is niet altijd eenvoudig om de kwaliteit van de dienstverlener te beoordelen, je schakelt immers een specialist in op het gebied van zaken die je zelf wellicht niet geheel begrijpt. Toch is het van belang gericht vragen te stellen, duidelijk de eisen voor te leggen en vooral ook goed te luisteren naar de antwoorden en adviezen. Een verkooppraatje houden kan elke sales representative, VR experts moeten meer kwaliteit in huis hebben.

Virtual Reality app laten maken?

 

Een 360 graden video van de vr applicatie ontwikkeld voor Berendsen toont de werking van een innovatief badkamersysteem.

De zakelijke potentie van virtual reality is enorm. Zet het in voor onder andere de volgende doeleinden. Het is aangetoond dat leren en trainen middels virtual reality vele malen effectiever is dan andere leermethoden. Dichterbij de praktijk komt u niet. Zet virtual reality in voor bedrijfsrondleiding of productpresentatie. Toon uw organisatie om unieke wijze en open deuren die normaal gesloten blijven.Toon uw ideeën en ontwerpen en op overtuigende en eenvoudige wijze. Uw werkzaamheden worden tastbaar en komen tot leven met virtual reality.

Een 360 graden video van applicatie ontwikkeld voor Heerema. Hiermee is het mogelijk virtueel door het grootste gaswinningsplatform in de Noordzee te lopen. Wij ontwikkelen voor zowel desktop als mobile devices  Een 360 graden video van het nieuwe pand van ABN ARMO. De kijker kan zelf rondlopen interacteren met verschillende objecten.

Geschikt voor complexe situaties en simulatie. Met speciale controllers kan interactie plaatsvinden met de virtual reality omgeving.De Gear VR is een mobile vr device dat zeer handzaam is maar waarmee minder complexe virtual reality applicaties getoond kunnen worden.

Smartphones zijn vooral geschikt voor 360 graden video. Hiermee kunnen levensechte (trainings-)scenario’s getoond worden met bijvoorbeeld een Google Cardboard. Wij werken onder andere voor de volgende merken.KPN, KNVB, PWC, Porsche, Booking.com, Abn Amro, Bols, Tungri, Port of Antwerp.

Alles in huis. Van idee naar uitvoering tot aan presentatie

Virtual Reality applicatie laten maken

Wij ontwikkelen virtual reality applicaties voor desktop als mobiele platformen. VR kan een waardevolle rol spelen binnen elk bedrijf, ook dat van u. VR Expert helpt u bij de ontwikkeling van de VR applicatie en denkt met u mee bij de functionaliteiten van de applicatie.

De opties zijn eindeloos maar bieden extra waarde bij:

 • Training, educatie & simulatie
 • Marketing & promotie
 • Productpresentatie
 • Ontwerp & design

Sterk in in alle facetten van virtual reality. Krachtige en realistische App development voor Oculus Rift & HTC Vive. Levensechte video’s voor virtual reality brillen, websites en social media. Laagdrempelige en overtuigende VR apps voor Samsung Gear VR, iOS & Android.

Een 360 graden video van voor Berendsen toont de werking van een innovatief badkamersysteem. De zakelijke potentie van VR Apps en VR App development zijn enorm. Zet VR bijvoorbeeld in voor de volgende doeleinden. Het is aangetoond dat educatie en trainen middels virtual reality vele malen effectiever is dan andere leermethoden. Dichterbij de praktijk komt u niet. Zet virtual reality in voor bedrijfsrondleiding of productpresentatie. Toon uw organisatie om unieke wijze en open deuren die normaal gesloten blijven. Toon uw ideeën en ontwerpen en op overtuigende en eenvoudige wijze. Uw werkzaamheden worden tastbaar en komen tot leven met virtual reality. Virtual reality graafmachine applicatie ontwikkeld voor Loxam. Wij ontwikkelen virtual reality applicaties voor zowel desktop als mobile devices https://youtu.be/G8rCe7EKC-0 Een 360 graden video van het nieuwe pand van ABN ARMRO. De kijker kan zelf rondlopen interacteren met verschillende objecten.

Geschikt voor complexe situaties en simulatie. Met speciale controllers kan interactie plaats vinden met de virtual reality omgeving.De Gear VR is een mobile vr device die zeer handzaam is maar waarmee minder complexe virtual reality applicaties getoond kunnen worden.

Smartphones zijn vooral geschikt voor 360 graden video. Hiermee kunnen levensechte (trainings-)scenario’s getoond worden met bijvoorbeeld een Google Cardboard. VR app laten maken?

Heeft u interesse om een virtual reality app te laten ontwikkelen door een expert? Dan helpt VR Expert u graag verder. We hebben een ruime ervaring in het maken van VR apps met zakelijke toepassingen.

VR app laten maken

Blijkbaar heeft de wereld om ons heen niet genoeg meer te bieden, je moet tegenwoordig een VR app laten maken om een nieuwe wereld te betreden. Zo erg is het gelukkig niet, toch kan Virtual Reality het leven rijker maken, en een nieuw perspectief geven op de wereld. Je kunt een VR app laten maken om een merk, product of dienst te promoten, je kunt ook een applicatie of game ontwikkelen om te verkopen. Een app maken is doorgaans niet goedkoop, en VR app ontwikkeling is vaak nog een stuk duurder. Toch zijn er betaalbare opties beschikbaar. Laten we de mogelijkheden voor Virtual Reality app development eens wat nader bekijken.

 

Mogelijkheden met Virtual Reality

Met VR stap je in een virtuele wereld, de werkelijke omgeving is niet meer zichtbaar. In een aantal gevallen kun je rondkijken, er zijn VR apps met interactie, en de beste Virtual Reality ervaringen laten je fysiek bewegen in een digitale omgeving. Hoewel spellen de meeste aandacht krijgen vanwege de flitsende graphics, zijn het vaak de kleinschalige apps die de potentie van VR optimaal benutten.

 

Voorbeelden van VR apps

Bij een VR app laten maken komt de technologie pas op de derde plaats, je moet altijd uitgaan van de doelgroep en de doelstelling. Dit zijn enkele goede voorbeelden:

 • Google Expeditions: Dit is een bibliotheek van virtuele tours die bedoeld zijn voor klassikaal gebruik op school. De onderwijzer kan de presentatie centraal besturen en toelichting geven, de leerlingen kunnen met een eigen headset de beelden bekijken.
 • TeachVR: Dit is ook een educatief systeem waarbij onderwijzers zelf nieuwe lessen kunnen samenstellen aan de hand van panorama fotografie. Je hoeft daar niet zelf een VR app voor te laten ontwikkelen, het is een gebruiksvriendelijk platform waar geen grote technische kennis voor vereist is. Naast eigen lessen kun je ook bestaande lessen kiezen op basis van onderwerp of leerjaar.
 • YouTube: De vertrouwde video app is tevens een laagdrempelige ingang naar VR video. Je kunt direct vanuit de app naar panorama video kijken, zowel professionele producties van bedrijven als National Geographic tot vakantiefilmpjes. Het is zelfs mogelijk livestreams te maken met 360 graden camera’s. Facebook is een alternatief met vergelijkbare functionaliteit.
 • Project Sansar: Social VR is een logische toepassing voor een virtuele omgeving. Je kunt met vrienden en familie over de hele wereld samenkomen, een praatje maken en een spelletje spelen alsof jullie samen in één ruimte zijn. Sansar is de opvolger van Second Life, AltSpaceVR is een alternatief dat onlangs werd ingelijfd door Microsoft.
 • Superhot VR: Dit is een conversie naar VR headsets van een populair PC spel, in Virtual Reality komt dit spel echt tot zijn recht. Het is een schietspel met een flinke dosis strategie, deze formule werkt erg goed met de mogelijkheden die VR te bieden heeft.
 • Quill / Tilt Brush: Zowel Facebook als Google hebben een 3D tekenpakket ontwikkeld waar artiesten lyrisch over zijn. Met VR controllers kunnen artiesten tekenen en animeren in een driedimensionale ruimte wat creatief design letterlijk een nieuwe dimensie geeft. Er zijn al vele creaties gemaakt die met andere methodes niet mogelijk waren.

 

Met name game design is nog een risicovolle markt. Als marketing instrument zijn VR games zeker geschikt, om er direct geld mee te verdienen is het vooralsnog een uitdaging.

 

360 Video VR app laten maken

Dit is de meest eenvoudige manier om de virtuele wereld te verkennen als aanbieder van content. Je laat 360 graden foto’s of video maken en plaatst deze in een video app. Je kunt de videoclips ook direct op YouTube publiceren, maar binnen een app heb je veel meer mogelijkheden. Van productpresentaties tot virtuele tours, met een 360 Video VR app kun je tegen relatief lage kosten een eigen VR applicatie laten ontwikkelen.

 

Cardboard VR app laten maken

Google Cardboard is eigenlijk een verzamelnaam voor VR applicaties die werken op smartphones die in een speciale houder worden geplaatst. De combinatie tussen een Cardboard met bedrukking en een eigen VR app blijkt uiterst effectief te zijn voor marketing doeleinden. Er zijn verschillende manieren om Cardboard VR apps te maken, voor Android en Apple iOS zijn SDK’s beschikbaar en je kunt Unity gebruiken voor 3D ervaringen.

 

VR headset app laten maken

Met de PC headsets zoals de Oculus Rift, de HTC Vive en de Microsoft Windows 10 Mixed Reality headsets kun je “zwaardere” VR applicaties laten bouwen met volledige bewegingsvrijheid. Dit zijn automatisch ook de duurste apps om te ontwikkelen, de kosten kunnen oplopen tot miljoenen euro’s voor een AAA kwaliteit spel. Er zijn overigens ook meer bescheiden toepassingen, bijvoorbeeld 3D modellen in de bouwsector en de makelaardij op basis van CAD modellen.

 

Web based VR app laten maken

Om eenvoudig te beginnen, en tegelijkertijd een grote doelgroep aan te spreken kun je ook een VR applicatie laten maken voor internet browsers. Dankzij de ontwikkelomgeving van Mozilla genaamd A-Frame en WebVR kun je in de browser van een computer of mobiel apparaat al opvallend goede Virtual Reality applicaties bouwen.

Het begint met een idee en de juiste doelgroep, de techniek zal volgen. Met zoveel tools is er altijd een oplossing te bedenken voor unieke VR apps.

Een VR app laten maken: je doet het bij de VR Expert.

VR Apps komen niet uit de lucht vallen. Hier is VR App Development voor nodig. Zoals de afbeelding van dit bericht laat zien hebben wij zelf VR Apps ontwikkeld, die we ook gedeeltelijk zelf hebben gepubliceerd. Maar lang niet alle apps van onze lopende band publiceren wij zelf. Bedrijven willen er vaak zelf mee naar buiten komen.

“Ontwikkelen jullie alle virtual reality zelf?”

Ja, wij hebben een team van 3D designers, programmeurs en andere creatives. Alle benodigde skills voor het laten maken van een virtual reality applicaties zijn bij ons te vinden. Van idee tot uitvoering naar presentatie en publicatie.

Wist je… Wij doen ook aan:

[wpsm_button color=”red” size=”medium” link=”https://www.vr-expert.nl/zakelijk/services/vr-applicaties/” icon=”none” class=”” border_radius=”00″]VR app development[/wpsm_button]

Ons team bestaat inmiddels uit 30 man en groeit gestaag.

En Augmented Reality?

We hebben ook een aantal AR apps gepubliceerd, waarvan Centraal Beheer Wegwijs er één is. Na een aantal AR Apps waarmee we ervaring hebben opgedaan met AR App Development, hebben we het platform AR Experts opgezet, ons nieuwe Augmented Reality platform. Samen met ons enthousiaste team zijn we de wereld van AR App Developers in gestapt.

Het doel van de VR app bepalen

Dat is logisch, want als je een VR app laat maken, wil je daarmee vaak iets met jouw merknaam doen, zoals bij een VR app voor marketing, of voor andere bedrijfsdoelen. in elk geval moet het gekoppeld worden aan de bedrijfsnaam. Vaak is in eerste instantie het doel om indruk te maken met de virtual reality technologie. 

Maar dan is vervolgens de vraag: wat ga je laten zien; welke reis ga je de potentiële klant of de video-kijker laten maken en wat is het doel van je 360 video of VR applicatie? Onze experts kunnen hier in bijstaan.

[wpsm_button color=”red” size=”medium” link=”https://vr-expert.nl/zakelijk/services/360-graden-video/” icon=”none” class=”” border_radius=”00″]360 video productie bedrijf[/wpsm_button] of [wpsm_button color=”red” size=”medium” link=”https://www.vr-expert.nl/zakelijk/virtuele-tour/” icon=”none” class=”” border_radius=”00″]360 graden tour laten maken[/wpsm_button]

VR Apps in verschillende branches

Voor welke branches worden virtual reality applicaties gemaakt? De toepassingen van virtual reality zijn eindeloos en binnen elk vakgebied waardevol. In technische branches en/of branches waar goede training van belang zijn biedt vr in het bijzonder toegevoegde waarde. VR Expert ontwikkelet daarnaast VR voor retail, vastgoed, onderwijs, ruimtelijke planning en natuurlijk het onderwijs.

VR voor de zakelijke markt

Wat zijn voorbeelden van zakelijke virtual reality toepassingen? Het visualiseren van complexe ideeën en plannen, het trainen van mensen en het presenteren en verkopen van diensten en producten zijn slechts enkele voorbeelden. Geef uw doelgroep een kijkje achter de schermen en creëer een unieke belevenis met behulp van virtual reality.

Wat voor een virtual reality apps zijn al door jullie gemaakt? Onze applicaties vallen uiteen in simulatie, interactie, storytelling en informatieverstrekking. Voor Loxa en Berendsen ontwikkelden wij simulatie apps, interactieve apps voor Bell ID en Raypack en voor o.a. American Spirit en Pipelife zogenaamde storytelling applicaties.

Apps van VR Expert uitproberen

Veel VR apps zijn voor intern gebruik en niet online te vinden. Je kunt wel in de appstore een virtual reality applicatie van VR Expert uitproberen. Enkele van onze mobiele applicaties zijn in de appstore te vinden. Zoek eens naar Centraal Beheer Wegwijs, Chef’s VR markt of Bell ID Tokenization.

Je kunt ook naar de playstore gaan en zien welke apps wij op onze eigen naam hebben gepubliceerd.

HTC Vive VR apps proberen?

Wilt u eens onze desktop virtual reality proberen dan bent u van harte welkom in Utrecht.

Kosten van een VR App

Wat zijn de kosten voor het laten maken van een virtual reality app?

Zoals bij elk technisch complex product en softwareontwikkeling is het geven van een exacte kostenindicatie onmogelijk. Software ontwikkeling begint rond de 10 duizend euro en loopt op naar gelang uw wensen en de complexiteit.

Meer specifieke kostenschattingen zijn mogelijk op basis van uw wensen, neem daarvoor contact met ons op.

Duur van VR App ontwikkeling

Hoelang duurt het ontwikkelen van een vr app gemiddeld? Dit is natuurlijk afhankelijk van de wensen en de complexiteit van de VR applicatie die u wilt laten maken.

Gemiddeld duurt het ontwikkelen van een mobiele VR applicatie tussen de 4 en 16 weken. Desktop applicaties kosten vaak wat meer tijd, gemiddeld ergens tussen de 8 en 24 weken.

Mobiele VR vs. desktop VR

Wat is het verschil tussen een mobiele en een desktop vr applicatie? Mobiele applicaties vergen een zware desktop computer en bril zoals HTC Vive of Oculus Rift. Deze zijn vooral geschikt voor complexe virtual reality toepassingen zoals trainingen. (lees meer over het verschil tussen Mobiele en Desktop VR) De kosten en ontwikkeltijd zijn hoger dan bij een mobiele applicatie. Mobiele vr-apps zijn geschikt voor eenvoudige virtual reality zoals 360 video en 3D animatie. De kosten zijn lager en de verspreiding is eenvoudiger voor smartphones.

Een Virtual Reality app laten maken lijkt voor veel ondernemers een onhaalbare uitdaging. De kosten voor VR laten maken liggen doorgaans zeer hoog, daarnaast is het voor veel bedrijven lastig om te bepalen hoe Virtual Reality op een logische wijze in te passen is binnen een bestaande marketing strategie.

Start.

Als eerste kunnen we je geruststellen; de kosten voor een Virtual Reality App laten maken kunnen lager uitvallen dan je denkt, mits je uitgaat van een strakke planning en een duidelijk afgebakend concept. Daarnaast hoeft je niet direct met complete virtuele werelden aan de slag te gaan, een 360 video laten maken is in veel gevallen minstens zo effectief als een game in VR laten maken. Op deze pagina kun je lezen welke soorten VR apps er bestaan, welke beslissingen je als organisatie moet nemen voor je aan de slag gaat én hoe je het hoogste rendement behaalt op de investering.

Soorten VR apps

Voordat je beslist of een Virtual Reality App laten maken een goede investering is, moet je uiteraard op de hoogte zijn van de mogelijkheden die VR biedt. Met een theoretisch onbegrensde virtuele realiteit is het lastig om de grenzen te bepalen, toch is het soort VR Apps redelijk beperkt zolang we duidelijke grenzen stellen. Dit zijn de drie voornaamste soorten Virtual Reality Apps:

VR op basis van foto’s

Om een VR rondleiding te laten maken kan VR op basis van een foto erg geschikt zijn. Dit kan worden geïntegreerd in een VR App. Om een VR app te ontwikkelen is de hulp van een VR Development expert nodig.

Een VR foto is in feite een grote panorama foto. Dit is een foto die niet beperkt is tot een vast kader, maar die in een complete cirkel van 360 graden loopt. Soms is er een verticale begrenzing, dan kun je de VR foto zien als een soort brede strip, het is ook mogelijk om de foto op een virtuele bol te projecteren waardoor het lijkt alsof je volledig in alle richtingen kunt kijken.

Dat klinkt wellicht ingewikkeld, toch zijn er verschillende 360 graden camera’s in de handel waarmee je binnen een mum van tijd een grote serie panorama foto’s kunt maken. Daarbij zijn er consumenten camera’s van enkele honderden euro’s die heel mooi zijn voor vakantiekiekjes, en professionele 360 camera’s die je uitstekend voor zakelijke presentaties kunt inhuren. Zelf dit soort apparatuur aanschaffen zal voor de meeste bedrijven niet rendabel zijn. Naast een scherpere afbeelding leveren de professionele camera’s ook een stereoscopisch 3D beeld. Aangezien dit zelfs op een goedkope Cardboard VR houder voor smartphones al zichtbaar is, kun je hier zeker rekening mee houden tijdens de productie.

Wat is er mogelijk met VR fotografie?

Je kunt een Virtual Reality App laten maken op basis van foto’s voor een interactieve Virtual Tour. Bijvoorbeeld een woning waar een mogelijke koper virtueel doorheen kan lopen, of een voorvertoning van een bouwproject waar de concept renders worden gebruikt als VR presentatie. Naast de makelaardij worden VR foto’s ook vaak gebruikt in de toerisme sector om bijvoorbeeld hotelkamers in volle glorie te laten zien, of prachtige stranden en toeristische trekpleisters weer te geven.

VR op basis van video

Naast panorama fotografie kun je ook 360 video laten maken. Hoewel de kosten voor een 360 graden videocamera niet eens zoveel verschillen van fotocamera’s (vaak kun je met één toestel beide soorten opnames maken), zijn de toepassingen wel degelijk anders.

Wij zijn ook een:

[wpsm_button color=”red” size=”medium” link=”https://vr-expert.nl/zakelijk/services/360-graden-video/” icon=”none” class=”” border_radius=”00″]360 video bedrijf[/wpsm_button]

Video is in principe een passief medium, je kunt er naar kijken maar je hebt geen invloed op het lineaire verloop van het verhaal. Bij 360 video is er direct een interactief element omdat het publiek vrij rond kan kijken, dat geeft een gevoel van “in het moment” zijn wat met name ook goed is voor de retentie van informatie. Met andere woorden; de toeschouwer zal de inhoud van de video beter kunnen onthouden.

Een 360 video laten maken is overigens minder eenvoudig dan de camera neerzetten en op een knopje drukken, omdat het volledige beeld wordt vastgelegd zal de hele crew in beeld staan. Die moeten bijvoorbeeld achter een muur gaan staan, of de beelden moeten achteraf bewerkt worden om ongewenste personen en objecten buiten beeld te houden.

Een 360 graden shoot kan veel tijd kosten, toch is het op basis van een nauwgezette planning door een gespecialiseerd bedrijf mogelijk om snel en betaalbaar een 360 video te laten maken.

Wat is er mogelijk met VR video?

Een standaard bedrijfsfilm krijgt een nieuwe dimensie wanneer er gebruik wordt gemaakt van 360 graden video. Ook voor een documentaire is dit format zeer geschikt. Het woord “empathie” wordt vaak genoemd in verband met 360 video producties; je ziet niet alleen als kijker wat er zich afspeelt in de VR bril, je kunt het ook voelen. Daarom wordt het format vaak gebruikt om VR films in een groep te vertonen door meerdere VR brillen draadloos met elkaar te verbinden. Het is voor veel mensen de eerste kennismaking met Virtual Reality technologie, de impact van deze beelden kan daarmee enorm zijn.

VR op basis van 3D content

Bij een Virtual Reality App laten maken zal toch vaak de productie van prachtige games het meeste in het oog springen, en dan haken bedrijven al snel af. De kosten voor VR laten maken is te verantwoorden voor de grote multinationals, maar kleinere organisaties kunnen niet zomaar tonnen uitgeven voor een geinige VR game met een bedrijfslogo tijdens het opstarten.

Wist je… Wij doen ook aan:

[wpsm_button color=”red” size=”medium” link=”https://www.vr-expert.nl/zakelijk/services/vr-applicaties/” icon=”none” class=”” border_radius=”00″]VR app development[/wpsm_button]

Toch is de drempel voor een Virtual Reality App laten maken wellicht lager dan je denkt. Net zoals bij 360 video laten maken is ook hier de planning vooraf die cruciale fase waarin je tijd en kosten kunt besparen. Door kaders te definiëren in samenwerking met een VR App ontwikkelaar kun je precies bepalen wat de doelstelling is voor VR laten maken, en hoe je een boodschap kunt overdragen die past binnen de volledige marketing strategie.

Een groot deel van de tijd en kosten zit in het ontwerpen van de “assets”, dat zijn alle audiovisuele elementen waarmee een VR App gebouwd wordt. Vaak kun je hiervoor al gebruik maken van standaard beelden en geluiden, denk bij een presentatie voor de bouwsector aan CAD modellen die reeds voorhanden zijn.

Wat is er mogelijk met 3D VR?

Uiteraard kun je een VR game laten maken, voor zakelijke projecten bestaat de doelgroep toch vaak uit stakeholders. Je kunt met een VR App namelijk heel snel inzicht bieden wat betreft specialistische onderwerpen. Zo kun je 3D objecten in de ruimte plaatsen, laten animeren en met VR controllers kan de gebruiker deze ook zelf bedienen.

Omdat je in tegenstelling tot VR video filmen geen echte locaties nodig hebt is het mogelijk om bouwwerken die nog niet bestaan in de virtuele omgeving te laten zien met 3D animatie in VR. Denk bijvoorbeeld aan een renovatie traject waarbij je de omgeving wilt inlichten over de komende werkzaamheden, je kunt dan een Virtual Reality App laten maken die alle punten op een duidelijke wijze laat zien en ervaren.

Welk soort Virtual Reality app laten maken?

Bij VR laten maken moet je als eerste een aantal afwegingen maken, zo kun je snel de vorm bepalen die het beste aansluit op de beoogde doelstellingen. Hier zijn de voornaamste aandachtspunten en beslissingen die genomen moeten worden om echt aan de slag te gaan met een VR Applicatie:

 • Kosten: Je kunt vragen wat VR laten maken kost, maar daar kom je niet ver mee. Een App ontwikkelaar zal vaak vragen naar het budget, dan kun je namelijk al bepaalde mogelijkheden uitsluiten. Ook kun je op basis van een streefbedrag het maximale resultaat behalen. Dit gaat twee kanten op, wanneer je budget behoorlijk groot is betekent dat niet automatisch dat de opdrachtgever de kennis in huis heeft een interessante VR App te laten maken. De ontwikkelaar kan precies aangeven waar de grenzen liggen. Bij een beperkt budget kunnen er creatieve “shortcuts” bedacht worden zoals het gebruik van 360 graden fotografie of een VR platform waar eenvoudiger voor te ontwikkelen valt.
 • Ontwikkeltijd: Vaak komt een goed idee pas op het laatste moment, of de beslissing om toch maar een VR App te laten maken wordt pas laat genomen. Het is zeker mogelijk om binnen een kwestie van weken een Virtual Reality toepassing op te leveren, mits de grenzen duidelijk worden bepaald. Ontwikkeltijd en budget staan overigens los van elkaar, een snelle klus valt niet per definitie goedkoper uit omdat er manuren bespaard worden. Vaak is het juist een strakke deadline die je verplicht om alle zeilen bij te zetten om toch kwaliteit te leveren.
 • Doelgroep: Voor wie laat je eigenlijk een Virtual Reality App maken? Wanneer iemand binnen de organisatie roept dat je niet achter kunt blijven en VR “moet” laten maken, zegt dat vrij weinig wanneer je niet weet voor wie de toepassing bedoeld is. Bij zelfstandig VR Apps bekijken of spelen zul je doorgaans een jongere doelgroep aanspreken met een affiniteit voor technologie. Bij een beurspresentatie waarbij er professionele begeleiding aanwezig is kunt je echt sturen op het aanwezige publiek omdat de techniek in dat geval geen rol meer speelt.

Bij VR laten maken zul je als eerste grenzen stellen, zo kom je tot een presentatie die de juiste snaar raakt bij het beoogde publiek.

VR app platform

Er komen steeds nieuwe VR brillen op de markt, gelukkig kunnen we op dit moment nog de mogelijkheden in twee categorieën verdelen; met dieptewerking en zonder dieptewerking.

 • Met dieptewerking: Dit wordt 6DoF genoemd, de gebruiker kan in alle richtingen kijken én bewegen. Dit is precies waar we aan denken als het woord “Virtual Reality” valt. Dit is ook meteen de meest complexe manier om een Virtual Reality App te laten maken. Wanneer je een presentatie wilt geven voor stakeholders, of aandacht wilt trekken tijdens een evenement kan dit de beste oplossing zijn. Dit soort VR toepassingen worden meestal op locatie gebruikt en zijn daarmee geschikt voor aanwezige gasten of bezoekers. Met VR controllers kun je er volledige simulaties mee laten ontwikkelen. Houd wel rekening met de doorlooptijd!
 • Zonder dieptewerking: Dit noemen we 3DoF, de gebruiker kan in alle richtingen kijken maar alleen vanaf een vast punt. Dit betekent in praktijk dat gebruikers vaak zitten in een draaistoel, dat neemt dus heel weinig ruimte in beslag en het is ook een veilige manier van VR gebruiken. Als Virtual Reality ervaring is het minder indrukwekkend dan de volledige VR ervaring, toch zijn er behoorlijk wat interessante toepassingen denkbaar. Met name voor (interactieve) VR tours en 360 video laten maken zijn deze eenvoudige en draadloze VR brillen erg geschikt. Je kunt zelfs tientallen headsets aan elkaar koppelen om een virtuele cinema in te richten.

Conclusie

Bij VR laten maken wordt je overspoeld met mogelijkheden, het is dan de kunst om zo snel mogelijk grenzen te stellen en de focus te bepalen. Op basis van kosten, tijd en de doelgroep wordt het al snel duidelijk welk platform je zult gaan gebruiken en hoe de VR App vorm zal krijgen.

Laat je vooraf goed informeren door specialisten die niet alleen de juiste vragen stellen, maar ook in staat zijn te luisteren naar de wensen en ambities van de klant. Zo kun je een VR App laten maken die in het werkelijke leven impact heeft.